Web Analytics
scris vineri, 07.01.2022

Conform unui studiu al „Conservation Carpathia”, în Făgăraş sunt 17-18 urşi/100 km pătraţi

Atenție! Metoda genetică de monitorizare a relevat că, până acum, urșii erau numărați de mai multe ori

Fundația „Conservation Carpathia” a finalizat primul studiu genetic de evaluare a numărului de urși în estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota. Au fost recoltate 1.426 de probe de ADN, cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%. Au fost identificați 283 de urși, 137 femele și 146 masculi, iar prin modelare statistică a fost estimată densitatea populației la 17-18 urși/100 km pătrați. Evaluarea cantitativă a populației de urs cu metode moderne, precum genetica, este considerată primul pas în gestionarea responsabilă a urșilor din țara noastră. Studiul a relevat faptul că numărarea urșilor, așa cum este făcută ea oficial, la nivel de fond cinegetic sau parc național, nu este corectă, urșii fiind numărați de mai multe ori pe mai multe fonduri cinegetice vecine.

Conform unui studiu al „Conservation Carpathia”, în Făgăraş sunt 17-18 urşi/100 km pătraţi

Citește și „Conservation Carpathia” i-a despăgubit pe proprietarii de oi

Conform specialiștilor, metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode care estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață și poate analiza dinamica populației în timp și spațiu. Spre deosebire de metoda clasică, ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, așa cum se făcea până acum, genetica oferă o imagine clară asupra animalelor, eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, au fost colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care au fost analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși.

„Datele științifice trebuie să stea la baza deciziilor de management, atât pentru a ne asigura că nu pierdem această specie, cât și pentru a înțelege conflictele și a întări coexistența cu oamenii”, spune Ruben Iosif, specialist faună la Fundația „Conservation Carpathia”.
Studiul realizat de Fundația „Conservation Carpathia” oferă recomandări de îmbunătățire a metodei de monitorizare genetică aplicabile pentru Munții Carpați, fiind un model care poate fi replicat la nivel național pentru a estima numărul de urși și pentru a identifica cele mai bune tehnici de gestionare a conflictelor om-animale sălbatice.

Citește și Zeci de mistreţi extraşi de „Conservation Carpathia” din zona Rucăr

Citește și 28 de computere de la “Conservation Carpathia” pentru copiii din Nucșoara

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită