Web Analytics

Conflictul de interese al primarului de la Berevoeşti a ajuns la Curtea Constituţională

de | 7.01.2021 13:20 | Actualitate, Dezvăluiri

Cazul de la Berevoești de acum aproape un deceniu, când tatăl și fiul, primari consecutivi, s-au angajat reciproc în instituție, capătă noi posibilități de rezolvare. După ce Proca senior a scăpat de condamnare pe motiv de prescriere a răspunderii penale, Proca junior vrea să evite pedeapsa prin clarificarea situației la Curtea Constituțională a României.

Mai întâi, tatăl și-a angajat fiul, apoi și fiul pe tată

Se cunosc detaliile oarecum insolente ale situației de la Berevoești, cea în care tatăl primar își angajează propriul fiu consilier personal, apoi, după ce fiul câștigă alegerile, îi întoarce serviciul tatălui. Trimiși amândoi în judecată sub acuzația de conflict de interese, Gigi Fănel Proca (foto stânga) și Bogdan Florin Proca (foto dreapta) au avut parte de evoluții diferite ale proceselor. Tatăl fost primar, adică Gigi Fănel, a scăpat de pedeapsă în primăvara anului trecut, atunci când instanța de judecată a constatat că fapta comisă de acesta s-a prescris. Fiul, actual primar, adică Bogdan Florin, încă este subiect al procesului penal. În instrumentarea dosarului au intervenit mai multe amânări, inclusiv din cauza pandemiei, dar și din cauză că tatăl citat ca martor nu s-a prezentat în instanță.

Citește și Liber la judecată şi în cazul celui de-al doilea primar Proca

Citește și În perioada divorţului, s-a ales primarul Proca din Berevoeşti cu un copil din… flori?

Citește și Graţiela Proca: „Îmi văd de viaţa mea. Nu ne afectează în niciun fel ce se întâmplă”

Proca jr. a obținut schimbarea încadrării juridice

La finalul anului trecut a intervenit schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care este acuzat Bogdan Florin Proca, primarul în funcție. În drept, a fost vorba de trecerea de la prevederile fostului Cod penal la cele ale noului Cod, în cauză fiind vorba tot de infracțiunea de conflict de interese. În plus, în decembrie 2020, acuzatul a cerut sesizarea Curții Constituționale a României pentru clarificarea unor aspecte ale textului legal incriminator.
Instanța de judecată a admis cererea și s-a adresat Curții Constituționale cu excepții ridicate asupra sintagmelor ”funcționar public” și ”s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv” incluse în articolul din Codul penal care incriminează conflictul de interese.
Până nu se va obține un răspuns de la forul sesizat, procesul primarului de la Berevoești nu va ajunge la final, în primă instanță.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii