Web Analytics
scris miercuri, 06.03.2024

„Conservation Carpathia” a lansat caravana ,,Natura la clasă”, pentru copiii din Munții Făgăraș

Fundația Conservation Carpathia aduce „Natura la clasă” într-un proiect caravană care se desfășoară în școlile din jurul Munților Făgăraș și care cuprinde proiecții de film, quiz-uri, dezbateri despre natură, dar și un concurs ce îi poate trimite pe elevi în tabără.

„Conservation Carpathia” a lansat caravana ,,Natura la clasă”, pentru copiii din Munții Făgăraș

Citește și: 6 Martie 1837: Mănăstirea Căpriana revine în subordinea mănăstirii Zografu de pe Muntele Athos

Conform unui comunicat de presă al Fundației, remis de Silvia Istudor-Blaj, proiectul aduce copiii mai aproape de valorile naturale locale, crește gradul de conștientizare asupra schimbărilor climatice și a problemelor de mediu, și susține implicarea acestora în acțiuni verzi la nivel local.

„Natura la clasă” este o caravană complexă realizată în parteneriat cu România Sălbatică și se adresează elevilor din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a.

Proiectul este gândit sub forma unor întâlniri interactive cu elevii care debutează cu o proiecție de film despre natură, continuă cu un quiz antrenant pe baza filmului și încurajează discuții libere pe teme de mediu și conservare. Tot ca parte a caravanei „Natura la clasă”, elevii sunt invitați să formeze echipe și să participe la un concurs unde au șansa să câștige o tabără 3 zile la Centrul de Activități și Explorare a Naturii, Richita, deținut de Fundația Conservation Carpathia.

Citește și: Analia Selis revine la Filarmonica Pitești, de Ziua Femeii

Prin intermediul Caravanei «Natura la clasă», ducem în școli bucuria de a descoperi natura, iar concursul pe care îl propunem îi provoacă pe elevi și profesori să-și exerseze și să pună în valoare cunoștintele dobândite la școală în activități practice, prietenoase cu natura și cu oamenii. Câștigători sau nu, toți participanții au ocazia să ia parte la o experiență unică de învățare” – spune Ioana Duică, specialist educație Fundația Conservation Carpathia.

Caravana își propune să ajungă la copiii din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a care studiază la școli din următoarelele comunități: Avrig, Arpașu de Jos, Cârțișoara, Cârța, Porumbacu de Jos, Racoviță, Turnu Roșu,Tălmaciu (jud. Sibiu), Arefu, Albeștii de Muscel, Bughea de Sus, Brăduleț, Cetățeni, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Lerești, Nucșoara, Rucăr, Stoenești, Sălătrucu, Valea Mare Pravăț (jud. Argeș), Drăguș, Hârseni, Lisa, Recea, Șinca Nouă, Șinca Veche, Sâmbăta de Sus, Ucea, Viștea (jud. Brașov), Moroeni, Pucheni, Runcu (jud. Dâmbovița), Câineni, Boișoara, Perișani, Boița (jud. Vâlcea).

Concurs de proiecte verzi

„Natura la clasă” provoacă imaginația elevilor de a gândi proiecte prietenoase cu mediul, care aduc beneficii membrilor comunității în care trăiesc. Din fiecare școală se pot forma una sau mai multe echipe, o echipă însemnând o clasă și un profesor coordonator. Cele mai bune 35 de proiecte vor fi premiate cu o tabără de weekend la Centrul de Activități și Explorare a Naturii Richita. Costurile taberelor pentru elevi sunt susținute de BCR. Echipele câștigătoare vor avea obligația să implementeze proiectele propuse. 

Criterii de participare la concurs:

  • din fiecare școală se pot înscrie în concurs una sau mai multe echipe, o echipă însemnând o clasă și  un profesor coordonator;
  • fiecare echipă poate depune un singur proiect;
  • proiectul propus de echipă trebuie să aducă un beneficiu membrilor comunității din care elevii fac parte;
  • realizarea și implementarea proiectului să reprezinte pentru echipă o experiență de învățare pragmatică, ce transpune teoria învățată la diverse materii, în activități practice și interdisciplinare.

Calendarul concursului:

  • martie – aprilie, desfășurare caravană;
  • 30 aprilie data limită de trimitere a proiectelor;
  • 1–12 mai, evaluarea proiectelor;
  • 13 mai,  anunțarea câștigătorilor;
  • 15 mai – 30 septembrie 2024, implementarea proiectelor propuse;
  • octombrie 2024 – iunie 2025, desfășurarea taberelor.

Pentru a participa la concurs echipele trebuie să completeze următorul formular și să-l trimită până la 30 aprilie 2024 pe e-mail, către Ioana Duică, la adresa: i.duica@carpathia.org

Link formular AICI.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Citește și: Caragiale i-a cerut ajutor câmpulungeanului Scurei

Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit – după cum se arată în comunicatul de presă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită