La sfârșitul lunii septembrie, timp de mai multe zile, la Riga, capitala Letoniei, a avut loc seminarul internațional de pregătire ”Better Training for Safer Food”. Printre participanții la eveniment s-a numărat și Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș. La seminar au fost prezenți 29 de participanți din 12 țări. Au fost de asemenea 11 traineri din șapte țări. Printre țările ce au fost reprezentate la acest important seminar se numără Finlanda, Danemarca, Germania, Italia, Malta, Cipru, Bosnia-Herțegovina, Serbia și România.
Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș: ”În acest training am făcut schimburi de experiență în ceea ce privește modul de intervenție într-un focar, modul de gestionare și de prevenire a bolilor în fiecare țară. Au fost simulări pe diverse cazuri de boală, inclusiv o vizită într-o fermă de suine din Riga. România are o legislație foarte bună legată de prevenirea și combaterea răspândirii bolilor.
Condițiile de biosecuritate din fermele românești sunt mult mai restrictive față de alte țări europene. Ce trebuie să facem noi este reprezentat de gestionarea foarte bună a populației de mistreți. În alte țări fondurile cinegetice sunt delimitate foarte bine cu garduri electrice astfel încât mistreții să nu ajungă în zona culturii cerealiere. Dacă ar ajunge în acea zonă, cerealele s-ar putea contamina și din câmp ar putea ajunge în gospodăriile populației și de acolo în exploatații, în ferme”.
0 Comentarii