Web Analytics
scris joi, 30.07.2020

Cristian Mitrofan: „Pentru Curtea de Argeş, programul PNL va însemna investiţii în domenii-cheie”

# Ce înseamnă pentru Curtea de Argeș “Reclădim România“?
– Reclădim România trebuie să însemne același lucru în orice colț din țară, altfel programul lansat de PNL și la care Guvernul Orban a lucrat consistent nu și-ar atinge obiectivul. Suntem sătui de România împărțită pe poli de interese și împărțirea bugetului discreționar, așa cum făcea vechea guvernare. Pentru Curtea de Argeș, programul PNL va însemna investiții în domenii-cheie, va însemna susținerea mediului de afaceri și a inițiativei private, dar și sprijin real pentru comunitățile locale. Și toate acestea vor duce implicit la o viață mai bună pentru fiecare dintre noi.
# Nu sunt cuvinte prea mari?
– Înțeleg perfect reticența oamenilor care și-au depășit nivelul de suportabilitate a planurilor și vor fapte. Dar programul acesta a început chiar înainte de lansarea propriu-zisă, prin primii pași făcuți în direcția repornirii economiei post pandemie și primele măsuri de sprijin real al companiilor românești. IMM Invest este funcțional de ceva timp și a ajutat la creditarea a peste 7.000 de firme deja.
Chiar în aceste zile Guvernul a mai aprobat o parte dintre actele normative care transformă planul național în realitate. Și mă gândesc aici la IMM Leasing pentru echipamente şi utilaje, care are o valoare totală de 1.5 miliarde lei. Fiecare beneficiar poate accesa 5 milioane de lei. Încă un program foarte important, Antreprenoriatul Rural, prin care dorim să creăm locuri de muncă bine plătite și sustenabile în satele românești, cu granturi între 40.000 și 200.000 euro în domeniile procesare și distribuție produse agricole. Digitalizarea, un alt subiect foarte important pentru firmele care vor să conteze pe piață, să devină competitive, este parte din programul naţional și are o finanțare consistentă. Cu un buget de 10 milioane de euro, cu maximum 500.000 euro pentru un beneficiar, firmele românești mari pot plăti cursuri profesionale pentru ca angajații să deprindă competențe digitale.
# Sunt într-adevăr sume importante cele vehiculate de Guvern în ultimul timp. Ce ne spuneți despre fondurile europene, o temă mult discutată zilele acestea?
– În mare măsură programele gândite de Cabinetul Orban au la bază finanțarea europeană, lucru perfect normal și de dorit, dat fiind fondul important aflat la dispoziția guvernelor europene. De altfel, faptul că România a reușit negocierea a 80 miliarde de euro, bani europeni, care să intre în economia noastră, este remarcabil și constituie o bază solidă pe care începem să construim. Mi se pare total neproductiv acum să vină cineva să spună că nu sunt destui. România a avut cea mai mare rată de absorbție abia acum, în guvernarea PNL. Dacă vă amintiți, am salvat de la dezangajare 600 milioane euro, când am preluat guvernarea. Așadar, mulți sau puțini în opinia pesediștilor, important este să îi accesăm, să îi transformăm în plus valoare pentru România. Pe hârtie arată bine. Trebuie să știi să îi transformi în locuri de muncă noi, în capital de lucru, în sprijin pentru reconversie și repornirea IMM-urilor și nu numai.
# Suntem în perioada concediilor. Turismul ce loc ocupă în preocupările PNL prin programul naţional de investiții?
– Da, suntem în vacanța mare și în același timp în cea mai neagră perioadă pentru turism peste tot în lume. Companiile din domeniile HoReCa, turism, transporturi și evenimente sunt parte din planul de investiții, pentru că reprezintă o componentă-cheie a economiei. Noi spunem mereu că avem o țară frumosă, cu un potenţial turistic imens. Firmele din zona turismului vor putea accesa granturi de până la 125.000 euro pentru repornirea activității, bugetul total alocat fiind de 350 mil. euro. Este un ajutor important.
# Și dacă tot ați menționat vacanța mare a elevilor: cresc alocațiile pentru copii?
– Da, în mod sigur. Dar nu mincinos și ipocrit, așa cum cere acum PSD. Guvernul a explicat în nenumărate rânduri și chiar și copiii au înțeles principiul simplu: nu poți oferi ceea ce nu ai. Dublarea alocațiilor în acest moment este imposibilă. Dar creșterea etapizată este posibilă și fezabilă în același timp. Am auzit enormitatea de ultim moment: ați luat bani europeni, aveți deci posibilitatea să creșteți pensiile și salariile. Numai un analfabet economic ar putea să susțină că avem voie ca țară să plătim pensii și salarii cu fonduri europene. Este ușor să crești din pix și apoi să bagi mâna tot în buzunarul oamenilor, crescând taxele și impozitele.
Premierul a anunțat deja că pregătește împreună cu Ministerul Muncii și al Finanțelor o soluție pentru creșterea treptată a alocațiilor.
M.S.

Cristian Mitrofan: „Pentru Curtea  de Argeş, programul PNL va însemna investiţii în domenii-cheie”

Distribuie!

0 Comentarii