Web Analytics

Corespondență din Strasbourg. Eurodeputații cer UE să reia procesul de extindere. Moldova e printre candidate

de | 23.11.2022 14:57 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home, Politica si Administratie

Având în vedere amenințarea tot mai mare a Rusiei la adresa păcii și stabilității europene, o politică de extindere consolidată rămâne cel mai puternic instrument geopolitic de care dispune UE, susțin eurodeputații europeni printr-o recomandare adoptată miercuri în plen.

Citește și: Corespondență din Strasbourg: Trei premieri vorbesc azi la aniversarea a 70 de activitate a Parlamentului European

Pentru a fi un actor global mai credibil și mai eficient, UE ar trebui să își reformeze procedurile decizionale privind aderarea unor membri noi și să elimine necesitatea unanimității, înlocuind-o cu majoritate calificată. Eurodeputații solicită, de asemenea, statelor membre să respecte angajamentele UE față de țările din Balcanii de Vest și Parteneriatul estic și să se asigure că nu sunt oferite alternative țărilor candidate în locul statutului de membru cu drepturi depline al UE.

Sancționarea regresului, recompensarea progreselor durabile

Eurodeputații solicită ca reforma democratică și statul de drept să fie priorități în procesul de extindere, alături de îmbunătățirea monitorizării, a raportării, a evaluării și a condiționalității.

Recomandarea privind noua strategie de extindere adoptată de PE îndeamnă UE să facă mai vizibile finanțarea UE și rezultatele sale tangibile în țările implicate în procesul de aderare. Deputații doresc, de asemenea, ca UE să depună eforturi pentru a preveni imixtiunea părților terțe în procesele politice, electorale și în alte procese democratice ale acestor țări.

În același timp, asigurându-se că orice stagnare sau regres în procesul de reformă legat de UE este sancționată în timp real, UE ar trebui, de asemenea, să recompenseze țările candidate atunci când fac progrese durabile, inclusiv prin introducerea treptată a acestora pe piața unică a UE. Aceștia solicită termene clare pentru încheierea negocierilor cu țările în curs de aderare și insistă ca acestea să se încheie cel târziu la sfârșitul deceniului actual.

Accent pus pe alinierea politicii externe

Subliniind că este important ca UE să acorde prioritate alinierii țărilor în curs de aderare la politica externă și de securitate comună a UE, eurodeputații afirmă că negocierile de aderare a Serbiei ar trebui să avanseze numai dacă țara sprijină sancțiunile UE împotriva Rusiei și face progrese semnificative în ceea ce privește reformele legate de UE. PE salută decizia excepțional de rapidă a Consiliului European privind cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și solicită acestor trei țări să avanseze prin reforme substanțiale.

Parlamentul salută, de asemenea, recomandarea condiționată a Comisiei privind acordarea statutului de țară candidată Bosniei și Herțegovinei și invită Consiliul European să dea curs recomandării cât mai curând posibil.
Recomandarea a fost adoptată cu 502 voturi pentru, 75 împotrivă și 61 abțineri.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

1 Comentariu

  1. acest grigore este un parazit jalnik si oribil al pitestiului,mananca niste bani de pomana

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *