Web Analytics
scris joi, 26.10.2023

Cum a fost la „Focul lui Sumedru”, în Argeș

S-au aprins focuri în mai multe localități din Argeș, miercuri-seara, în Ajunul Sfântului Dumitru. „Focul lui Sumedru” este unul dintre cele mai vechi ritualuri românești, care semnifică purificarea prin ardere și marchează începutul sezonului rece și sfârșitul activităților agricole. Sărbătoarea arhaică este ținută cu strictețe doar în câteva localități din Argeș, în special cele din Muscel. „Hai la Focul lui Sumedru!” s-a strigat fie în cadrul adunărilor de amploare organizate de primării, fie pe ulițe, între vecini.

Cum a fost la „Focul lui Sumedru”, în Argeș

Spectaculos foc a fost la Topoloveni. Și anul acesta primarul Gheorghiță Boțîrcă a pregătit o mulțime de surprize locuitorilor prezenți în număr foarte mare. Vizitatorii i-au admirat pe copiii care au defilat cu torțe și s-au perindat pe la tarabele cu desene, dovleci sculptați și alte proiecte de lucru manual făcute de elevii din oraș. Inedită a fost și expoziția cu picturi. Aglomerație a fost și în bâlci, dar și la tarabele cu o mulțime de dulciuri (vata de zahăr, halviță, clătite, gogoși, kurtoș etc.). Nu au lipsit micii, iar o noutate a fost concursul „Cel mai bun distilat” (adică țuică și palincă, licori tradiționale), cu categoriile „Auria de Topoloveni” și „Roua Cîrcinovului”, la care s-au întrecut bărbații. Atmosfera a fost întreținută de soliști de muzică populară și mai multe ansambluri folclorice (detalii, AICI). A fost prezentă și conducerea Consiliului Județean Argeș, prin vicepreședintele Marius Nicolaescu și consilieri județeni.

Citește și Sărbătoare tradițională dedicată comunității din Călinești

Și la Costești s-a sărbătorit obiceiul. Președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă, a aprins focul împreună cu primarul Ion Baicea, în apropierea stadionului orășenesc. Cei prezenți au primit porții de fasole caldă, vin fiert, mere, nuci și covrigi. Au mai fost prezenți senatorul Cristina Stocheci și consilieri județeni.

Primarul Ion Baicea în horă cu mai mulți copii

Citește și „Toamna piteşteană” se prelungeşte!

Focuri s-au aprins și în Mioveni, în mai multe cartiere din oraș, unde s-au strâns oamenii și s-au împărțit, după tradiție, covrigi.

„Focul lui Sumedru” s-a sărbătorit și în Câmpulung, pe Dealul Gruiului, cu Niculina Stoican și alți artiști, cu jonglerii cu foc și produse culinare precum bulzul, pastrama, tochitură ciobănească la tuci, mititei, gogoși, țuică și vin fiert.

Și în comuna Bradu s-au făcut pregătiri așa cum se cuvine pentru „Focul lui Sumedru”.

Primarul Dan Stroe a împărțit covrigi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...