Web Analytics

„Consiliul Judeţean nici nu cumpără, nici nu ne lasă să vindem Vila Florica. De la 1 ianuarie, vom considera că locuiesc ilegal acolo”

de | 30.11.2016 21:55 | Actualitate

# Declară Alexandru Misirliu, reprezentantul moştenitorilor conacului Brătienilor

După trei ani în care au așteptat ca CJ Argeș să se hotărască dacă va cumpăra sau nu Vila Florica de la Ștefănești, moștenitorii Brătienilor au ajuns la capătul răbdărilor. Actualii proprietari ai conacului sunt deciși să invoce reaua credință a autorităților județene pentru a putea vinde imobilul pe piața privată, acolo unde au, încă din primăvara acestui an, o ofertă de cumpărare venită din partea omului de afaceri Cătălin Ciobanu. Transportatorul piteștean a fost ținut și el în stand-by de faptul că oficialii Consiliului Județean Argeș n-au dat încă negație în privința dreptului de preemțiune, dar și de o serie de alte proceduri pe care inclusiv moștenitorii Vilei Florica le-au amânat, în speranța că vor obține pentru imobil un preț mai bun decât cel de 1,5 milioane de euro, oferit de patronul Chevrolet CC.  Între timp, moștenitorii au mai lăsat autorităților din preț: de la 2,2 milioane de euro, au ajuns la 1,85 milioane de euro.

A trecut mai bine de o jumătate de an de când omul de afaceri Cătălin Ciobanu  a câștigat, cu oferta sa de 1,5 milioane de euro, licitația organizată de Casa Artmark, o procedură care îi dă dreptul să aibă prioritate în fața altor investitori privați. Nu și în fața Ministerului Culturii, a Consiliului Județean Argeș și a Consiliului Local Ștefănești, care au drept de preemțiune asupra imobilului, drept pe care nu și l-au exercitat.
Singurul care și-a declinat acest drept este Ministerul Culturii, care a refuzat să dea pe Vila Florica 2,2 milioane de euro, ultimul preț înaintat de moștenitori către această autoritate.
În ceea ce privește Consiliul Județean Argeș, deși nu s-au înțeles la preț cu moștenitorii, reprezentanții instituției județene n-au zis niciodată că nu cumpără conacul. Ba, mai mult, au hotărât, în ședință de CJ, că vor să-și exercite dreptul de preemținune. Intenția le-a dat moștenitorilor speranța că ar putea obține de la CJ mai mult decât le-a oferit Cătălin Ciobanu și au așteptat să vadă ce vor face noii oficiali ai instituției, instalați după alegerile locale din vară. Doar că nici până acum CJ Argeș, prin președintele Dan Manu, nu și-a exercitat dreptul de preemțiune. Și nici negație n-a dat în acest sens, ca, în baza respectivului refuz, moștenitorii să-și poată continua demersurile.

„Au fost convocați de două ori la notariat și n-au venit”

„Au fost convocați de două ori la notariat, la Pitești, prin executorul judecătoresc, pentru discuții și tot de două ori n-au venit. A treia oară, vineri, 25 octombrie, am constatat din nou că nu s-au prezentat. Dacă în primele două dăți nici măcar n-au răspuns, la cea de-a treia, au motivat nevenirea printr-un demers pe care l-au făcut către Senat. Practic, ne-au trimis o informare prin care cer Senatului României ca acesta să aprobe fonduri Ministerului Culturii, astfel încât Ministerul Culturii să dea Consiliului Județean bani ca să cumpere Vila Florica. Asta înseamnă o tărăgănare de cel puțin șase luni de zile. Ei spun că sunt dependenți de această scrisoare pe care au făcut-o la Senat. E adevărat că Senatul le-a răspuns și le-a cerut argumentarea, mai exact, să spună de ce vor să cumpere Vila Florica. Și ne-au trimis copia acestei argumentări care, într-adevăr, este foarte bine făcută și extrem de persuasivă, dar care nu rezolvă problema. Ar urma ca Senatul, pe baza acestei argumentări, să trimită solicitarea unei secții speciale, care va lua sau nu o hotărâre în acest sens, după care se va trimite mai departe și abia apoi se va decide dacă se bagă sau nu bani în buget pentru cumpărarea Vilei Florica. E o tărăgăneală care de fapt durează de 3 ani, nu de șase luni”, explică, pentru Jurnal de Argeș, Alexandru Misirliu (reprezentantul a trei dintre moștenitoarele Brătienilor – Michele Misirliu, Ana Maria Schaffer și Despina Leither, care, împreună, dețin 95,84% din domeniul Brătienilor de la Ștefănești, diferența de 4,16% aparținând preotului Nicolae Brânzea, cel căruia Oana Brătianu i-a lăsat, după moarte, dreptul ei la moștenire.

„Nu mai putem să așteptăm. Avem o anumită vârstă, avem anumite obligații”

De data aceasta, moștenitorii par hotărâți să nu mai facă nicio concesie și să pună piciorul în prag Consiliului Județean, căruia i-a lăsat, până acum, în comodat, Vila Florica, pentru funcționarea, în acest spațiu, a Centrului de Cultură Brătianu.
„Noi de trei ani de zile suntem proprietari. De trei ani de zile le-am pus la dispoziție gratuită acest spațiu, iar ei, de trei ani de zile, nu răspund. Nici nu cumpără, nici nu ne lasă pe noi să vindem. Deși le-am făcut o reducere sensibilă la preț, până la 1.850.000 de euro.  Dar la 31 decembrie 2016 expiră contractul de comodat și nu vom mai face alt comodat. De la 1 ianuarie vom considera că locuiesc acolo ilegal. Nu știu dacă Centrul de Cultură Brătianu va mai funcționa la Vila Florica”, mai spune Alexandru Misirliu.

„Ne dorim să rămână la ei, dar să plătească”

Nici ipoteza lansată de reprezentanții CJ Argeș, potrivit căreia, după  schimbarea Guvernului (una eventuală), ar fi șanse ca executivul să aloce județului Argeș fonduri pentru cumpărarea acestui obiectiv, nu pare credibilă în ochii moștenitorilor.
„De trei ani găsesc alte și alte motive, însă noi nu mai putem să așteptăm. Avem o anumită vârstă, avem anumite obligații… Ne dorim din suflet ca Vila Florica să râmână la ei, ca Centrul de Cultură Brătianu să rămână în același loc, dar să plătească. De trei ani nu le-am cerut niciun ban, nu le-am cerut nimic și n-am rezolvat nimic. E adevărat că acum e și problema alegerilor care au loc în luna decembrie. Eu o să vin din nou în cursul lunii decembrie, în speranța că se va rezolva”, mai spune Alexandru Misirliu, ale cărui adevărate speranțe se întorc acum la investitorul privat.
Reprezentantul moștenitorilor e hotărât să invoce reaua credință a CJ Argeș, ca să deblocheze procedura ținută pe loc de lipsa de reacție a Consiliului Județean și să poată vinde, în cele din urmă conacul măcar pe piața privată. „Am avut discuții cu avocatul domnului Ciobanu și știm că e în continuare interesat să cumpere și vila și crama care este alături, și o bucată de pădure care este mai jos. Urmează ca dânsul să ne facă o ofertă cu semnarea unui antecontract și cu depunerea unei garanții în bancă, pentru că numai cu depunerea unei garanții în bancă, putem considera că, într-adevăr, este angajat să cumpere. Printr-o simplă scrisoare nu este angajat. Dacă mâine va face acest lucru, îi dăm dreptul de proprietate de la 1 ianuarie”, afirmă Alexandru Misirliu.

Cătălin Ciobanu: „Eu le-am spus moștenitorilor că n-o s-o cumpere Consiliul Județean”

Cătălin Ciobanu confirmă că încă mai este interesat să cumpere Vila Florica, dar spune că, din primăvară, nimeni nu l-a mai contactat în această privință. Omul de afaceri piteștean nu se entuziasmează însă doar pe bază de declarații și explică de ce simpla invocare a relei credințe din partea CJ Argeș nu este suficientă. Omul de afaceri arată de ce lucrurile sunt mult mai complicate: ca să-i poată vinde lui Vila Florica pe cele 1,5 milioane de euro, moștenitorii trebuie să obțină o nouă declinare a dreptului de preemțiune din partea Ministerului Culturii, după ce ii va face și acestuia oferta de 1,5 milioane de euro. Ulterior, procedura se va repeta cu CJ Argeș și apoi cu  CL Ștefănești. Abia după vor obține negații din toate cele trei direcții pe respectiva ofertă de 1,5 milioane de euro, vila va putea fi vândută pe piața privată cu această sumă.
„Nimeni n-a discutat cu mine, nici domnul Misirliu, nici avocatul lui. Eu n-am mai vorbit cu dumnealui de astă-vară, chiar din primăvară, de fapt! Sunt interesat în continuare de Vila Florica, dar până una-alta, eu am o relație contractuală cu Artmark și nu m-a sunat nimeni. Problema este că, oricum, domnul Misirliu trebuie să ia negațiile respective, pentru că fără ele n-are cum să vândă pe piața privată. Într-adevăr, avea negație de la Ministerul Culturii, dar  pe 2,2 milioane. Ca să-mi vândă mie, îi trebuie o negație pe 1,5 milioane. Altfel, statul o să spună: «de ce nu m-ai întrebat pe mine? Poate cu 1,5 milioane, voiam s-o cumpăr eu!» Ei (nr. moștenitorii) au vrut să ia mai mult pe Vila Florica și de aceea au luat doar negația pe 2,2 milioane de euro. Eu le-am spus că n-o s-o cumpere Consiliul Județean. Dacă nu ascultă, treaba lor! Ori, acum, pentru obținerea acelor negații pe 1,5 milioane de euro, trebuie să depună iar actele, probabil în ianuarie, și o să dureze cel puțin încă vreo 40 de zile”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, omul de afaceri Cătălin Ciobanu.

Ce spune conducerea CJ Argeș

„Precizăm că nu ne-a fost comunicată intenția de a nu mai fi prelungit contractul de comodat pentru imobilul clădire aferent Ansamblului Conacul  Brătianu – Florica de către proprietari”, precizează președintele CJ Argeș, Dan Manu, într-un răspuns transmis redacției noastre, după ce Jurnal de Argeș a solicitat un punct de vedere cu privire la soarta Centrului de Cultură Brătianu după anunțata încetare a contractului de comodat pentru Vila Florica. Conducerea Consiliului Județean e, așadar, liniștită în privința conacului Brătienilor și le cere moștenitorilor… răbdare.
„Vă comunicăm că în momentul de față, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Administrația Publică și Organizarea Teritoriului din Cadrul Senatului României, există propunerea legislativă privind achiziționarea Ansamblului Conacul  Brătianu – Florica de către Ministerul Culturii (L493/2016). Față de acest aspect, instituția noastră a înștiințat proprietarii, solicitându-le ca dezbaterile în ceea ce privește procedura de vânzare a  Ansamblului Conacul  Brătianu – Florica să se amâne”, mai spune Dan Manu.
Isabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii