Web Analytics
scris miercuri, 06.07.2022

COVID-19: Ce se știe până acum despre variantele Omicron BA4 şi BA5

Deocamdată nu există protecție împotriva noilor variante ale Omicron. Tulpinile Omicron BA4 şi BA5 sunt mult mai blânde decât predecesoarele sale, dar mult mai contagioasă. Companiile farmaceutice cercetează noi vaccinuri adaptate la subtipuri, informează observatornews.ro.

COVID-19: Ce se știe până acum despre variantele Omicron BA4 şi BA5

Noua variantă Omicron se răspândește cu rapiditate. În România, numărul cazurilor se dublează în fiecare săptămână. Şi în Germania numărul cazurilor s-a dublat, în timp ce în Portugalia, ţara în care  87,2% din populație a beneficiat de imunizarea de bază, numărul de pacienți cu Covid internați în spitale a crescut din nou, la fel ca și mortalitatea. Incidența pe șapte zile a crescut de patru ori de la jumătatea lunii aprilie și se apropie de 1.500.

Citește și: Se modifică regimul de impozitare a contractelor de muncă cu timp parțial

În cazul noilor subtipuri, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt cele mai susceptibile la infecție. Primul caz BA.5 a apărut în Africa de Sud încă la începutul lunii mai, dar valul următor a fost relativ mic. În Portugalia, noua variantă este deja responsabilă pentru 80% din toate infecțiile noi. Varianta este mai contagioasă decât predecesorii săi, precum BA.2. Pe lângă faptul că este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți, BA.5 este mai transmisibil decât alte subvariante de omicron. 

Ministerul Sănătăţii recomandă purtarea măştii în transportul public în comun

Autorităţile sanitare ne recomandă să revenim la purtarea măştilor în spaţii închise aglomerate, în universități şi în after school-uri. Şi mijloacele de transport în comun sunt vizate. Masca nu poate fi impusă obligatoriu pentru că această măsură se poate lua doar dacă se decretează din nou stare de urgenţă sau de alertă. Doar pentru spitale, clinici şi cabinete medicale există o lege care permite asta. 

900 de români sunt internaţi cu COVID. Cei mai mulţi sunt copii. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.700 cazuri noi. 

Citește și: VESTE TRISTĂ pentru salvamontiștii argeșeni! Haiduc – câinele salvator din avalanșe, s-a stins din viață

Cei care au fost deja infectați cu Omicron probabil că nu sunt protejați împotriva noilor subtipuri, relevă datele inițiale. Astfel, persoanele care au fost deja infectate cu varianta BA.1 a Omicron la începutul anului, se pot infecta din nou cu BA.4 sau BA.5. În cazul în care infecția inițială nu a avut loc cu mult timp în urmă, protecția este mai mare, deoarece numărul de anticorpi este încă relativ ridicat. Cu toate acestea, în timp, numărul de anticorpi scade, la fel și protecția.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...