Pe 3 iunie a avut loc, la Pitești, conferința județeană de alegeri a PMP Argeș, la care a participat și președintele Cristian Diaconescu, prilej cu care i-am solicitat un interviu.
Cum vedeți dvs limpezirea lucrurilor în PMP?
– Ideea este în felul următor. Partidul Național Liberal dorește să formeze un pol conservator de dreapta. Asta a fost discuția de la bun început cu noi, cei din Partidul Mișcarea Populară, să cooperăm din acest punct de vedere. Am să le spun colegilor mei din PMP faptul că această intenție din partea conducerii PNL există în continuare. Și nu se va mai transforma într-o capcană numită fuziune, variantă care nu mai subzistă astăzi. Sigur, e de așteptat și reacția lor, a liberalilor, în ce măsură sunt de acord. Dar pot să vă spun că zilele următoare vom începe un proces de negociere, mergând spre o colaborare. Repet, nu poate exista din partea PMP în acest moment o altă formulă, pentru că suntem din aceeași familie europeană, împreună în PPE. Sigur că această colaborare respectă independența fiecăruia dintre partide. Pe de altă parte, dorim o înțelegere pe baza unui protocol ideologic, nu am intenții legate de negocieri administrative. În primul rând, vreau să găsim niște punți de comunicare din perspectiva unui respect reciproc.
Ce știți, cei din tăbăra lui Eugen Tomac negociează și ei cu PNL? În politică se mai lucrează și la două capete…
– Au avut discuții, probabil că le mai au, însă știu că astăzi cel puțin conducerea PNL dialoghează cu mine. Pragmatic vorbind, nici nu există altă variantă. Dacă vrei să ajungi la o soluție omologată și legitimată juridic, trebuie să discuți cu cel care are drept de semnătură.
Citește și Cristian Diaconescu (PMP): „PNRR ar putea fi cam singurul program de guvernare, în momentul de față”
„În sondaje, eu, pe persoană fizică, sunt la 20%”
După ultima măsurare electorală, dvs, Cristian Diaconescu, unde vă situați ca procent?
– Eu, pe persoană fizică, ca să spun așa, sunt la 20%.
Iar dl Eugen Tomac?
– Nu l-am văzut în sondaje că ar fi măsurat.
Domnului Cătălin Bulf, că suntem în județul Argeș, îi vedeți un viitor, îi rezervați vreun rol în noua construcție a PMP?
– Dacă dl Bulf vrea să se asocieze noii construcții politice, este binevenit. Am lucrat foarte bine cu domnia sa, au fost momente interesante și foarte bune în colaborarea noastră, încă din 2018, când am candidat la Argeș pentru Parlament. Au fost și momente mai complicate, în egală măsură, însă cred că experiența ne-a făcut pe amândoi să înțelegem ceea ce este de învățat. Repet, oricând, dacă domnia sa dorește, este binevenit în PMP, să plecăm în acest proiect politic nou.
În afară de Argeș, ce alte organizații din țară vă sprijină proiectul?
– Vorbim de Brăila, Alba, Brașov, Cluj, Teleorman și mulți aleși locali din Moldova, consilieri, primari, acolo unde este o luptă destul de complicată cu dl. Movilă. Dar sper ca lucrurile să se clarifice. Am fost la Iași de vreo două ori și situația a fost cât se poate de bine conturată. V-am mai spus și o repet, îmi doresc ca această situație să se încheie cât mai repede. Fiindcă aici nu e vorba de retorsiune, de răzbunări sau alte meschinării de acest gen, e vorba de politică. Am pierdut deja foarte mult timp și sper ca până la începutul verii toate problemele să se așeze. Cu unii dintre colegi probabil că nu vom putea să continuăm, dar nimic semnificativ din punct de vedere al aportului politic al PMP.
Citește și PMP Argeș îl susține pe Cristian Diaconescu împotriva puciștilor din grupul lui Tomac
„Ei abia acum cer în instanță modificări statutare, deci au acționat în baza unui statut neomologat”
Ultima întrebare. Din punct de vedere al războiului juridic pentru conducerea PMP, unde vă situați acum? Bulversarea e mare și chiar și mie mi-a fost greu să înțeleg din toate aceste hățișuri juridice: cine conduce PMP în acest moment? Cristian Diaconescu și echipa lui sau Eugen Tomac și puciștii săi?
– Sunt trei dosare pe rol la Tribunalul Municipiului București. Un dosar la sesizarea mea, a fostului secretar general adjunct Pițigoi și a altor colegi privind întregul parcurs până la așa-zisul congres. Acolo s-a solicitat, în cadrul acelui dosar, o ordonanță președințială, care a fost respinsă. Însă cauza pe fond continuă și de aceea am și retras sesizarea pe ordonanță președințială, pentru că nu-și mai avea rostul. Și mai sunt încă două dosare în care sunt reclamanți Eugen Tomac și alți foști colegi, dintre care unul se referă, atenție, la modificările statutare, deci ei abia acum cer în instanță modificări statutare, deci au acționat în baza unui statut neomologat de instanță. Ia al doilea dosar se referă la înregistrarea valabilității congresului lor, unde dânșii sunt reclamanți, iar noi avem cam 121 de intervenții din țară. Dosarul privind modificările statutare are termen pe 20 iunie. Vă dați seama, doar procedurile de citare vor arunca toate aceste cauze dincolo de vacanța judecătorească. Deci, noi trebuie să rezolvăm politic și omenește aceste dispute cât mai repede.
Citește și Cristian Diaconescu, ales preşedinte al PMP la congresul de la Sinaia
Si cu PDL … la’nceput a fost numai o iubareala, care’n final a fost casatoreala.