Web Analytics
scris vineri, 20.09.2024

Criminalul care şi-a ucis soţia cu ciocanul de şniţele a fost trimis în judecată

Mihaela Vladu era asistentă medicală în Curtea de Argeș

Soțul ei era recidivist și fusese condamnat în trecut la închisoare cu executare

Pe 6 aprilie anul acesta, un bărbat de 45 de ani, din Curtea de Argeș, și-a bătut crunt soția cu un obiect dur până a adus-o în stare de inconștiență, comă de gradul al treilea. Presa a scris atunci că Mihaela, asistentă medicală, a fost bătută cu un ciocan de șnițele.

Criminalul care şi-a ucis soţia cu ciocanul de şniţele a fost trimis în judecată

Trei zile mai târziu, femeia de 38 de ani a murit la spital ca urmare a politraumatismului prin agresiune. Pe 14 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș l-au trimis în judecată pe recidivistul Gheorghe Vladu, soțul răposatei, pentru tentativă la omor în varianta violenței în familie. Apropiații lui spun că a trecut printr-o depresie, dar doctorii de la Institutul „Mina Minovici” nu se pot pronunța din cauză că bărbatul refuză să comunice.
Oribila faptă s-a petrecut pe 6 aprilie a.c., între 19 și 20:30 în dormitorul conjugal. Soția inculpatului a mers în jurul orei 18:30 la casa soacrei, care locuia în apropiere. După ce bărbatul și-a sunat mama pentru a le verifica pe cele două femei, soția s-a întors acasă, neștiind ce urma să se întâmple. În jurul orei 20:30, fiul a venit la mama sa, alertând-o că „Mița” se simte foarte rău și că ar trebui să sune la salvare. Mama inculpatului a mers la casa lui și a găsit-o pe noră întinsă, în stare de inconștiență. L-a întrebat dacă a omorât-o, iar el a negat și i-a spus să sune la salvare. Femeia și-a sunat sora, i-a spus că nora sa e în stare gravă și a rugat-o să îi ducă la spital. Inculpatul a purtat-o în brațe pe victimă până la poartă, de unde au fost luați de mașina unchiului său. Pe drumul spre spital, toți au rămas tăcuți. Victima a murit pe 9 aprilie, la Județean. Necropsia a arătat că moartea a fost violentă, cauzată de edemul cerebral masiv, consecință a leziunilor traumatice cranio-cerebrale.

Victima s-a zbătut să scape…

Când au sosit polițiștii, bărbatul a refuzat să comunice și a devenit agresiv. Nu erau urme de răvășire în casa soților, deci anchetatorii au exclus ideea unei tâlhării. Chiar și martorii îl bănuiesc pe inculpat de comiterea faptei, întrucât avea trei câini de pază și nu ar fi avut altcineva acces în locuința lor, iar bărbatul era tot timpul la domiciliu.
Procurorii spun în rechizitoriu că fapta a fost săvârșită cu intenție, având în vedere locul în care au fost aplicate loviturile, intensitatea și repetarea acestora. Anchetatorii au stabilit că victima a încercat să scape și a opus rezistență, fiind găsite un fragment de unghie, pete de sânge în mai multe locuri din cameră, iar spatele și brațul inculpatului prezentau zgârieturi.

Citește și Lovitură de teatru în dosarul de corupţie al caselor cumpărate de DGASPC! DNA e în corzi! Instanţa a redus de 10 ori sechestrul pus pe averea constructorului Sorin Briciu

Bărbatul se distanțase de toți și nu ieșea din casă

Inculpatul are 45 de ani, este zilier și are antecedente penale. În 2019 a fost condamnat la doi ani și patru luni închisoare, de către Judecătoria Curtea de Argeș, sentință rămasă definitivă în 2020, la Curtea de Apel Pitești. Martorii au povestit autorităților că după ce bărbatul s-a întors din închisoare, în septembrie 2023, mai muncea prin gospodărie, dar, cu vreo două luni înainte de crimă, ar fi intrat într-o depresie. Nu mai primea vizitatori, nu ieșea din curte, uneori nici din casă; nu o lăsa pe victimă să vorbească cu alte persoane și în ultima perioadă nu mânca din ce îi pregătea soția sau mama lui, crezând că acestea ar fi vrut să îl otrăvească; acoperise geamurile cu cearceafuri, dormea pe jos, nu răspundea la salut, nu mai muncea în curte și nu-și mai vizita rudele.

Înainte de ziua fatidică, victima a vrut să îl ducă pe inculpat la Vedea

Mama inculpatului le-a spus anchetatorilor că s-a gândit de multe ori să îl interneze, dar acesta refuza, iar nora îl iubea mult, i se făcea milă și nu voia să îl forțeze: „mamă, e bolnav”, i-ar fi spus femeia. Cu o zi înainte de tragedie, victima s-a dus însă la Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” din Vedea pentru a se interesa despre modalitatea de internare a bărbatului, „dar medicii au refuzat să îl primească”, scriu procurorii în rechizitoriu.

Citește și Agentul Emanuel Croitoru şi încă un coleg de la Rutieră au fost condamnaţi cu suspendare

Internat fără voia lui, pentru expertiza psihiatrică

La audieri, inculpatul nu a recunoscut fapta, a spus că nu își amintește nimic, a refuzat să dea declarații și nici nu a semnat procesele verbale. Având în vedere declarațiile martorilor, care au precizat că bărbatul are probleme psihice și a fost internat în trecut, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice la INML „Mina Minovici” București, așa că inculpatul a fost internat nevoluntar timp de 30 de zile, de la 20 iunie până la 19 iulie 2024, pentru efectuarea expertizei.

Bărbatul refuză total să comunice. Comisia de la „Mina Minovici” nu se poate dumiri

Din raportul de expertiză a reieșit însă „că, din cauza refuzului inculpatului de a comunica, nu se poate evalua orientarea temporală, spațială auto și allopsihică. Nu se poate identifica cu caracter de certitudine prezența unei afecțiuni psihice de natură să afecteze capacitatea persoanei de a discerne sau capacitatea de a se stăpâni, nu se poate stabili dacă prezintă boli psihice la momentul examinării (…)”.
Comisia mai spune, în rechizitoriu, că declarațiile martorilor pot fi subiective și interpretate prin sistemul personal de valori și că nu poate aprecia gradul de afectare a discernământului la faptă, nici nu poate identifica dacă motivația a fost patologică și, în consecință, nu poate recomanda măsuri cu caracter medical.
Totuși, membrii comisiei au observat că de fiecare dată a fost nevoie de intervenția echipei de escortă pentru a fi adus în cabinetul de examinare; că bărbatul avea ținuta neîngrijită, igiena parțial păstrată, dar conștiența clară. La examinări a refuzat să vorbească, să se așeze pe scaun, nici contact vizual nu a făcut, doar a privit în gol, spre colțul camerei. Singura dată când a cooperat a fost atunci când a cerut mâncare, externarea sau documentație care să îi permită să fie examinat. Totuși, în fața comisiei a refuzat să comunice verbal sau pantomimic. Același comportament protestatar l-a avut și când a fost închis în 2023 și a stat o perioadă la Spitalul Penitenciar Jilava.

Parchetul vrea ca inculpatul să fie ţinut în continuare în arest

Bărbatul a fost reținut pe 7 aprilie pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile, propunere care a tot fost prelungită până în prezent. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a propus instanței menținerea inculpatului în arestul preventiv, având în vedere gravitatea faptei, pentru a asigura buna desfășurare a procesului și pentru a-l împiedica, eventual, pe bărbat să fugă. Ulterior, perioada cât a stat închis se va scădea din pedeapsa pe care o va primi.
Mama victimei se constituie parte civilă cu o sumă pe care urmează să o precizeze ulterior. Spitalul Județean de Urgență Pitești s-a constituit parte civilă cu 4783 ron, iar Spitalul Municipal Curtea de Argeș – doar cu 198 ron, cheltuieli ocazionate de asistența medicală.

Citește și Directorul acuzat de sex cu o elevă, beneficiar de finanţări nerambursabile de la Consiliul Judeţean

Citește și Având în vedere suspiciunile şi starea conflictuală, șeful Colegiului Farmaciştilor pe ţară, trimis să vegheze la corectitudinea concursului de angajare de la Spitalul Vedea

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...