Web Analytics

Cristina Munteanu a primit Premiul Uniunii Ziariştilor Profesionişti

de | 4.07.2019 13:33 | Actualitate

# ”Nu m-am așteptat nicio clipă la această distincție. Sunt zeci de jurnaliști mult mai merituoși decât mine!”, ne-a declarat cu modestie colega noastră de la Antena 3 Pitești

# În primul rând, felicitări! Ați primit, cu ocazia ”Zilei Ziaristului Român”, Premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Ce ați simțit și ce înseamnă acest premiu pentru dv.?
– Anul acesta, premiile au fost unele speciale, fiind și anul centenarului presei profesioniste românești, coagulată în Uniunea Ziariștilor Profesioniști! Nu m-am așteptat nicio clipă la această distincție. Sunt zeci de jurnaliști mult mai merituoși decât mine! Au fost premii date în prezența și în onoarea unor erudiți eminescologi. Dacă eu am fost premiată, este probabil pentru că sunt vizibilă și implicată, am 29 de ani de televiziune și sunt o voce care se aude. Atât.
# Ce înseamnă acest premiu ”Eminescu Ziaristul”?
– Premiul este, dincolo de distincția care mă copleșește, un manifest: ziua de 28 iunie este ziua doliului presei românești și, într-o fantastică transmutare, ziua în care ziaristul român trebuie să celebreze lupta împotriva puterii abuzive! Eminescu a fost cel mai mare ziarist și analist economic și politic, teribil vizionar. Tot ce a scris ca gazetar acum peste o sută de ani poate fi publicat mâine! L-au băgat în cămașă de forță degeaba. Scrisul lui este ultima frontieră înainte ca noi să ne atomizăm în globalizare. Încă politicienii noștri nu înțeleg… Ne dorim ca 28 iunie să fie, oficial, ziua noastră, a ziariștilor români.

„Aproape nimeni din comunitatea argeșeană nu a fost interesat să sponsorizeze emisiunea pentru care am fost premiată”

# Câteva cuvinte despre emisiunea ”Interviuri de excelență”, pentru care ați fost premiată.
– Interviurile de excelență reprezintă cel mai drag proiect profesional. Sunt interviuri culturale. Am vrut să le arăt România românilor! Prin personalități și cultură. Zeci de modele de români, de la academicieni la artiști din România și Republica Moldova mi-au fost invitați. Am reușit ultimul interviu cu Gheorghe Dinică și ultimul interviu cultural cu Stela Popescu. Mă bucur că am reușit unul dintre cele mai bune interviuri cu Tudor Gheorghe sau că l-am invitat la Ateneul Român pentru o întâlnire memorabilă pe Eugen Doga. Maestrul moldovean, creatorul valsului secolului al XX-lea, era trist că nimeni din România nu vrea să pună în scenă baletul-capodoperă Luceafărul! Care se joacă la Moscova! Eminescu-Eminovici, la Moscova!
# Ați mai primit de-a lungul carierei și alte premii. Unde îl putem ”așeza” pe acesta?
– Am multe premii și distincții. Ele contează în măsura în care motivează. Cel mai mult apreciez premiile pentru ”Interviurile” mele! În urmă cu 2 ani, am câștigat locul III la producție de televiziune cu interviul cu academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. Ce victorie! Antena 1 Pitești, pe atunci, în luptă cu titani ca TVR, PROTV, TVR2! Repet, aceste premii contează doar dacă aduc ceva bun ulterior. Omul de afaceri Virgil Dumitru de la Comesad a fost unul dintre cei care au apreciat calitatea și mesajul lor și a ajutat ca ”Interviurile de excelență” să ajungă să fie produse și difuzate! Din păcate, și aici mă opresc să comentez prea mult, aproape nimeni din comunitatea argeșeană, nici mediul de afaceri, nici mediul public nu a fost interesat să sponsorizeze, finanțeze, realizarea unor emisiuni care să ne redea măcar iluzia demnității!

„Toți au apreciat faptul că o televiziune privată și locală – Antena 1, acum Antena 3 Pitești – are asemenea emisiuni”

# Ce impresii ți-au lăsat ceilalți colegi premiați? De exemplu, preotul Constantin Necula sau jurnalistul Cristi Tabără.
– Reîntâlnirea cu preotul Constantin Necula a fost o bucurie, mai ales că anul acesta la premii am participat și cu un interviu de excelență realizat cu domnia sa în Catedrala Mitropoliei din Sibiu! Preotul Necula este o binecuvântare, oriunde și de câte ori îl întâlnești, sunt atâta naturalețe și frăție curată în privirea și vorba lui, că știi… știi ce vrei să schimbi la tine și în viața ta! M-am amuzat și bucurat să-l văd și în ipostaza de ziarist premiat. Cristi Tabără este un jurnalist cu o educație și o carismă dincolo de aprecieri facile. Emisiunea lui – Exclusiv în România – este una dintre cele mai bune de la TVR. Deci, am fost foarte onorată. De altfel, toți au apreciat faptul că o televiziune privată și locală – Antena 1, acum Antena 3 Pitești – are asemenea emisiuni.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii