Web Analytics
scris joi, 22.06.2023

Conf. dr. Adrian Tase: In vino veritas şi bolile de inimă

Vinul este o băutură multimilenară iubită pentru calitățile sale bonvivante și mistice. În Biblie, de exemplu, este menționat de peste 500 de ori, iar la Vatican, consumul decent este o uzanță. Țările de gintă latină, cum sunt Franța, Italia, Spania și România, sunt renumite în producția de vin, iar Republica Moldova este, de două secole, furnizorul Rusiei și al statelor satelite. În zilele noastre, în care, cu peste 17 milioane decese anual, bolile cardiovasculare au devenit principalul criminal al omenirii, licoarea rubinie bahică cu 12% etanol a câștigat o nouă calitate, cea de a preveni infarctul miocardic.

Conf. dr. Adrian Tase: In vino veritas şi bolile de inimă

“Paradoxul francez” este concluzia studiului care a dovedit că locuitorii regiunii Bordeaux, care consumă în mod obișnuit un pahar de vin roșu pe zi, au o incidență mai mică a infarctului decât alte populații din Europa. Înainte de a recomanda acest agent preventiv, trebuie să ne asigurăm că persoana respectivă nu suferă de probleme hepatice, cerebrale, aritmii cardiace sau alte boli în care etanolul este contraindicat. De asemenea, trebuie să ne asigurăm de seriozitatea și autocontrolul pacientului, care știe să se oprească după un pahar.
Rezultatele favorabile în prevenția cardiacă se datorează, pe de o parte, alcoolului în sine – efect pe care îl putem obține și consumând un pahar de vin alb, iar pe de altă parte pigmentului roșu antioxidant cu antocianine, polifenoli, resveratrol – efect pe care îl putem obține consumând un strugure roșu.
Vinul roșu le are pe ambele, reducând inflamația endoteliului vascular și, prin urmare, frânând procesul de ateroscleroză. De asemenea, un pahar de vin roșu pe zi echilibrează profilul lipidic, crescând colesterolul bun și scăzându-l pe cel rău.

Identificarea dozei de 150 mL pe zi ca echilibru corect în prevenția infarctului, este rezultatul cercetării științifice medicale, dar, am spune noi, ține și de bunul simț. Cu acest remediu, riscul apariției infarctului scade cu 31%, a insuficienței cardiace cu 40-53%, al accidentului vascular cerebral cu 17%. Pentru hipertensiunea arterială, doza de un pahar pe zi este neutră, iar pentru aritmii, există un risc de 16%, mai ales la indivizii cu predispoziție genetică sau care consumă cafea și țigări. Așadar, consumat cu moderație, în doza terapeutică de 150 mL zilnic, la persoanele care nu au contraindicații, vinul roșu este un prieten al inimii. Pentru indicații individualizate, trebuie discutat de la caz la caz.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Sfaturi de la medicul cardiolog Adrian Tase! De la viroze, la expunerea solară şi precauţii la piscină

Citește și Conf. dr. Adrian Tase, despre înmulţirea bolilor: „Hipertensiunea arterială a devenit o problemă de sănătate publică”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *