Dar de ce toate merg aşa de anevoios în România? De ce politicienii sunt atât de slabi, pierduţi, incompetenţi şi deseori penibili? Şi nu sunt singurii: elita societăţii, de la ziarişti, tot felul de intelectuali şi până şi oamenii de afaceri sunt sub nivelul aşteptărilor populaţiei. Românii s-au obişnuit să compare situaţia din ţara lor cu ce este în alte părţi ale Uniunii Europene şi sunt tot mai nemulţumiţi de ceea ce văd. Însă este o comparaţie inegală, deoarece alte ţări din clubul european nu au trecut prin ce a trecut România. Căutararea explicaţiilor în trecut, oricât de jutificată, este mai degrabă un exerciţiu intelectual care nu aduce nicio consolare pentru neajunsurile prezentului. Dar te ajută să întelegi!

În acest moment lucrurile stau cam aşa: în România europeană (membră a UE) mulţi incompetenţi şi impostori au avut, şi au în continuare, succes.

Este o realitate pe care nimeni nu o poate nega. Impostorii români sunt indivizi care fură şi mint, în diverse feluri, numai ca să ocupe nişte poziţii pe care nu le merită.

Orice ţară normală este condusă de o elită, dar în România hoţii şi impostorii au reuşit să se substituie acesteia, ajungând să ocupe poziţiile fruntaşe din societate şi economie. Motivul acestei situaţii de neinvidiat îl găsim în trecut. Este ceva profund, iar lumea ar trebui să se împace cu această stare de fapt. Asta pentru că nu există nicio şansă să se rezolve peste noapte. Nemulţumirile oamenilor legate de politicieni şi de starea societăţii în general sunt îndreptăţite.

Dar dacă nemulţumiţii ar înţelege motivele care stau la baza acestor nemulţumiri, probabil că s-ar obişnui mai uşor cu realitatea pe care o trăiesc în fiecare zi. Nu ar fi o simplă resemnare, ci o acceptare activă înaintea asumării unui efort individual, dar şi colectiv, pentru schimbarea în bine.

Citește și: O poveste de dragoste şi de profesie / Un medic hindus s-a îndrăgostit de o dentistă din Mioveni şi lucrează acum la Spitalul Judeţean

România de azi este cea lăsată de Ceauşescu şi ceilalţi comunişti şi securişti. În perioada comunistă s-a distrus complet elita care se crease în aproximativ un secol de când teritoriile româneşti începuseră să se apropie de occident. La mijlocul secolului al XIX-lea elita instruită în vest (mă refer la generaţia paşoptiştilor) era încă una firavă. Dar încetul cu încetul, aceasta a crescut şi s-a consolidat, mai ales odată cu venirea regilor străini, astfel încât, după unirea din 1918, România se putea mândri cu intelectuali, politicieni şi întreprinzători adevăraţi.

Însă actuala elită a României nu are legătură cu aceasta, ci este, în mare parte, rezultatul moştenirii comuniste.

Este oarecum explicabil, având în vedere că acum trei decenii toţi cei aflaţi la conducere erau comunişti şi securişti.

După ce au preluat puterea, comuniştii au eliminat întreaga elită şi au umplut poziţiile vacante cu impostori: intelectuali falşi, politicieni falşi şi întreprinzători falşi, tot felul de directori care în loc să aibă vreo expertiză reală excelau prin comportamente imorale şi lipsă de scrupule. Acum s-au mai rărit, dar majoritatea sunt tot ei sau urmaşii şi ucenicii lor. România încă plăteşte pentru ceea ce s-a distrus în perioada comunistă, şi va mai plăti. Cel mai valoros bun al României care s-a distrus în perioada comunistă a fost elita ei.

Citește și: Un proiect pe cât de frumos, pe atât de inedit / O echipă de arhitecţi pasionaţi salvează casele vechi de pe Valea Topologului

Cum se poate schimba situaţia actuală? O elită nu se poate înlocui cu forţa, aşa cum s-a încercat în perioada comunistă. Atunci nu a fost schimbată elita veche cu una nouă, ci elita adevărată a fost distrusă şi înlocuită cu nişte impostori. Acum, România se confruntă cu moştenirea şi reziduurile de atunci. O schimbare reală ar însemna apariţia unei noi elite. Dar acest lucru se construieşte treptat, cu multă greutate, prin educaţie şi muncă asiduă. Deci pe scurt, nu există nicio soluţie rapidă, sau magică. E nevoie de muncă şi multă răbdare.

Când vă uitaţi în jur şi vă miraţi sau vă enervaţi că aveţi de-a face cu atât de mulţi hoţi şi impostori, să ştiţi că este ceva explicabil pentru actualul stadiu al României. Până la apariţia unei elite reale care să înlocuiască impostorii este cale lungă. Dar eu înclin să privesc partea plină a paharului: încetul cu încetul lucrurile se vor transforma, iar cât timp România rămâne în clubul european, schimbarea va fi în bine.

Articol preluat din ziarul bursa.ro