Web Analytics
scris marți, 01.11.2022

Consiliul Concurenţei a descins la băncile care au ”sărit calul” cu ROBOR-ul. Suspiciuni că ratele românilor au fost manipulate

Consiliul Concurenței a descins, marți, 1 noiembrie, în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, după ce a început o anchetă legată de evoluția dobânzilor la lei – scrie antena3.ro.

Consiliul Concurenţei a descins la băncile care au ”sărit calul” cu ROBOR-ul. Suspiciuni că ratele românilor au fost manipulate

Citește și: Lista contribuabililor buni-platnici va fi publicată trimestrial pe site-ul ANAF

ROBOR se calculează ca media aritmetică a dobânzilor cotate de băncile respective în intervalul orar 10:45-11:00, la care aceste bănci „sunt dispuse” să plaseze depozite celorlalţi participanţi.

Cele 10 unități bancare ce participă la calculul ROBOR sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-SocGen, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank şi Intesa Sanpaolo România, potrivit informațiilor BNR și ACI.  

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus recent că, în vară, băncile au „sărit calul” şi au dus ROBOR-ul mult peste rata-cheie. Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a distanțat, conform sursei citate. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită