Cum a comentat presa internațională ziua “Z” din Parlament

de | 1.09.2020 09:32 | Actualitate, Home

Presa străină a comentat ziua de foc de pe scena politică din România, când plenul reunit al Parlamentului avea programată o ședință pentru a dezbate și vota o moțiune de cenzură la adresa Guvernului – o ședință care, în cele din urmă, a fost oprită din lipsă de cvorum.

Guvernul minoritar centrist al premierului Ludovic Orban a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în Parlament, luni, asigurând astfel stabilitatea politică într-un moment în care România se luptă să curbeze epidemia de coronavirus care i-a schilodit economia, scrie Reuters.

Potrivit agenției de presă, atât dezbaterea, cât și votul au fost anulate din cauza lipsei de cvorum în Parlament, ajutându-l pe Orban să respingă tentativa opoziției social-democrate de a-l îndepărta din funcție – o mișcare prin care opoziția spera să își dea un nou imbold înaintea alegerilor locale din 27 septembrie.

Social-democrații, care au pierdut guvernarea în finalul anului trecut, dar care chiar și așa au rămas cel mai mare partid al Parlamentului, și-au văzut sprijinul popular înjumătățit comparativ cu momentul alegerilor parlamentare din 2016, ca urmare a încercărilor repetate de a slăbi statul de drept, mai scrie Reuters.

Nici Euronews nu a ratat evenimentele petrecute luni la București. Publicația notează că moțiunea, prin care se dorea cenzurarea liderului Ludovic Orban pentru felul în care guvernul său a gestionat pandemia de COVID-19, a fost amânată.

Printre altele, Euronews amintește că PSD a reușit să mai demită guvernul Orban prin moțiune de cenzură în luna februarie, iar acum îi acuză pe liberali de maniera în care au răspuns la criza COVID-19. Jurnaliștii amintesc că partidul lui Orban a venit la putere în noiembrie, cu o platformă de luptă împotriva corupției, în locul fostului premier Viorica Dăncilă, care fusese îndepărtată de Parlament.

Precum Reuters, și Euronews amintește de bilanțul epidemiei de coronavirus din România. Cele mai recente date prezentate de autorități arată că 87.540 de persoane au fost confirmate de COVID-19 la nivel național de la izbucnirea crizei sanitare. Până acum, în țara noastră, au fost înregistrate 3.621 de decese legate de această boală infecțioasă.

 

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Noi treceri de pietoni înființate în Pitești
Noi treceri de pietoni înființate în Pitești

Pentru reducerea riscului de producere a evenimentelor rutiere, Primăria Municipiului Piteşti a dispus înființarea a două treceri de pietoni, prin Administraţia Domeniului Public, astăzi, 02.12.2021, astfel: Citește și Prima bătălie a războiului pentru Mausoleul...