Web Analytics

Consiliul Concurenţei a dat cea mai mare amendă firmei Comesad, pentru trucarea licitaţiei din 2018. Firma va ataca decizia în instanţă

de | 15.10.2020 13:21 | Dezvăluiri

# Virgil Dumitru: „Când vine decizia, suntem hotărâţi să o atacăm, pentru că noi avem dreptate”

În luna septembrie a.c., Consiliul Concurenței a anunțat printr-un comunicat de presă că a acordat amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei (aprox. 468.000 euro) pentru cinci companii din domeniul construcțiilor care s-au înțeles pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din municipiul Pitești. Investigaţia a vizat o posibilă înţelegere între companiile Construct Steel Market SRL, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL, Comesad Drumuri SRL, General Trust Argeş SRL şi Selca SA, cu scopul de a elimina concurenţa dintre ele în cadrul licitaţiei pentru asfaltarea a 13 străzi din Piteşti, licitaţie împărţită în cinci loturi. Investigația a fost declanșată în 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitația.
„Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației. În cadrul investigației, Autoritatea de concurență a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii”, se arăta în comunicatul Consiliului Concurenței.

Trei dintre asfaltatori au recunoscut încălcarea legii, iar amenda le-a fost micșorată

Amenzile au fost aplicate astfel: Construct Steel Market S.R.L. – 165.485,61 lei; Construcții Drumuri și Lucrări de Artă S.R.L. – 187.969,87 lei; General Trust Argeș S.R.L. – 649.623,96 lei; Selca S.A. – 368.066,74 lei și Comesad Drumuri S.R.L., care a primit cea mai mare amendă – 865.947,83 lei.
L-am contactat pe Virgil Dumitru, unul dintre patronii firmei Comesad, pentru a afla care este poziția acestuia față de măsura luată de Consiliul Concurenței. „Nu ne-a venit decizia; în momentul când vine decizia, suntem hotărâți să o atacăm, pentru că noi avem dreptate”.
Interesant este faptul că trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă S.R.L., General Trust Argeş S.R.L. şi Selca S.A. au recunoscut încălcarea Legii concurenței, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora. L-am întrebat și pe managerul Virgil Dumitru despre acest aspect. „E treaba lor, au avut o negociere să recunoască asta ca să se micșoreze amenda, dar nu este corect”.

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii