Web Analytics
scris joi, 30.09.2021

Congresul PNL – cu bune, cu rele şi foarte rele – plus o bombă!

Toată România a așteptat Congresul PNL, de la Curtea Constituțională până la cel mai depărtat primar de localitate care speră să ciupească ceva din PNRR sau măcar din promisiunea pseudoelectorală Saligny. Până și Covid-ul a stat cu sufletul la gură să vadă dacă îl bate Cîțu pe Orban, ca să afle exact gradul de împrăștiere cu care va ataca populația. Chiar și populația, în ansamblul ei, trebuia să afle rezultatul bătăliei pe viață și pe moarte dintre cele două aripi liberale, acest reper ajutând la găsirea treptei potrivite de reziliență, ca răspuns atât la traumele produse de Covid, cât și la efectele guvernării Cîțu.

Congresul PNL – cu bune, cu rele  şi foarte rele – plus o bombă!

Cel mai rău lucru care s-a întâmplat la această foarte mare adunare umană, după părerea mea, nu este procedura, devenită standard pentru conducătorii noștri, adică disprețul, derogarea față de regulile antipandemie aplicabile celorlalți. Nu este acesta cel mai rău lucru care s-a întâmplat doar pentru faptul că ne-am obișnuit cu acest tip de comportament, de șef incontestabil al mediului înconjurător. Iar șefu-i șef, orșcum, orșcât! După cum spune o vorbă românească, șeful e șef și-n șanț, de unde se poate trage concluzia adevărată că PNL-ul, ca partid, a ajuns în șanț!

Citește și Mihai Şora, mesaj pentru liberali înaintea Congresului PNL: ”Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard”

Aici se încadrează și ideea liberalilor piteșteni de a interzice prezența ziariștilor, adică a celor care informează populația, la alegerile din organizație. Pur și simplu, nivelul de pregătire al liberalilor piteșteni și, în general, al majorității conducătorilor din România, nu le permite să înțeleagă că procedând așa răpeau respectivelor alegeri caracterul democratic, baza legală care permite existența partidului. Care face diferența dintre o organizație legală și o gașcă de bandiți cu interese proprii și diferite (chiar contrare!) de ale restului populației. Așa funcționează organizațiile care sunt numite generic „crima organizată”. Era organizația PNL Pitești în această situație? Nu, bineînțeles, dar nu și-au dat seama.

Cel mai grav lucru care s-a întâmplat la Congresul PNL, după părerea mea, este că votul nu a fost cum trebuia să fie, adică secret, adică liber. Votanții au arătat, prin diferite procedee, „șefului” din paragraful de mai sus că au votat cum trebuie. Însă, votul, ca să fie validat ca „vot”, trebuie să respecte definiția din DEX, din Constituție sau din legea de funcționare a partidelor, sau din statutul PNL. După părerea mea, procedura care nu are însușirile din definiție nu e vot. Procedura poate fi numită aroganță, prostie, neatenție, oricum – dar nu vot. Iar dacă votul la Congresul PNL nu a avut valoare de vot, înseamnă că rezultatul congresului este nul, egal cu zero.

Citește și Adrian Miuţescu: “Ludovic Orban poate să pună punct crizei, să refacă unitatea PNL şi coaliţia de dreapta”

Iar faptul că votul a fost acceptat și asumat de președintele Iohannis e foarte-foarte grav, dar nu modifică cu nimic situația. E foarte grav pentru președintele Iohannis că nu a fost deranjat de modul cum s-a votat la Congresul PNL, cu multe asemănări în istoria țării noastre. Sunt cunoscute derapajele de la o țară normală, când în România te așteptau haidamacii cu bâte la ieșirea din secția de votare, pentru a-ți „mulțumi” în cazul în care nu votai cum trebuie. Adică exact cum voia cine îi plătea pe haidamaci. Și atunci, ca și acum, toată lumea știa că votul nu a fost liber, adică nu a fost valid, dar era asumat și acceptat de decidenți și rămânea ca la-nceput. Pe rând, țărăniștii, liberalii, legionarii, comuniștii au fost avantajați și prejudiciați de această democrație „originală”, foarte departe de „România normală”, sloganul de campanie al lui Iohannis.

Ba, culmea politicii, un „jurist” din conducerea PNL a explicat că „e adevărat că statutul partidului zice că votul e secret, dar nu zice nimic despre vreo sancțiune pentru cel care îl încalcă”. Păi, dacă votul nu a fost valid, cum să sancționezi pe cineva că nu a votat? E dreptul lui să nu voteze. Poate că nu ar fi cel mai rău lucru o sesizare la Curtea Constituțională sau la Curtea de Apel Cluj, că are mai mult sânge în instalație. Poate apare un motiv să râdă lumea de Iohannis, cu soluția Cîțu pentru o Românie normală.

Citește și Senatorul Dănuţ Bica: „Nu voi sprijini un guvern în care PNL să fie dependent de PSD”

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită