Web Analytics

Cum ajungi Cetăţean de onoare al Piteştiului?

de | 23.04.2021 10:00 | Cultură, Actualitate

Cum ajungi Cetățean de onoare al Piteștiului? În primul rând, să faci ceva deosebit, pe termen lung, pentru oraș. În al doilea rând, să te propună cineva, o persoană, o asociație.
Prin anii 2000, se dusese faima la Pitești că Jean Dumitrașcu este cel care face propuneri, cu succes, pentru a primi înaltul titlu de Cetățean de onoare al Municipiului. La început, în 2001, au fost… trei, și anume Eugeniu Dumitrache, pentru contribuția însemnată la dezvoltarea orașului în domeniul urbanismului și sistematizării, Gheorghe Pacea, pentru contribuția deosebită adusă la înfrumusețarea și modernizarea municipiului Pitești în domeniul amenajării peisagistice și întreținerii zonelor verzi (Simfonia Lalelelor!), și Valeriu Nicolescu, consilier local, fost primar al municipiului Pitesti între anii 1974- 1982.

A urmat, în 2006, scriitorul Marin Ioniță (foto), publicist de extraordinară forță, profesor și îndrumător cultural, după care a propus-o pe soprana Felicia Filip, soprană de renume internațional, imediat după ce participase la concertul inaugural al Filarmonicii Pitești, din 25 mai 2007.

Jean Dumitrașcu a mai fost implicat în acordarea acestui titlu lui François Fourmont, director general S.C. Automobile Dacia S.A, după ce acesta oferise în folosință gratuită un autoturism „Logan” Filarmonicii Pitești, autoturism ajuns, din cauza unei neînțelegeri, la Centrul Cultural Pitești.
Se dusese vestea că Jean Dumitrașcu „face” Cetățeni de onoare și la el apelau, pentru a fi propuși, mulți oameni de cultură locali (și, zău, Dorin Oancea și Gheorghe Gomoiu meritau din plin acest titlu!).
Dar perioada lui de glorie a durat câțiva ani. Din păcate, nu a reușit să convingă autoritățile pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare post-mortem lui Cornel Chiriac (botezarea unei străzi cu acest nume, în Prundu, i-a reușit, prin 2011, totuși).

După cum am aflat, ar vrea, mai nou, ca regizorul Șerban Marinescu, autorul filmului „Cel mai iubit dintre pământeni” și al altor filme celebre, tot piteștean, să primească acest titlu. Poate chiar de Zilele orașului din acest an. Știe că primarul actual e receptiv la valorile locale.
Ion Dumitrescu

Citește și Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe scriitorul Marin Ioniţă. Slujbă impresionantă a ÎPS Calinic

Citește și Scriitorul Marin Ioniţă, omagiat la Filarmonica Pitești

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii