Web Analytics
scris joi, 24.08.2023

Conf. dr. Adrian Tase prezintă trei situaţii clinice în piscină

Suntem la final de vară. Ca și la motoare, răcirea organismului uman se face pe două căi: cu aer și cu apă. Răcirea cu aer se face în mod natural, prin expunere la curenți de aer (vânt, circuite de aerisire în casă) sau crearea lor prin mers rapid pe bicicletă, trotinetă, placă, role, sau, în mod artificial, cu aer condiționat. Răcirea cu apă se face prin duș sau prin înot în piscină. De data aceasta vom discuta trei situații clinice în piscină.
Primul caz este traumatismul prin contactul cu suprafața contondentă a piscinei. Dacă în natație, săriturile fac parte din programul de antrenament al profesioniștilor, pentru înotătorii amatori, aruncatul în piscină este, de obicei, interzis prin regulamentul de funcționare. Uneori, însă, cineva sare fără să cunoască tehnica, apa este mică, și se produce contactul capului cu suprafața dură a piscinei. Rezultă un traumatism craniocerebral cu risc vital major. Evident că, dacă persoana este în stare de ebrietate, consecințele sunt și mai grave.

Conf. dr. Adrian Tase prezintă trei situaţii clinice în piscină

Al doilea caz clinic este stopul cardio-respirator care apare la contactul brusc dintre suprafața încinsă a tegumentului și temperatura scăzută a apei. Gradientul de temperatură declanșează reflexe puternice care pot duce la stop cardiac. O regulă elementară spune că, înainte de a intra în piscină, trebuie să faci un duș. Cine o respectă nu va face niciodată stop cardiac la contactul cu apa rece. Asemenea medicinei allopate, sauna finlandeză folosește gradientul de temperatură pentru călirea organismului. La această „gimnastică termodinamică” realizată prin trecerea rapidă din sauna fumegândă în bazinul cu apă foarte rece pot ajunge progresiv persoane sănătoase.

Al treilea caz este sincopa subacvală. Campionatul mondial de natație din 2022 de la Budapesta ne-a oferit satisfacții imense, dar și o lecție de medicină. O sportivă americană a leșinat în mediul acvatic, probabil din cauza suprasolicitării. Și-a pierdut controlul și s-a înecat, fiind salvată doar de curajul și prezența de spirit a antrenoarei, care a intervenit ca să-și salveze discipola. Regula este să nu mergem la piscină obosiți. Înotul trebuie să fie o distracție, după cum spune chiar campionul nostru David Popovici. Vă dorim zile liniștite, inclusiv la piscină!
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Medicul cardiolog Adrian Tase, despre caniculă: „Recomandăm consumul generos de lichide: apă, sucuri de fructe, iaurt sau băuturi izotonice”

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: In vino veritas şi bolile de inimă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...