În perioada 16-19 septembrie s-a desfăşurat la Sinaia a 54-a ediţie a Congresului Naţional de Cardiologie. Lucrările au avut loc simultan în 7 săli localizate la „Cazino” şi hotelul „Internaţional”.Anul acesta s-a înregistrat un număr record de participanţi, peste 2.800 de medici, congresul fiind declarat cel mai amplu eveniment al unei organizaţii profesionale din sud-estul Europei. Din Argeş au participat 14 cardiologi, dar şi medici de familie cu preocupări în domeniul medicinei cardiovasculare.
Conf. dr. Adrian Tase, care este şi membru permanent în consiliul ştiinţific al congresului, a participat activ la lucrări, pe mai multe planuri. A fost moderator la o sesiune ştiinţifică dinamică, la care sala s-a dovedit neîncăpătoare, în care au fost prezentate lucrări originale de la Institutul de Cardiologie „CC Iliescu” şi Spitalul „Bagdasarar” din Bucureşti, ca şi de la clinici din Cluj-Napoca, Iaşi şi Sibiu. De asemenea, medicul argeșean a participat la conferinţa intitulată „Aspecte antropologice ale echilibrului fluido-coagulant”, o abordare diferită a unei teme curente și la masa rotundă interactivă „Noul ghid european pentru infarctul fără supradenivelare de segment ST (nSTEMI)” în cadrul căreia medicul argeşean a dezvoltat pilierul terapeutic de farmacologie antitrombotică, subliniind medicamentele noi care au fost validate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Medicul cardiolog Adrian Tase a prezentat lucrarea originală „Tratamentul energo-metabolic continuu adăugat terapiei convenţionale poate scădea riscul disfuncţiei incidentale de ventricul stâng +/- insuficienţă cardiacă la recipienţi de epirubicină pentru două localizări tumorale maligne”, având ca şi co-autori pe O. Ţeţiu, G. Săvoiu, Anca Tase, M. Mihăilă, G. Stănciulescu, C. Uşurelu, I. Iorga-Simăn și a participat la ședinţele grupurilor de lucru „Cardiologie de Urgenţă” şi „Cardiopatie Ischemică”.
Invitații au interacționat cu nume de top ale cardiologiei europene
Totodată, la Sinaia medicii argeșeni au interacționat cu invitaţii de onoare ai congresului, cum ar fi Dan Atar (Norvegia) – vicepreşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, pe tema extinderii indicaţiilor de coronarografie în regim de urgenţă şi la alte forme de infarct decât STEMI, şi Gregory Lip (Marea Britanie) – medaliatul din acest an al Societăţii Române de Cardiologie, pe tema unei discrepanţe privind indicaţia administrării propafenonei în fibrilaţia atrială la pacienţi cu stent. Nu în ultimul rând, la această a 54-a ediție a congresului s-a desfășurat și un training pentru dezvoltarea Unităţilor de Supraveghere şi Tratament Avansat pentru pacienţii Cardiaci Critici (USTACC). Cu ocazia congresului au fost lansate câteva cărţi de specialitate, ca şi o expoziţie de fotografii.
”Pentru delegaţia argeşeană congresul a fost un succes, cardiologia noastră fiind mai vizibilă şi mai convingătoare la nivel naţional decât în anii trecuţi, iar municipiul nostru fiind considerat un centru emergent care are acum laborator de angiografie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti”, ne-a declarat mediocul cardiolog Adrian Tase.
M.I.
0 Comentarii