„Credeţi că trăiesc din 30 de milioane, salariul de primar?! Cei care trăiesc cu mai puţin sunt comozi!”

de | 3.08.2016 17:55 | Actualitate

# Replică de primar găsit în conflict de interese, Cristian Hristu Dică, comuna Vlădeşti

Atmosferă aprinsă la Vlădești. După ce, anul trecut, ANI l-a găsit în stare de conflict de interese, acum primarul a fost trimis în judecată în calitate de inculpat. În proces, împotriva lui Cristian Hristu Dică, se află şi instituţia pe care o conduce, deoarece primăria s-a constituit parte civilă în dosarul penal aflat pe rolul Judecătoriei Câmpulung.
Procesul se judecă pe fond având ca termen data de 22 septembrie, iar printre martori se află, în fară de funcționari ai primăriei, fostul primar Cristinel Moise, pe care succesorul său îl acuză că ar fi orchestrat acest scandal, cu scopul de a-i lua locul. Dosarul a ajuns de la Câmpulung la Piteşti, fiind transferat prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Apoi s-a decis trimiterea în judecată a lui Cristian Hristu Dică pentru conflict de interese, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești și în baza rechizitoriului întocmit, în aprilie a.c, de procurorul Ioan Ristea, fostul procuror general al județului, cel care a instrumentat cazul chiar înainte de a se pensiona.

Practic, la  firmele familiei edilului de la Vlădești primăria găsea tot ce avea nevoie

Din actele de urmărire penală rezultă că, în perioada 2010-2011, în calitate de consilier al Consiliului Local al comunei Vlădești, apoi în calitate de viceprimar, Cristian Hristu Dică a participat la luarea unor decizii pentru aprobarea unor contracte de executare a unor lucrări și furnizare de produse. Și a făcut-o cu două firme de casă, cu S.C Hristo Unico SRL, firmă unde asociat și administrator era cumnata sa, Daniela Bucur și cu S.C Decor Com Design SRL, care avea ca asociat unic și administrator pe soția sa. De altfel, actualul primar a avut și raporturi de muncă cu S.C Hristo Unico SRL, deoarece, în perioada martie 2006 – iulie 2008, respectiv în mai 2009 – septembrie 2011, a lucrat în calitate de gestionar pe bază de contract de muncă, unde a obținut venituri în sumă de 26.169 lei. În conformitate cu prevederile legii care reglementează statutul aleșilor locali, consilierii județeni și consilierii locali nu pot lua parte la dezbaterea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. De asemenea,  legea privind administrația publică locală prevede că nu poate lua parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul IV, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii Consiliului Local.

„Era august și copii nu aveau lemne!”

În fapt, Cristian Hristu Dică e cel care a înființat, în anul 2000, SC Hristo Unico SRL, firmă unde a avut calitatea de asociat unic și administrator până în 2005, când  a ieșit din societate și asociat unic și administrator a devenit Daniela Bucur, sora soției sale. Pentru că aceasta lucra la București, a împuternicit-o pe Elena Hristu Dică, nimeni alta decât tovarășa de viață a domnului actual primar, să efectueze actele necesare desfășurării activității firmei. Prin societatea condusă de soția și cumnata lui Hristu Dică au fost încheiate mai multe contracte de furnizare și executare lucrări, contracte încheiate cu Consiliul Local al Comunei Vlădești. De exemplu, prin SC Hristo Unico SRL, a fost încheiat un contract de furnizare lemne de foc pentru aprovizionarea instituțiilor publice de pe raza localității Vlădești, respectiv 163 de metri steri (termen folosit pentru lemnele de foc), valoarea totală a contractului fiind de 20.000 de lei. Acest contract a fost semnat din partea Consiliului Local Vlădești de către primarul care deținea atunci mandatul, Cristinel Moise iar din partea SC Hristo Unico, Elena Hristu Dică, soția viitorului edil. Acest contract a fost discutat în ședința Consiliului Local al comunei Vlădești în data de 31.05.2010 și a fost votat în unanimitate. Printre cei care  au votat pentru hotărârea de consiliu local  s-a numărat și actualul inculpat, primarul Dică Hristu, care a participat la ședință. Un alt contract încheiat între CL Vlădești și SC Hristo Unico și o altă firmă, Florest Prod Lemn SRL, a fost pentru furnizarea a 400 metri steri de lemn. Contractul a avut o valoare totală de 60.000 de lei, iar din partea Hristo a semnat soția, Elena. Dezbaterea a avut loc în ședința din 28.04.2011, la care a participat și actualul edil Dică Hristu. Inițial, acesta a spus că nu va participa la vot din cauza SC Hristo Unico, al cărei administrator era cumnata sa, însă când a fost la numărătoarea voturilor a ridicat mâna. Totodată, acesta a participat la licitație prin semnarea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică și a procesului verbal de deschidere a ofertelor.

„Eu am aflat de la domnii procurori! Mi-au spus că am participat și trebuia să fiu absent”

Facturile emise de SC Hristo au fost plătite, evident, cu celeritate, suma totală care a mers de la bugetul local în conturile familiei Dică Hristu fiind de 37.500 lei. „Da, și a te abține e un mod de a vota! Eu am aflat de la domnii procurori! Mi-au spus că am participat și trebuia să fiu absent. Nu am știut. La vremea respectivă a fost o lipsă de informații din partea mea dar asta nu înseamnă că mă simt vinovat. Era în luna august și copiii nu aveau lemne de foc! Nu se găseau, trebuia făcută aprovizionarea”, ne-a declarat primarul Cristian Hristu Dică, atunci când l-am întrebat. De asemenea, în mai 2011, a fost semnat un alt contract, cu numărul 1491, între Consiliul Local al comunei Vlădești, reprezentat de Cristinel Moise și SC Decor Com Design SRL, reprezentată de soția viceprimarului de atunci, Elena Hristu Dică. Obiectul contractului l-a reprezentat lucrări de construcție a unor podețe pe drumuri de interes local, a unor magazii pentru depozitarea lemnelor la instituțiile publice și refacerea coșului la centrala de la Grădinița nr. 4 Valea Ursului (să tragă bine lemnele, deh!), de pe raza comunei Vlădești. Documentul a fost semnat tot de Cristinel Moise, de contabila Maria Plăiașu și de secretara Magdalena Bebeșelea iar din partea SC Decor Com Design de soția lui Dică. Contractul a fost discutat în ședința din 30.05.2011 iar prin adoptarea unei hotărâri în Consiliul Local s-a aprobat construirea a 4 podețe pe drumurile comunei și a trei magazii de depozitare a lemnului. La ședință a participat și CHD în calitate de viceprimar și consilier și a votat pentru aprobarea contractului care a propus suplimentarea lucrărilor cu încă un podeț și construirea a încă unei magazii de lemne la căminul cultural, lucrările fiind plătite prompt de către primărie, prin ordin de plată care a totalizat suma de 31.000 lei. Cercetările penale efectuate în cauză au stabilit că între Consiliul Local al comunei Vlădești și SC Hristo Unico SRL, precum și cu Decor Com Design SRL au fost încheiate și alte contracte dar care nu au fost discutate și aprobate în ședințele Consiliului Local. Astfel, un contract al SC Hristo Unico a fost cel având ca obiect decolmatarea de canale iar Decor Com Design, cealaltă firmă de casă, procura și monta lămpi de iluminat stradal, înlocuia becuri și furniza tuburi de polietilenă…

„Firmele funcţionează în continuare pentru că şi familia mea trebuie să trăiască din ceva”

„În cel mai rău caz nu voi mai avea dreptul să candidez, nu e nicio problemă. Nu m-a făcut mama primar, nu trebuie să mor primar. Ce să pierd? Voi primi o amendă penală administrativă. Îmi dă o amendă și plătesc! Sau voi avea interdicție să particip la alegeri trei ani. Bun! Nu particip trei ani și voi fi ales apoi. Cei care m-au reclamat au fost contracandidații mei. Știți cât am luat la alegeri, după ce m-au reclamat? Un procentaj dublu faţă de cât au luat ei la un loc. Oamenii sunt mulțumiți de prestația pe care o fac. Nu există prejudiciu niciun leu! Firmele funcționează în continuare pentru că și familia mea trebuie să trăiacă din ceva, dar acum, la primărie, nu mai aprovizionează familia mea. Din punctul meu de vedere, relația dintre primărie și firmele soției și cumnatei mele nu va mai exista. Au alte contracte.  Credeți că trăiesc din 30 de milioane, salariul de primar?! Din punctul meu de vedere, cei care trăiesc cu mai puțin sunt comozi!” Referitor la predecesorul său, primarul Cristinel Moise, actualul edil crede că acesta ar fi principalul artizan a ceea ce i se întâmplă și spune: „El are o problemă mai mare decât mine. A fost ordonatorul de credit și a semnat. De fapt, toate astea au fost făcute de contracandidații mei ca să îmi ia locul, însă oamenii mi-au apreciat prestația și m-au votat”.
Material realizat de Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii