Web Analytics
scris vineri, 09.02.2024

Condamnare cu suspendare pentru educatoarea din Piteşti care a strâns o fetiţă de gât şi a pălmuit un băieţel

Șefa Serviciului Creșe: „Este chiar regretabil ce s-a întâmplat, dar sunt mulțumită că justiția și-a făcut datoria”

În primăvara lui 2022, o educatoare din Pitești a fost reținută pentru purtare abuzivă, acuzată că a agresat fizic trei copii pe care îi avea în grijă, și apoi plasată sub control judiciar. Pe 30 ianuarie a.c., Curtea de Apel Pitești a condamnat-o definitiv la 2 ani și 7 luni închisoare pentru purtare abuzivă. Faptele s-au petrecut la Creșa nr. 6 Trivale, instituție ce funcţionează în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Piteşti din 1 martie 2022. Denisa Bălan, șefa Serviciului Creșe Pitești, ne-a declarat că nu au mai fost sesizări de atunci și că personalul este monitorizat constant pentru ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc.

Condamnare cu suspendare pentru educatoarea din Piteşti care a strâns o fetiţă de gât şi a pălmuit un băieţel

Educatoarea a realizat gravitatea situației și le-a cerut îngrijitoarelor să spele bluza cu sânge a minorului

În rechizitoriu s-au reținut patru fapte de purtare abuzivă față de trei minori. Cronologic, prima a avut loc în timpul serviciului, la data de 11 aprilie 2022. Atunci educatoarea a lovit cu palma în zona feţei pe un băiețel în vârstă de 3 ani şi 3 luni, acesta a căzut cu fața pe podea și i-a curs sânge din nas. Inculpata le-a spus martorilor că băiatul s-a ciocnit cu alt copil, numai că acesta din urmă nu prezenta urme de violență. În schimb, martorii au confirmat că l-au văzut pe băiat „cu bluza murdară de sânge, iar pe covor erau urme de sânge”. Mai mult, celor două îngrijitoare „inculpata le-a cerut să curețe sângele de pe covor și, respectiv, să spele bluza copilului, deși nu aceasta era maniera de a se proceda, hainele murdare fiind date părinților”. Interesant este că bluza nici nu a fost găsită pentru a putea fi înapoiată părinţilor.
Instanța de fond, Judecătoria Pitești, a subliniat că infracțiunile au fost comise atunci când nu s-a aflat nicio altă persoană adultă, pentru a nu fi descoperite, și că „inculpata a încercat și să ascundă urmele săvârșirii infracțiunii prin spălarea bluzei pătate de sânge a persoanei vătămate, deşi nu aceasta era modalitatea de lucru. (…) Acest lucru a relevat faptul că inculpata a realizat gravitatea faptei comise, încercând muşamalizarea acesteia pentru a nu fi trasă la răspundere.”

Fetița agresată: „M-a trântit şi m-a strâns de gât”

Inculpata, în ziua de 20 aprilie 2022, a trântit o fetiță de 3 ani și 4 luni cu fundul de o oliţă roz din plastic. Oliţa s-a spart și a fost pusă la coșul de gunoi pentru a fi aruncată, iar fetița s-a ales cu o vânătaie în zona intimă. La data de 4 mai 2022, aceeași fetiță a vrut să se deplaseze la o altă masă, nu a fost lăsată de educatoare, iar, „în prezenţa celorlalţi copii din grupă, inculpata a strâns-o cu mâna de zona gâtului pe persoana vătămată minoră, provocându-i suferinţe fizice ce au determinat-o să plângă”.
Când a fost audiată la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, în condiţii speciale, fetița le-a spus anchetatorilor că ea a vrut să se mute lângă un alt copil, nu a fost lăsată de inculpată, apoi a lovit-o pe educatoare cu palma peste picior, iar aceasta a strâns-o cu mâna de gât: „M-a trântit pe oliţă”, „M-a trântit şi m-a strâns de gât”. Părinții s-au adresat poliției abia după a doua agresiune, „menționând expres că doresc ca inculpata să nu mai activeze ca educatoare pentru ca același lucru să nu se întâmple și altor copii”, se arată în rechizitoriu.

Citește și Rechizitoriu. Educatoarea Conea era de serviciu când Alexia a părăsit CTF Găvana şi a fost abuzată de mai mulţi bărbaţi

„Uneori poate fi dificil de lucrat cu mulți copii de vârste foarte mici, dar acest aspect nu justifică actele de agresiune fizică”

Altă faptă descrisă în rechizitoriu este din 19 aprilie 2022, când educatoarea „a întrebuinţat expresii jignitoare, spunându-i nesimţit minorului în vârstă de 3 ani şi 6 luni”. Mama persoanei vătămate a declarat că fiul i-a povestit acasă că educatoarea l-a numit nesimțit, iar ulterior inculpata şi-a cerut scuze pentru acest lucru. După ce un martor și-a schimbat declarațiile, instanţa de fond a apreciat că acestea „nu au fost credibile şi nu au putut constitui temei care să stea la baza unei soluţii de condamnare”. Astfel, la prima instanță, femeia a fost condamnată doar pentru trei dintre cele patru fapte. Curtea de Apel a stabilit însă că și cealaltă faptă întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de purtare abuzivă și a înlăturat achitarea dată de Judecătoria Pitești.

Pe 30 ianuarie, Curtea de Apel Pitești a condamnat-o pe educatoarea Petruța Iordache la 2 ani şi 7 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere timp de trei ani. Inculpata a fost obligată la plata sumei de 5000 de lei daune morale către una dintre victime. Instanța i-a interzis dreptul de a fi educator puericultor pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii. I-a impus inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Pitești sau Agenției Pentru Protecția Mediului Argeș, pe o perioadă de 100 de zile. „Curtea nu contestă pregătirea teoretică a inculpatei conform înscrisurilor depuse la dosar sau faptul că uneori poate fi dificil de lucrat cu mulți copii de vârste foarte mici, dar acest aspect nu justifică în nicio situație actele de agresiune fizică asupra minorilor sau utilizarea unui limbaj jignitor la adresa copiilor, pe fondul proastei gestionări a anumitor situații”, se arată în motivarea sentinței.

Citește și Educatoarele o acuză pe directoarea Daniela Petre că le intimidează şi monitorizează ilegal

Denisa Bălan, șefa Serviciului Creșe: „Am organizat întâlniri la care am solicitat sprijinul persoanelor de specialitate”

Am luat legătura cu Denisa Bălan (foto), șef Serviciu Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Pitești. „Mă bucur că justiția și-a făcut datoria și a tratat cu maximă seriozitate acest caz. Iată că avem și o sentință definitivă în acest sens și pentru mine este foarte important ca această decizie să fie prezentată și tuturor colegelor noastre pentru a conștientiza că, da, există răspundere pentru astfel de situații. Indiferent cât de stresați suntem, indiferent câte probleme personale avem, trebuie lăsate acolo undeva departe de această activitate, pentru că în centrul acestei activități se află copiii, ce avem fiecare mai de preț în viața noastră”. Șefa Serviciului Creșe ne-a mai povestit că și prima sentință, de la Judecătoria Pitești, a fost prezentată educatoarelor pentru a înțelege că există răspundere în astfel de cazuri.

S-au făcut schimbări pe partea de prevenție. „Noi am făcut diverse demersuri prin care să evităm sau să minimizăm riscul unor astfel de situații în viitor. Am organizat întâlniri la care am solicitat sprijinul persoanelor de specialitate din domeniul juridic, psihologic; profesioniști care să le explice că există răspundere pentru astfel de fapte, ce înseamnă sau ce reprezintă fapta în sine din punct de vedere juridic, iar pe planul psihologic ce impact are asupra dezvoltării copiilor dacă se întâmplă astfel de situații. Deci am încercat pe cât posibil să conștientizeze colegele noastre că nu este loc în niciun caz de așa ceva în această activitate. Totodată, considerăm că este important să prezentăm această hotărâre definitivă tocmai pentru a conștientiza ce înseamnă și unde duce o astfel de ieșire, poate de moment, în condițiile în care noi avem în responsabilitatea noastră zilnic atâția copii. Nu e loc de așa ceva și nici nu vom tolera vreodată așa ceva. Eu, totuși, sper, să știți, că acest caz a fost ceva singular. Ne preocupăm zilnic inclusiv în monitorizarea acestor aspecte și noi sperăm în viitor să nu ne mai confruntăm cu asemenea situații regretabile, care să pună în pericol copiii, mai ales prin prisma personalului pe care îl avem. Este chiar regretabil ce s-a întâmplat, dar sunt mulțumită că justiția și-a făcut datoria, a analizat această speță, din punctul nostru de vedere, foarte profesionist, de la bunul început al anchetei până la această hotărâre definitivă, și s-a stabilit, până la urmă, adevărul, și o pedeapsă pe măsură”.

Citește și Stelică Crăciun, condamnat la doi ani de închisoare în procesul cu primarul Ion Georgescu, şochează din nou: „Eu mi-am luat în calcul să-mi dea trei ani cu executare. Că ăsta e maximul, he, he… Iar de-acolo în jos, joc cu ei…”

Educatoarea a avut contractul suspendat

Educatoarea nu a mai lucrat deloc în sistem de la declanșarea anchetei, a avut contractul suspendat și acum, după comunicarea oficială a sentinței către Creșa Pitești, contractul de muncă va înceta.
Din mai 2022 nu au mai fost cazuri similare, iar conducerea analizează minuțios fiecare suspiciune. „Eu sunt un om extrem de atent la aceste aspecte și acolo unde există și o minimă sesizare încerc să analizez foarte bine situația împreună cu colegii mei și să întreprindem imediat demersuri în sensul analizării și stabilirii, dar nu ne-am mai confruntat cu astfel de situații”. Denisa Bălan ne-a mai spus că a mai fost o singură suspiciune referitoare la o persoană aflată în perioada de probă, nou-angajată la o unitate din Tudor Vladimirescu, dar după ce s-au sesizat organele abilitate nu s-a confirmat și i s-a desfăcut contractul de muncă.
Personalul din cadrul creșelor este monitorizat periodic conform legii, atât din punct de vedere psihologic, cât și din punct de vedere al sănătății. „Dar în ceea ce privește cadrele didactice există și o legislație specială. Făcând și noi parte din sistemul educațional, există niște prevederi care evaluează, cumva, distinct și mai profund activitatea cadrelor didactice și punem și noi în aplicare aceste prevederi și evaluăm personalul educațional, în speță educatorii din creșe, în conformitate cu aceste prevederi”, ne-a declarat Denisa Bălan.

Citește și Eleva bătută în excursia din Polonia, audiată două ore la DIICOT

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită