CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNE. Surpriză totală: Novak Djokovic deportat din motive de INTERES PUBLIC

de | 16.01.2022 22:00 | Actualitate, Dezvaluiri, Home, Sport

În ultimele zile, presa mondială a fost dominată de comentarea în fel şi chip a senzaţionalului “as” servit de Novak Djokovic, care părea a-l fi lăsat fără replică pe ministrul de interne al Australiei. Concret, după cum bine se ştie pretutindeni, a fost vorba despre rezoluţia dată de judecătorul Curţii de Apel de la Melbourne (una contra hotărârii ministrului), conform căreia autorităţile de frontieră nu au acordat jucătorului timp suficient pentru a dovedi că el poseda certificate valide pentru scutire de vaccinarea anticovid. În consecinţă, anularea vizei marelui campion a fost declarată ilegală.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele    

S-a estimat că procesul a costat peste 500.000 de dolari australieni, judecătorul obligând Ministrul de Interne la plată. De menţionat în acest context cazul jucătoarei cehe care a fost expulzată pe acelaşi motiv ca Djokovic: ea a anunţat că va cere despăgubiri din partea Tennis Australia, întrucat ei nu i s-a dat posibilitatea să-şi susţină cauza la tribunal, din lipsă de bani !

• Ingrata misiune

Era dificil de crezut că guvernul australian o să accepte ingrata situaţie pentru el, sintetizată de unii comentatori în presă a fi – nici mai mult, nici mai puţin – doar o “fază” în care Novak Djokovic a spălat pe jos cu argumentele Executivului! Şi cazul a fost trimis în “arena” Ministrul Imigraţiei, care are puteri discreţionare asupra celor care doresc să intre în Australia (cu vize or ilegal, apelând la statutul de refugiat) sau pentru deportarea celor care, după ce au dobândit dreptul de şedere, au un comportament contrar normelor legale ori morale acceptate în Commonwealth-ul Australiei.

După o lungă tăcere, ministrul anunţa vineri seara a doua anulare a vizei lui Novak, în contextul în care ultimele sondaje arătau că 70% din populaţie s-a pronunţat contra prezenţei în Australia a jucătorului care a fost “pecetluit” drept antivaccinist. Mai subliniez încă o dată că participarea acestuia la A.O. a fost contestată deoarece prezenţa jucătorilor şi a publicului este condiţionată de certificatul de dublă vaccinare.

Citește și: Încurcate sunt căile popii de la Crucişoara! Avem plângerea făcută la Arhiepiscopie / Popa Hari a mutat morţii din cavou fără ştirea rudelor

Reprezentantul guvernului nu a avut defel o misiune simplă. El s-a confruntat şi cu erorile asociate acordării vizei, în ciuda faptului că legea nu permitea acest lucru fără dovada dublei vaccinări. Este evident că sportivul sârb nu s-ar fi urcat în avion dacă nu ar fi fost convins că are toată documentaţia care să-i permită intrarea în Australia şi nu ar fi fost încurajat de decizia comisiei medicale, care îl scutea de carantină pe baza faptului că a trecut prin infecţie.

După o lungă deliberare, ministrul a abandonat argumentul nevaccinării, al neconcordanţelor declaraţiei de intrare etc. şi a decis să anuleze viza lui Djokovic pe baza interesului public. A considerat că statutul acestuia de individ cu covârşitor profil public de nevaccinat, care a ignorat până şi restricţiile din ţara sa înainte de a călători în Australia, reprezintă un risc pentru sănătatea si ordinea publică, prezenţa în Australia generând atitudini de nerespectare a regulilor anticovid şi încurajând sentimente antivaccinare în comunitate.

• Deliberare scurtă, decizie unanimă

La cererea avocaţilor sportivului, Curtea a admis pentru a doua oară să judece cazul Djokovic într-o procedură de urgenţă, astăzi de dimineaţă. Pentru o mai bună informare a publicului, preşedintele Curţii a fost de acord cu difuzarea pe internet a dezbaterii şi a deliberării.

După o scurtă deliberare, de aproximativ trei ore, curtea federală s-a pronunţat, cu unanimitate în completul de trei judecători, în favoarea deciziei ministrului – ceea ce înseamnă că Djokovic urmează să fie deportat în cel mai scurt timp.

Citește și: Evoluția proiectelor rutiere din regiunea Moldovei și Bucovinei

Acum, rămâne ca Tennis Australia să răspundă acuzaţiilor conform cărora ar fi contribuit la ivirea acestui controversat caz prin ignorarea avizului ministrului sănătăţii că trecerea prin covid nu este o condiţie suficientă pentru scutirea de vaccinare. Iar actualul „number one” al tenisului mondial urmează să fie confruntat şi cu legiuitori din Spania şi Serbia, pentru nerespectarea legilor anticovid din acele ţări. În plus, se pare că celelalte turnee de tenis vor face dificilă, dacă nu imposibilă, participarea jucătorilor nevaccinaţi.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Șoferi amendați și lăsați fără permise, în Argeș
Șoferi amendați și lăsați fără permise, în Argeș

În ultimele 48 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la...

Argeș. Săptămâna prevenirii criminalității
Argeș. Săptămâna prevenirii criminalității

     În perioada 23-27 mai a.c., în județul Argeș va avea loc o nouă ediție a evenimentului SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII, ce se desfășoară la nivel național.   În acest interval de timp, polițiștii Compartimentului Analiza și...

Grecia a depistat primul caz de variola maimuței
Grecia a depistat primul caz de variola maimuței

Grecia a depistat primul caz suspect de variola maimuţei la un turist englez, a anunţat organizaţia de sănătate publică. Potrivit antena3, atât turistul englez cât şi partenerul său de călătorie au fost transferaţi la un spital într-o cameră de izolare. Momentan se...


Loading RSS Feed