Web Analytics

Conf. dr. Adrian Tase: „Mirosul neplăcut al transpiraţiei vine de la bacteriile vii sau moarte de pe piele sau factorii hormonali”

de | 25.07.2019 13:17 | Actualitate

Transpirația este secreția glandelor sudoripare, care se găsesc mai ales axilar (subraț), la nivelul palmelor și plantelor (picioare), pe cap și pe față etc., și reprezintă un răspuns natural la condițiile meteo caniculare, activitatea fizică, stres și sentimente de teamă și furie. Care este rolul transpirației, din ce este compusă transpirația și cum se tratează transpirația excesivă ne vorbește în cele ce urmează medicul cardiolog Adrian Tase.

„Transpirația, în mod curent, se tratează prin dușuri frecvente urmate de spray antiperspirant sub braț”

Iată ce spune dr. Adrian Tase: ”Corpul uman își menține temperatura centrală constant de 37 grade Celsius prin mecanismele fiziologice de termoreglare coordonate de hipotalamus. Transpirația are un rol de răcire a organismului supraîncălzit de căldura estivală, efort fizic intens, febră, hormoni tiroidieni și sexuali masculini (de regulă, bărbații transpiră mai mult) și feminini (în special în sarcină, menopauză) etc. Ea trebuie analizată în corelație cu mediul înconjurător și nivelul de activitate fizică. Lichidul secretat de glandele sudoripare conține apă (99%) și săruri minerale. Ulterior, el preia de pe piele bacterii vii și moarte, celule epiteliale descuamate, impurități etc.
Transpirația poate fi clasificată în: hiperhidroză focală primară (axile, mâini și picioare, față și cap) și hiperhidroză generalizată secundară, ce poate fi cauzată de boli cardiace, inclusiv infarct miocardic, cancer osos sau hepatic, limfoame și leucemii, boli endocrine ale tiroidei și glandelor suprarenale, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale măduvei spinării, boli degenerative – Parkinson – menopauză, boli pulmonare, boli infecțioase ca tuberculoză sau SIDA, hipoglicemie la diabetici, șoc anafilactic sau de altă cauză, deranjamente digestive, sevraj la alcool sau alte substanțe sau chiar de tratamentul cu antiinflamatoare, antibiotice, antidepresive clasice, pilocarpină administrată pentru uscăciunea gurii sau ionul de zinc administrat ca supliment alimentar.
Transpirația copiilor nu miroase. E apă cu săruri minerale. Mirosul neplăcut vine de la bacteriile vii sau moarte de pe piele, factorii hormonali, imposibilitatea de a face duș de mai multe ori pe zi, factorii poluanți etc. Care sunt factorii care influențează transpirația și când devine transpirația excesivă? Sistemul nervos vegetativ parasimpatic lucrează mai intens în condiții de stres, furie, teamă, căldură excesivă endogenă sau exogenă, dând comanda de secreție glandelor sudoripare. Ce probleme ascunde transpirația excesivă? Diaforeza poate fi revelatorie pentru medicul diagnostician atunci când este prelungită, nocturnă, însoțită de dureri retrosternale, scădere în greutate, febră, dispnee sau tahicardie. Se poate vorbi și despre lipsa transpirației? Anhidroza sau adiaforeza apare atunci când glandele sudoripare lipsesc, situație congenitală similară cu sindromul Sjoegren, în care lipsesc glandele lacrimale și salivare. Transpirația, în mod curent, se tratează prin dușuri frecvente urmate de spray antiperspirant sub braț, folosirea de ciorapi și pantofi din materiale naturale. Metodele medicale depășesc cadrul acestui articol, fiind de competența specialistului. (AlCl3, botox, iontoforeza, anticolinergice cum este pilocarpina). Diaforeza poate fi utilizată și în scop terapeutic ca saună finlandeză”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole