Web Analytics

Continuă defrişarea Pădurii Trivale. Dosar penal la Primăria Moşoaia pentru abuz în serviciu şi reducerea fondului forestier naţional

de | 5.11.2020 13:28 | Actualitate, Dezvăluiri

# Garda Forestieră confirmă că s-a încălcat Codul Silvic, întărind cercetările IPJ Argeș
În această primăvară scriam despre defrișările de la liziera Pădurii Trivale, acolo unde, în ultimii ani, s-au achiziționat terenuri și s-au obținut autorizații de scoatere din fondul forestier și, implicit, de defrișare pentru mai multe parcele de sute și de mii de mp. “Dacă au scoatere din fondul forestier de la ITRSV și autorizații de defrișare de la Romsilva, le dăm și autorizații de construcție. Pe total comună avem cereri pentru sute de autorizații de construcție pe an. Proprietarii inițiali au fost puși în posesie de Primăria Bradu. Prin anii ’94-’95, cetățeni din Bradu au primit terenul în compensație, în schimbul terenurilor pe care s-a făcut Petrochimia. Cei care cer autorizație de construcție sunt din tot județul”, ne spunea atunci primarul comunei Moșoaia, Ion Necula, care sugera că totul este conform legii.
Potrivit unor informații pe care le aveam, nu era întrutotul respectată litera legii în acele defrișări și am sesizat atunci Garda Forestieră Ploiești să își îndrepte privirea spre Pădurea Trivale. Drujbele și buldozerele au duduit, însă, în continuare toată primăvara și toamna, chiar și pe durata pandemiei. Au apărut, astfel, mai multe “poieni” de toată frumusețea, Pădurea Trivale fiind chelită puțin câte puțin, pentru a înlesni afacerile imobiliare.

Adrian Arvunescu, avertizor public, dar și vecin cu parcelele defrișate

Adrian Arvunescu (foto) deținea, de câtva timp, o proprietate la liziera Pădurii Trivale, pe strada Gazului, dar care acum nu se mai află la marginea pădurii, la fel ca atunci când a cumpărat. Constatând în ce ritm dispare pădurea sub ochii lui, omul a sesizat Poliția și Garda Forestieră că se taie parcele mai mari de 1.000 de metri și dispar peste noapte sute de arbori.
Citește și  Dramă într-o familie din Piteşti / O fiică i-a dat COVID mamei bolnave, care a murit: „Iartă-mă, mamă!”
“Noi locuim în vecinătatea zonei și am sesizat atât Poliția, Garda Forestieră, cât și secția de Contencios Administrativ a Tribunalului pentru a contesta deciziile de scoatere din fondul forestier – vădit ilegale – cât și autorizațiile de construire emise de Primăria Moşoaia. Am formulat plângere penală împotriva acestora, cât și împotriva funcționarilor Gărzii Forestiere care au emis autorizații de scoatere din fondul forestier cu vădita încălcare a prevederilor art. 36-37 Cod Silvic, aceștia săvârșind infracțiunea prevăzută de art. 106 Cod Silvic. Vă putem pune la dispoziţie toate informațiile de care dispunem. Apreciem că se impune mediatizarea acestor fapte, pentru a impulsiona respectarea legii. Vă mulţumim, Adrian”, ne-a scris, pe mailul redacției, bărbatul care ne-a și pus la dispoziție adresele primite de la IPJ Argeș și de la Garda Forestieră.
Astfel, potrivit Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ Argeș, aspectele sesizate de acesta formează obiectul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări față de reprezentanții Primăriei Moșoaia, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și reducerea suprafeței fondului forestier național. De asemenea, un răspuns primit de la Garda Forestieră Ploiești, sub semnătura inspectorului-șef Ion Mihălcioiu, arată că a fost întocmit un raport în care s-au constatat fapte de încălcare a Codului Silvic, care se pedepsesc cu închisoare între 6 luni și 3 ani sau cu amendă. Raportul, după cum menționează Garda Forestieră, va fi transmis organelor de cercetare penală.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii