Web Analytics

Continuă războiul între palate. Manu versus Soare

de | 22.05.2020 11:39 | Actualitate

Joi, Dan Manu- președintele CJ Argeș, a eliberat din funcție conducerea Spitalului Județean Argeș, respectiv pe fostul manager dr. Tiberiu Irimia și pe directorul medical Gheorghe Frătoaica, învocând „temeiul art. 3^1 din Hotărârea 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă”, se arată în comunicatul de presă transmis. Astăzi, Dan Manu spune că a avut dreptate și argumentează în modul următor:

Consiliul Județean Argeș va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept

„Ministerul Sănătății a confirmat faptul că atribuțiile privind numirea de către președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a managerilor de spitale începând cu data de 18 mai 2020 este perfect legală.
Ministerul Sănătății a răspuns solicitării Consiliului Județean Argeș privind atribuțiile de numire a managerilor de spitale aflate în subordine administrației județene. „Din analiza actelor normative cu putere de lege, respectiv OUG nr.70/2020 și Legea nr. 55/2020, începând cu data de 18.05.2020 Ministerul Sănătății nu mai deține atribuția de eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul unităților sanitare subordinate autorităților administrației publice locale” – se precizează în răspunsul Ministerului Sănătății.
Ca urmare a răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Argeș va analiza oportunitatea sesizării organelor în drept cu privire la faptele săvârșite de cei în cauză, având în vedere că în perioada 18-21 mai nu au fost respectate actele legislative în vigoare. Vă reamintim faptul că, în data de 18 mai 2020, președintele Dan Manu, în baza Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a emis dispozițiile de numire în funcții de conducere la nivelul spitalelor, cu aplicabilitate din aceeași zi, contestate și discutate de cei în cauză”, transmite Dan Manu.

Adresă Ministerul Sănătății. Sursă foto: CJ Argeș

Adresă Ministerul Sănătății. Sursă foto: CJ Argeș

Adresă Ministerul Sănătății. Sursă foto: CJ Argeș

Adresă Ministerul Sănătății. Sursă foto: CJ Argeș

Instituția Prefectului: „Reconfirmarea foștilor manageri în funcție, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni”

Instituția Prefectului Argeș a avut următorul punct de vedere cu privire la schimbările făcute de către Dan Manu în sistemul de sănătate argeșean: „Președintele Consiliului Județean Argeș s-a grăbit să înlocuiască managerii/ directorii interimari încă din data de 18 mai 2020, fără să aibă un cadru legal în acest sens și fără a ține cont de performanța managerială. Managerii și directorii au fost numiți în funcții prin ordin al ministrului Sănătății, în timpul stării de urgență, ordinul fiind prelungit și în perioada stării de alertă, pe 15 mai. Ei puteau fi înlocuiți abia în data de 20 mai, când a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea nr. 5, emisă de Parlamentul României, prin care autorităţile publice locale au preluat din nou atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în unitățile sanitare din subordine. Prin graba nejustificată, decizia Consiliului Județean Argeș a creat, timp de câteva zile, blocaje, neliniște și incertitudine în Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Atragem atenția că orice înlocuire trebuie să fie argumentată solid, în condițiile în care tocmai din cauza managementului defectuos s-au produs schimbările de manageri și directori, de la bun început. Amintim de focarele de infecție COVID de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și de la Spitalul Municipal Câmpulung, un real pericol pentru sănătatea publică, care puteau fi evitate printr-un management eficient.

Motivul suspendării respectivilor manageri din funcție, în timpul stării de urgență, de către ministrul Sănătății, a fost “neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, iar reconfirmarea lor în funcție acum, de către autoritățile locale, reprezintă un demers periculos pentru sistemul de sănătate argeșean și pentru argeșeni”, a transmis prefectul Emanuel Soare la scurt timp după demiterea conducerii de la SJUP.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Unora le-a cam trecut vremea ! La vremuri noi, altii mai cu zvac/snaga sa vina !

  2. Felicitări dle Prefect,nu cedați!!!