Web Analytics

Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii. Eveniment de excepţie cu Dorel Vişan şi Constantin Dulcan la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 23.01.2020 13:06 | Cultură

Vineri, 17 ianuarie, într-o atmosferă de mare sărbătoare, în sala de conferințe arhiplină a bibliotecii, a avut loc un eveniment cultural de excepție, care va rămâne mult timp întipărit în memoria celor prezenți: conferința „Gânduri despre Mihai Eminescu“, susținută de reputatul om de știință prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, care a venit însoțit de unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, Dorel Vișan.

Dedicat împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, evenimentul s-a dorit a fi un omagiu adus geniului eminescian. Deschiderea i-a revenit gazdei, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“ Argeș, care, în ropotele de aplauze ale publicului, i-a dat cuvântul profesorului dr. Dumitru Constantin Dulcan.
Conferința susținută de reputatul scriitor și om de știință Dumitru Constantin Dulcan, inspirată din interviul „Drumuri spre Eminescu…“ acordat scriitorului Al. Văduva și inclus în „Somnul Rațiunii“- ultima sa carte publicată, a pus accentul pe genialitatea lui Eminescu.
„Eminescu a reprezentat expresia cea mai înaltă a scânteierii minții românești.[…] În «Luceafărul», simțim această influență a marii culturi a lui Eminescu. Poemul strălucește prin profunzime spirituală, prin forma și conținutul de idei, prin simboluri și acel sublim care îmbracă destinul omului în veșmântul cel mai ales, cel mai plastic exprimat; acesta este LUCEAFĂRUL!“

”L-am putea compara pe Eminescu cu un astru care vine din infinit”

În încheiere, Dumitru Constantin Dulcan a relevat locul și rolul lui Eminescu în cultura românească: „Eminescu vine meteoric în cultura românească și este vizibil, prin tot ce a scris; el avea obsesia infinitului. L-am putea compara cu un astru care vine din infinit, poposește o clipă aici, într-un spațiu și un timp special destinate, pentru a da culturii românești dimensiunile universalului […]“.
Pentru a completa în mod desăvârșit acest eveniment de înaltă ținută, în fața unui public numeros și entuziast Dorel Vișan a suținut un recital liric din opera eminesciană, în stilul său inconfundabil.
Evenimentul a fost, în același timp, și un fericit prilej pentru renumita Editură „Școala Ardeleană“ din Cluj (reprezentată, la Pitești, de Vasile George Dâncu, directorul editurii) să lanseze ultima lucrare a cunoscutului om de știință Dumitru Constantin Dulcan, „Somnul rațiunii“, dar și două volume scrise de îndrăgitul actor Dorel Vișan, care se dezvăluie publicului piteștean și în ipostaza de poet, în volumul „Cântece pentru glas și toacă“, dar și în cea de prozator, în volumul de eseuri „Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte“. Potrivit afirmației lui Vasile George Dâncu, directorul Editurii „Școala Ardeleană“, „de la debutul său din 1995, când a publicat primele sale poezii în revista «Steaua», versurile lui Dorel Vișan s-au bucurat de aprecierea unor personalități ale culturii române: Fănuș Neagu, Constantin Cubleșan, Romulus Vulpescu. De asemenea, volumul de eseuri «Cine-i păzește pe paznici? Gânduri de zi și de noapte», prefațat de scriitorul Mircea Radu Iacoban, este un florilegiu de gânduri, cugetări, observații pe care artistul le face cu un acut simț al realității despre lumea care ne înconjoară, despre tot ceea ce a trăit și trăiește societatea românească de trei decenii încoace“.
Evenimentul s-a încheiat cu îndelungi ropote de aplauze, urmate de o sesiune de autografe acordate de cei doi protagoniști ai serii.
Gabriela Tomescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii