Web Analytics

Constantin Zaharia, patronul celei mai mari brutării din Argeş: „Am cumpărat utilaje din Anglia, însă costurile de mentenanţă cresc după Brexit”

de | 13.02.2020 13:33 | Economie

Înființată în 1996 și având din 2000 ca profil de activitate panificația, Compania Zaris AutoCom Mărăcineni se mândrește cu angajați pregătiţi la standarde europene și cu sisteme eficiente și profesionale de producție și distribuţie. În prezent, Zaris deservește o piață întinsă pe mai multe județe – Argeș, Dâmbovița și Vâlcea – cu produse de panificaţie și de patiserie de calitate superioară. Confirmată ca cea mai mare fabrică de panificație din Argeș și una dintre cele mai mari din sudul țării, societatea patronată de Costel Zaharia a fost premiată, an de an, de către Camera de Comerț și Industrie Argeș.

La Zaris Mărăcineni s-au investit milioane de euro în automatizare și digitalizare

În 2009, firma a contractat fonduri europene prin P.N.D.R. pentru retehnologizarea fabricii de produse de panificație și patiserie prin achiziție de echipamente specializate. După această infuzie de bani europeni, ca să susțină creșterea pe piață, compania s-a văzut nevoită să se dezvolte prin forțe proprii și, uneori, prin credite bancare. În anii 2009-2010 s-a mai construit o hală, alipită de cea existentă. Astfel că noua construcție, e vorba de punctul de lucru situat pe DN 73 nr. 76A, este mai mare și mai spaţioasă. Are și un garaj, un atelier mecanic și, de asemenea, parcări. În 2014 s-a achiziționat o nouă linie de producție panificație, care cuprinde încă un 1 cuptor tunel cu o capacitate de prelucrare de 10 tone făină în 24 de ore, silozuri cu o capacitate de depozitare de 40 tone făină fiecare, malaxoare cu cuvă și braț din inox, linie pâine (încărcător-descărcător, predospitor, divizor, mașină modelare rotund, predospitor, mașină modelare lung). În anul 2016 a fost construită o hală nouă și a fost relocată secția de patiserie-cofetărie. În cadrul secției ”brutărie” s-a achiziționat o nouă linie automată dotată cu 2 cuptoare de vatră și cu robot de încărcare-descărcare (această linie fiind operată de 2 persoane). La momentul actual, secția brutărie are 3 cuptoare tunel cu o capacitate maximă de prelucrare de 40 tone făina/24 ore și silozuri pentru depozitare făină cu o capacitate totală de 150 tone făină.

„Din 2009 n-am mai accesat fonduri UE, fiindcă legislația este stufoasă la noi în țară”

Am vorbit și cu patronul Constantin Zaharia despre toate aceste investiții de milioane de euro în automatizare, robotizare, dezvoltare prin achiziționare de utilaje moderne și performante. Acesta ne-a vorbit însă și despre piedicile specifice întâmpinate de investitorii români. Surprinzător, aflăm, în plus, de la managerul firmei Zaris cum este afectată compania sa chiar și… de Brexit.
„Am făcut investiții foarte mari, de câteva milioane de euro, și am primit, este adevărat, și fonduri europene. Dar din 2009 nu am mai accesat fonduri UE, am preferat să ne modernizăm prin forțe proprii și prin credite bancare, și asta fiindcă legislația în accesarea de fonduri UE e foarte stufoasă. Ca și idee, vorbeam cu cineva din Italia, niște amici care au același obiect de activitate ca și noi, brutăria. Spuneau că un dosar la ei, pentru fonduri europene, se duce undeva de la 19 până la 24 de pagini. Iar în România trebuie să fie de cel puțin câteva sute. Noi avem mulți colaboratori externi, asta fiindcă utilajele noastre sunt urmărite de operatori din Germania, din Cehia, din Italia, din Franța, care văd dacă utilajele se abat de la calitate, de la funcționarea la indicatorii de performanță, dacă avem anumite probleme pe fluxul tehnologic. Totul se face digitalizat. Mai nou, am luat utilaje și din Anglia, numai că ei, nemaifiind acum în UE, și chiar vă rog să punctați asta, o să ne afecteze. Cel mai probabil, o să ne trebuiască alte sume de bani pentru că ei, nemaifiind în UE, trebuie să plătim și TVA pentru achiziții. O să avem nevoie de piese de schimb, mentenanță, și tot prin ei… Este vorba, probabilm despre alte formulare, alte cerințe, alte costuri…”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Zi-o pe direpte, vrei sa dojdesti pretu’ ! Auzisi ca vor creste „salarilii si pensilii ” !