Web Analytics
scris joi, 18.12.2014

Cristian Bădiliţă si-a lansat la Bibliotecă un Ghid pentru credincioşii secolului XXI

Săptămâna trecută, într-o atmosferă de sărbătoare, cunoscutul autor, specialist în istoria creștinismului, Cristian Bădiliță, a fost prezent la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, pentru a îmbrăca haina de povestitor și a spune publicului argeșean lucruri știute și mai puțin știute despre Crăciun, dar și pentru a-și lansa ultimul volum „Teme, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești. Un ghid pentru credincioșii din secolul XXI”.
Lucrarea „Teme, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești. Un ghid pentru credincioșii din secolul XXI” este o carte scrisă la sugestia directoarei Muzeului Viticulturii și Pomiculturii de la Golești, Filofteia Pally și a apărut anul acesta, la Editura Vremea București, cu sprijinul financiar al Muzeului, respectiv al Consiliului Județean Argeș.
„Teme, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești. Un ghid pentru credincioșii din secolul XXI” este simultan dicționar, carte de istorie, culegere de legende și manual de teologie ortodoxă. Volumul prezintă cele mai importante subiecte, personaje, sărbători creștine și tradiționale românești cu maximă acuratețe științifică, dar într-un limbaj accesibil publicului larg. Pe de altă parte, în acest ”ghid” regăsim foarte multe informaţii inedite chiar și pentru specialiști. Un aspect original îl constituie prezentarea tradițiilor ortodoxe întemeiate pe Scriptură în paralel cu tradițiile populare românești.
Lansarea pe piața culturală argeșeană a acestui volum, care a depășit limitele analizei teologice, fiind scris făcându-se cercetări etnografice, a fost însoțită de conferința intitulată „Lucruri mai puțin știute despre Sărbătoarea Crăciunului”. Teologul Cristian Bădiliță le-a povestit celor prezenți, „povești care nu există-n cărți”: geneza Crăciunului, felul în care obiceiurile păgâne au contribuit la fixarea datei de 25 Decembrie, istoricul anumitor cântece dar și a iezlei de Crăciun. Bădiliţă a mai vorbit şi despre tradiţia pomului de Crăciun provenită din medievalitatea alsaciană, unde în faţa catedralelor se jucau misteriile genezei cu Pomul Cunoaşterii al lui Adam tentat cu merele Evei care i-au aruncat în lume şi care fiind verde a trebuit ales bradul, despre obiceiurile lui Moş Crăciun, ritualul cadourilor și nu numai.
„Este un volum deosebit care va onora orice bibliotecă, este scris de o minte strălucită, un prieten al Bibliotecii – Cristian Bădiliță devenit de-acum argeșean… Este o chintesență teologică, este o îndeplinire a unei misiuni, a unui crez pentru că autorul nu scrie pentru el, ci scrie pentru ceilalți… ”, a afirmat gazda și organizatorul acestui eveniment editorial, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Argeș
Discursuri de întâmpinare, care au accentuat valoarea autorului și a cărții în contextul actual al globalizării, când mesajul tradițiilor trebuie transmis tinerei generații, au mai rostit vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Polexe, și directoarea Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Filofteia Pally.
Miruna Matei

Cristian Bădiliţă si-a lansat la Bibliotecă un Ghid pentru credincioşii secolului XXI

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...