Web Analytics
scris joi, 23.09.2021

Conf. dr. Adrian Tase: „Vaccinaţii sunt purtători corona, dar aici virusul este un simplu spectator, nu are efect de îmbolnăvire”

“Vaccinarea divide Europa” este titlul unui editorial din “New York Times”.
Mai mult de 70% dintre europenii adulți sunt, în prezent, vaccinați cu ambele doze. Bulgaria și România au vaccinat, din păcate, mai puțin de o treime din populația adultă și dețin, împreună cu Cehia, Ungaria și Polonia, recordul european de mortalitate. În contrast, Belgia, Danemarca și Portugalia au ajuns la rate de imunizare de peste 80%, iar Spania și Olanda au vaccinat peste 75% din populație. Dacă în urmă cu câteva luni problema era lipsa dozelor, în prezent tronează dezinformarea, neîncrederea și ignoranța.

Conf. dr. Adrian Tase: „Vaccinaţii sunt purtători corona, dar aici virusul este un simplu spectator, nu are efect de îmbolnăvire”

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, până la sfârșitul anului, numărul decedaților COVID-19 în Europa este estimat la 230.000, în parte din cauza ritmului lent al vaccinării, în parte din cauza lipsei de măsuri guvernamentale proactive. Un oficial medical american consideră că mesajele defectuoase din ultimele luni au reușit să-i sperie pe vaccinați și să crească îndoiala nevaccinaților. Dacă lăsăm virusul să ne domine viața, costurile biologice, psihologice, economice sunt foarte mari. De aceea, vaccinarea este soluția corectă. Pentru vaccinați, COVID-19 arată ca o gripă banală. Este adevărat că și vaccinații sunt purtători corona, dar aici virusul este un simplu spectator, nu are efect de îmbolnăvire. Șansa ca un cetățean vaccinat să prezinte un test pozitiv pentru Covid este de 1/5.000 și chiar mai mică pentru cei care poartă masca și/sau locuiesc în comunități imunizate. La încărcături virale similare, persoanele vaccinate sunt înarmate cu imunitate și opun rezistență virusului, în timp ce la persoanele nevaccinate virusul pătrunde cu ușurință în plămâni și produce infecția cu potențial fatal. Varianta Delta amână redeschiderea economică fizică, mulți angajați continuând să lucreze online. În unele state americane, secțiile ATI sunt depășite ca număr de paturi. În schimb, în New York, care acum un an era epicentrul pandemiei, dar și în Noua Zeelandă și Coreea de Sud se anunță o relaxare a măsurilor.

După cardiologi și neurologi, iată că și nefrologii avertizează acum asupra faptului că post-COVID pot apărea probleme renale pe termen lung. Pe fondul oboselii și al panicii, în America de Sud sunt raportate multe decese nu numai prin COVID, ci și prin alte tipuri de infecții. Acest lucru s-a petrecut mai lunile trecute în India, unde ciuperca neagră a produs deteriorarea pacienților COVID, de multe ori fatală. La Muzeul German de Igienă din Dresda există o secțiune despre cum coronavirusul a dat prevenției o nouă dimensiune.

Citește și Dr. Adrian Tase: „Între furia naturii şi ameninţarea valului 4 pandemic”

”SUA nu au autorizat vaccinul sub vârsta de 12 ani”

Războiul vaccinului este peste tot, la fel și războiul măștii. Cei care se imunizează dovedesc dorință de viață și un nivel de civilizație mai ridicat, iar la copii, dorința de a învăța. Doar că, deocamdată, SUA nu a autorizat vaccinul sub vârsta de 12 ani. La adulți, sunt mulți nerăbdători să facă a treia doză; se așteaptă o avalanșă de cereri pentru booster! Administrația Alimentului și Medicamentului din SUA (FDA) avertizează părinții să nu achiziționeze încă vaccinul pentru copii sub 12 ani. Nerăbdarea e mare, dar se mai lucrează la finalizarea listei excepțiilor. Cuba inoculează copii de la doi ani, iar Emiratele Arabe Unite și China, de la trei ani în sus. În multe părți ale lumii, oamenii s-au săturat de atâtea restricții. Pandemia însă nu s-a terminat, iar acest lockdown fatigue este periculos. Spitalele din California fac față lejer presiunii pandemice, cu rate rezonabile de spitalizare, în timp ce în sudul SUA secțiile de terapie intensivă sunt periculos de pline: peste 95%.

Britanicii vor injecta booster-ul la lucrătorii din sănătate, persoanele peste 50 de ani și cei cu probleme medicale cronice. Putem încă să ameliorăm indicatorul de vaccinare și să scădem riscul pentru sănătate. Pentru cine se va vaccina mâine, de exemplu, imunitatea va crește progresiv și va fi deplină în 21 octombrie 2021. Niciodată nu e prea târziu! Boosterul cu doză a treia de Pfizer/Moderna este așteptat de mulți. Pentru cei care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, se discută boosterul cu a doua doză. În Marea Britanie s-a încercat combinarea vaccinului cu adenovirus și a celui cu proteină S, abordarea mix-and-match. Cert este că persoanele vaccinate fac forme ușoare de boală, de la asimptomatice la forme banale de gripă. Pacienții cu forme grave de boală, inclusiv cei din ATI, ca și decedații COVID se recrutează dintre nevaccinați. Dincolo de sănătatea națiunii, vaccinarea în masă asigură forță economică.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Dr. Adrian Tase: „Pandemia dă semne de astenie”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită