Web Analytics

Cozi interminabile pe Transfăgărăşan în week-end-ul prelungit de Sfânta Maria

de | 17.08.2017 12:49 | Actualitate

4 sanduloiu# Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș: „E și o atmosferă de bâlci, cu tot felul de cârnați expuși”
Cum are câteva zile libere, românul care se respectă pleacă fie la mare, fie la munte. Week-end-ul prelungit de Sf. Maria a bulucit mii de argeșeni pe Transfăgărășan. Cea mai frumoasă șosea din România a devenit un coșmar pentru turiștii care mizau pe relaxare: cozi kilometrice pe multe tronsoane de drum, nervi întinși la maximum, timp pierdut.

„Au fost cozi undeva la 4-5 kilometri, pe ambele părți, și în Argeș, și în Sibiu. Cauza o constituie, în principal, tonetele care sunt amplasate pe marginea drumului, atât la Bâlea, cât și la Cascada Capra, oamenii opresc pe marginea drumului și, automat, cei din spate au nevoie de cale liberă ca să poată să depășească, dar pentru că vin autoturisme și din sens opus, lucrul ăsta se propagă în spate, pe kilometri în șir. Bineînțeles că sunt și foarte multe autoturisme, dar dacă circulația ar fi fluentă, nu s-ar ajuge la așa ceva. E suficient ca o mașină să oprească în spatele unuia care a staționat pe marginea drumului – de fapt, nu pe margine, că n-au unde, fiindcă drumul e îngust, ci pe mijlocul carosabilului, iar atunci nu se mai poate efectua o depășire decât dacă ai liber din sens opus – ca în spatele tău să se formeze coadă”, a explicat, pentru Jurnal de Argeș, Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

„Gazele, cu stropi de apă, ajung pe aceste minunate produse tradiționale”

Minivacanța de Sfânta Maria nu este însă o excepție. Week-end de week-end, de la deschiderea Transfăgărășanului și până când drumul ajunge impracticabil, spectaculoasa șosea devine… un spectacol enervant generat de inevitabilele blocaje cauzate de comerțul ambulant sau semi-organizat.  
„O soluție pentru chestia asta ar fi ca toate tarabele alea să fie mutate undeva, nu de-a lungul drumului, ci într-un loc special amenajat, unde oamenii să intre într-o parcare și abia apoi să viziteze toate minunile cu Kurtos Kolacs, mărgele aduse de pe Marte și alte treburi. Pe undeva, e și o atmosferă de bâlci, cu tot felul de cârnați expuși… Gândiți-vă că sâmbătă  și duminică după-amiază a plouat, iar luni era ud carosabilul și treceau mașini pe lângă cârnații și cașcavalul expuse pe mese, la un metru de drum. Deci, gazele, cu stropi de apă ajung pe aceste minunate produse tradiționale, pe care cine îndrăznește să cumpere le mânâncă cu poftă”, mai spune Ion Sănduloiu.

Mai multe intervenții pe șosea, decât pe munte

4 02Una peste alta a fost o minivacanță cu multe accidente pe Transfăgărășan, majoritatea din nervi și neatenție, pentru că doar despre viteză n-a fost vorba în trepidantul weekend prelungit.
„E uimitor că au fost foarte multe intervenții pe șosea. Colegii noștri de la Ambulanță aproape că nu mai făceau față, în schimb, au fost foarte puține pe munte. În ciuda faptului că au fost coloane în șir și la Nucșoara, și spre Moldoveanu, și cu plecare de la Bâlea spre Negoiu, deci s-a circulat foarte mult pe creastă, a fost ok. În schimb, am intervenit duminică foarte mult. Pentru că la Nucșoara au fost două intervenții pe munte, iar la Câmpulung, una. La Nucșoara a fost o doamnă cu o problemă la picior și un domn, probabil cu un preinfarct, iar la Câmpulung, o dispariție care s-a rezolvat repede”, a mai explicat, pentru Jurnal de Argeș, șeful Salvamont.
4 01Un motociclist a fost la un pas de a-și pierde viața pe șosea, între Capra și Podragu. „Au fost câteva accidente destul de serioase, unul dintre ele, produs deasupra Cabanei Capra, cu un motociclist pe care, clar, l-a salvat costumul foarte bun, pentru că a avut o cădere cumplită, după spusele colegilor de pe motociclete. În condițiile în care avea cizmă de motociclist ranforsată, a fost un obiect metalic care i-a intrat prin talpă și i-a ieșit pe deasupra. I-a străpuns, practic, piciorul. Vă dați seama că dacă nu avea un costum de calitate, era victimă. Asta, în condițiile în care toată lumea spune că nu avea viteză:  40-50 km, doar. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat, nici el nu-și explică. O fi fost pe carosabil nisip rămas de la antiderapant, ori cine știe…”, a mai spus Ion Sănduloiu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii