„Când aud de cultură, îmi vine să scot pistolul”, spunea Joseph Goebbels, șeful propagandei naziste. În zilele noastre sunt voci care deplâng faptul că se cheltuie prea mulți bani pentru cultură.
Dar nu e deloc așa, cultura are cel mai mic buget dintre toate ramurile, iar acest lucru se vede din nivelul foarte scăzut de educație al românilor. Spunea odată G. Călinescu că nu numai nivelul dezvoltării economice condiţionează cultura, dar şi cultura sporeşte economia.
Practic, cultura nu este «bugetivoră», cum repetă (reproşează) unii, ci contribuie la creşterea P.I.B.-ului într-un mod neaşteptat. Decidenții, firește, nu l-au citit pe Călinescu.
Argumentele lui G. Călinescu sunt imbatabile: ,,Mie îmi place să citesc cărţi. Cărţile le cumpăr de la librărie, deci contribui la salariul vânzătorului şi la venitul statului. Librăria ia cărţile de la tipografie, deci contribuie la salariul lucrătorului tipograf. Tipografia comandă hârtie la fabrica de hârtie şi maşini la întreprinderi metalurgice. Deci contribuie la respectivele industrii. Etc. etc.
Dacă însă nimeni nu cere poezii şi romane, adio tipografie, fabrică de hârtie etc. Cererea de tablouri interesează o activitate industrială complexă: cultură de plante oleaginoase, extracţie de uleiuri, fabrică de coloranţi, industrie textilă, fabrică de pensule. Serafica muzică alimentează industriile cele mai pozitive, necesitând materiale fine: lemn, coarde, de maţ şi de metal, note muzicale. Un oraş întreg se poate hrăni în preajma artei muzicale, precum s-ar putea nutri din fabricarea de jucării. Putem afirma fără statistici că cea mai mare parte a mişcării industriale e tributară culturii şi numai un procent mai mic nevoilor de hrană. Suprimaţi arhitectura, şcoalele, cărţile, muzica, pictura, teatrele şi vom cădea în mizeria pastorală”…
„Divinul critic” are dreptate. În plus, cultura asigură locuri de muncă pentru absolvenților școlilor și facultăților vocaționale, contribuind la scăderea ratei șomajului.
Citește și ARO 244, prezentat la Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale, în 1969
Citește și Piteşteanca Luana Toader, locul doi la Festivalul Mamaia – secţiunea „Interpretare”
0 Comentarii