Web Analytics

Corespondență din Strasbourg: Trei premieri vorbesc azi la aniversarea a 70 de activitate a Parlamentului European

de | 22.11.2022 12:35 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Azi se aniversează la Strasbourg, în cadrul sesiunii în plen, 70 de ani de activitate ai Parlamentului European. La 11.30 va avea loc o ceremonie festivă la care vor fi prezenți premierii celor trei țări care găzduiesc sedii ale Parlamentului European-Franța, Belgia și Luxembourg. Din acest motiv, sunt măsuri de securitate sporite azi în Strasbourg, polițiști și jandarmi peste tot, deoarece se așteaptă un număr mare de oficialități, ziariști și vizitatori. 

De altfel, la 9.30, când am intrat în sediul PE, sute de  vizitatori, tineri în special, așteptau să intre prin filtrele de securitate. Și m-am bucurat să văd interes din partea  tinerilor,  în ciuda valurilor ciclice de euroscepticism. Chiar citeam  în această dimineață un interviu acordat de premierul Franței, dna Elisabeth Borne, în ziarul regional din Alsacia (DNA- Derniere Nouvellle d’Alsace), în care aceasta întărea ideea că Franța e onorată să găzduiască sediul PE la Strasbourg, deși au existat de-a lungul timpului și voci care cereau mutarea lui din metropola alsaciană. 

Citește și: Salariaţii din serviciile de ambulanţă protestează la București

Ce-am mai reținut din interviul doamnei premier? Că, până în 2030, Franța are drept target să fabrice 1 milion de autovehicule electrice pe teritoriul ei. Așadar, atentie, Dacia! De asemenea, că există un plan complex de reindustrializare a Franței, cu relocarea în Hexagon a multor companii globale. Și că recenta criză sanitară, inclusiv scandalul măștilor fabricate în China și importate la preț de speculă, obligă Franța să adopte un plan de urgență  pentru redezvoltarea industriei sale textile. Nu în ultimul rând, premierul Franței a invitat “firmele care își permit”, am citat exact din ziarul alsacian, să revalorizeze salariile angajaților ( “a revaloriser les salaires”). Adică să le mărească. Altfel, la Centrul de Presă e full de gazetari veniți din toate țările UE, fiindcă urmează o zi plină la Parlamentul European. 

Mai trebuie subliniat și că aseară, în prima zi de deschidere a sesiunii în plen, europarlamentarul Victor Negrescu a pledat încă o dată că România trebuie admisă în spațiul Schengen deoarece îndeplinește toate condițiile de aderare. De asemenea, și europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european, a fost foarte solicitat în această dimineață la interviuri.                                 

Gabriel Grigore

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *