Web Analytics

Cum a fost în a treia zi a Festivalului de Folclor „Carpați”

de | 19.07.2023 16:42 | Actualitate, Cultură, Home

A treia zi a Festivalului Internațional de Folclor „Carpați”, ediţia a 37-a, a avut loc, marți, în orașul Topoloveni! Astăzi, la Costești, iar mâine, în încheiere, la Curtea de Argeș.

Marți, gazdele evenimentului, președintele Consiliului Județean Ion Mînzînă, vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu și primarul orașului Topoloveni, Gheorghiță Boțârcă, le-au urat bun venit dansatorilor populari din România și din străinătate. Alături de locuitorii orașului au fost consilieri județeni și locali.

“Este o nouă zi a Festivalului Carpați. Asistăm la un nou spectacol de excepție oferit de acești oameni minunați. Este un eveniment care va rămâne în inimile dumneavoastră pentru că toți cei care au venit din alte țări vor arăta tradițiile porturilor populare în maxima lor prezență. Este o plăcere pentru mine să mă aflu astăzi aici și aduc mulțumiri domnului primar Gheorghiță Boțârcă, cel care, de fiecare dată, a fost un mare susținător a tot ceea ce înseamnă portul și tradițiile populare românești. ” – Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș.

Citește și Piteştiul a deschis Festivalul Internaţional de Folclor „Carpaţi”

“La evenimente de asemenea anvergură se spun lucruri importante. Eu sunt emoționat și îi mulțumesc domnului președinte Ion Mînzînă pentru că a continuat o tradiție în județul Argeș și îmi susțin aprecierea din cadrul întâlnirii pe care am avut-o la primărie cu formațiile participante. Mi-am adus aminte din perioada în care și eu am fost dansator într-un ansamblu din Topoloveni și am transmis mai departe această tradiție în familie până la nepotul meu, care este unul dintre ghizii din cadrul Festivalului. În această seară, acești artiști vor dansa pentru dumneavoastră iar, prin spectacolul oferit, nu fac altceva decât să vă trezească interesul pentru folclor și pentru tot ceea ce reprezintă cultură a țărilor de origine. Domnule președinte, vă mulțumim pentru faptul că sunteți alături de comunitățile din județul Argeș, de Topoloveni! Vă așteptăm și la anul!” – Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului Topoloveni, care a primit, în calitate de partener al acestui festival, Trofeul „Carpați”. Ansamblul „Ciuleandra” a primit o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate.

„De la dansul acrobatic, pe alocuri războinic al georgienilor, la ludicul și frumusețea dansului vecinilor sârbi și până la eleganța dansurilor macedonenilor și bulgarilor sau al impozanței turcilor, Festivalul „Carpați” din acest an oferă o diversitate artistică și culturală deosebită, completată de spectaculozitatea costumelor tradiționale. Evident și dansurile artiștilor argeșeni și din țară au captivat atenția publicului, iar dansatorii de la Ansamblul local „Ciuleandra” au cules ropote de aplauze în închiderea serii de la Topoloveni”, a transmis CJ Argeș.

Miercuri, Festivalul „Carpați” ajunge la Costești! La ora 18:30 se primesc delegaţiile la Primăria Orașului Costești și apoi are loc Parada ansamblurilor de dans pe traseul Primărie – Stadion.

De la ora 19:30, la stadionul Costești se va înmâna Trofeul “Carpați”, de către organizatori, Primăriei orașului Costești. Urmează spectacolul de dansuri folclorice prezentat de formaţiile participante: ansamblul „MUGURELUL”, județul Argeș, ansamblul “HODĂCEANA”, județul Mureș, ansamblul „DOINA ARGEȘULUI”, județul Argeș; ansambluri din Serbia, Turcia, Bulgaria, Georgia, Macedonia de Nord și ansamblurile invitate de Primăria orașului Costești.

Joi, 20 iulie, Festivalul Internațional de Folclor „Carpați” se închide cu spectacolul de la Curtea de Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *