Web Analytics

Cseke Attila: ”Prin consorţiile administrative se va asigura resursă umană specializată cât mai multor localităţi”

de | 21.09.2022 15:02 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

… Asta a zis astăzi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în şedinţa de guvern, anume că proiectul de lege prin care se constituie consorţiile administrative urmăreşte transpunerea în practică a principiului colaborării între UAT-uri, astfel încât acolo unde există resursă umană specializată limitată să poată fi folosit personal de la alte unităţi administrativ-teritoriale.

Citește și: Delegație a Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului la Muzeul Golești

”V-aş da trei exemple, pe categorii de persoane. În ceea ce priveşte personalul abilitat pe partea de urbanism, astăzi, la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale sunt vacante şi temporar vacante 1.571 de posturi; pentru personalul abilitat pe controlul financiar preventiv – 451 de posturi, iar pentru cele pe domeniul achiziţiilor publice – 1.925 de posturi. Practic, printr-un acord de asociere între autorităţile administrativ-teritoriale se creează acest consorţiu administrativ, care, specific, nu are personalitate juridică şi prin care resursa umană disponibilă din cadrul acestei asocieri este pusă la dispoziţia şi altor UAT-uri”, a spus AttilaCseke , citat de Agerpres.

După aprobarea în Guvern, proiectul legislativ va intra în dezbaterea Parlamentului. Ministrul a adăugat că, în prezent, în cazul funcţionarilor publici nu există temei legal astfel încât aceştia să exercite o altă funcţie publică într-un alt UAT.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că proiectul de lege, adoptat în şedinţa de govern, va crea un nou mecanism de cooperare şi asociere între unităţile administrativ-teritoriale. ”În felul acesta, vom oferi posibilitatea constituirii consorţiilor administrative, astfel încât să poată să întocmească şi să dezvolte proiecte de amploare care să faciliteze atât asigurarea finanţării, cât şi un buget consistent pentru dezvoltarea la nivelul comunităţilor şi, astfel, cetăţenii să poată beneficia de toate proiectele de dezvoltare pe care noi le-am asumat prin programul de guvernare”, a afirmat prim-ministrul.

Conform proiectului de lege, prin consorţiile administrative se doreşte stimularea fenomenului asociativ la nivelul administraţiei publice locale şi transferul de expertiză şi practici unitare.


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *