Web Analytics

Concluzie tristă sau nu? / „Vom apela din nou, vrem-nu vrem, la o sală de clasă tip container”

de | 4.11.2021 14:04 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Spune prof. Marian Haiducu, directorul Școlii „Mihai Eminescu” din Pitești

De curând, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești a primit 5 containere care alcătuiesc o sală de studiu. Patru dintre ele sunt folosite pentru spaţiul de studiu şi unul – pentru holul de intrare şi grupurile sanitare. Modulul de 5 containere a costat bugetul primăriei 160.000 lei şi a fost realizat şi montat de SC POP INDUSTRY SRL, același producător din Slatina care a realizat și containerele pentru Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” Pitești, despre care am scris în articolul din ediția trecută. În august a.c., inspectorul general al IȘJ Argeș, prof. Alina Manea, a fost cea care a solicitat Consiliului Local Pitești să găsească o soluție, ca urmare a unor reglementări care au condus la reducerea numărului de elevi dintr-o clasă.

Containerele de la Școala „Mihai Eminescu” Pitești

Noua sală de clasă se află în curtea instituţiei, are aer condiţionat și 2 grupuri sanitare complet utilate. Școala va solicita sprijinul C.L. Piteşti pentru dotarea cu mobilier, racordarea la utilităţi şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. Până la finalizarea instalării, soluția de compromis pentru elevii programați să învețe în containere a fost repartizarea în corpul B al școlii, prin suprapunere în alt schimb cu o clasă de gimnaziu. „Conform cererii instituţiei de învăţământ şi Hotărârii Consiliului Local, era vorba de două clase, dar, până în acest moment, ordonatorul de credite a direcţionat în conturile instituţiei suma necesară achiziţiei unei singure săli de clasă”, ne-a spus directorul.

Citește și Containere ca săli de clasă la Şcoala „Mircea cel Bătrân”

Peste 60% din copiii admişi la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” provin din alte circumscripţii

În noua sală de clasă, formată din containere, vor învăța 25 de elevi.

„În perioada 2014-2021, numărul de elevi ai Şcolii Gimnaziale «Mihai Eminescu» Piteşti a crescut de la 1150 la 1450 şi, odată cu acesta, numărul de formaţiuni de studiu la nivelul instituţiei. Rezultatele şcolii şi resursa umană au atras elevi din cartier, din alte circumscripţii şcolare, precum şi din localităţile învecinate. Metodologia de înscriere la clasa pregătitoare permite înscrierea prin platforma națională a ministerului, în prima etapă de admitere, atât a elevilor din circumscripție, cât și a celor cu viză de flotant, fără să existe vreo modalitate de diferențiere între aceștia. Şcoala nu se opune, obstrucţionarea fiind echivalentă cu restricţionarea dreptului constituţional al copilului la educaţie; aşa se explică faptul că în momentul de faţă peste 60% din copiii admişi de Ministerul Educaţiei prin platforma informatică implementată la nivel naţional, pentru Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Piteşti, provin din alte circumscripţii. Calitatea educației, dotările instituției au dus la cereri din ce în ce mai numeroase ale părinţilor pentru această şcoală.

În ultimii ani, şcoala a amenajat în corpul A clase pregătitoare dotate cu mobilier specific vârstei conform legislaţiei în vigoare. Consiliul de administraţie a decis transformarea unor laboratoare în săli de clasă pentru noi formaţiuni de studiu.
În vara acestui an, Ministerul Educaţiei a cerut respectarea fermă a Ordinului privind componenţa maximă a formaţiunilor de studiu la clasa pregătitoare (22 elevi şi cu aprobarea ISJ Argeş 25 elevi) şi clasa a V-a (26 de elevi şi cu aprobarea ISJ Argeş 29 elevi).
În acest context, consiliul de administraţie a solicitat ISJ Argeş funcţionarea în anul şcolar 2021-2022 cu 7 clase pregătitoare în loc de 5 preconizate anterior pe un număr de 30 elevi / formaţiune de studiu. Această informare a ajuns în timp real pe masa autorităţilor locale, a doua zi după ce reprezentantul Ministerului (Secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Ion) a ieşit public şi a transmis că în acest an, pe fond epidemiologic, nu se vor face derogări de la numărul maxim legal la formaţiunile de studiu.
În acest context, cum la finalul anului şcolar 2020-2021 au finalizat 4 formaţiuni de studiu la clasa a VIII-a şi au intrat în clasa a V-a, 6 formaţiuni de studiu, consiliul de administraţie a fost pus în faţa creări de spaţiu pentru 2 clase pregătitoare şi 2 clase de gimnaziu.

În această vară, cu sprijinul Asociaţiei părinţilor, şcoala a amenajat complet 2 noi săli de clasă în corpul B, renunţând la sala de mese a Programului de tip After-school şi la o grupă de grădiniţă. Reabilitarea a presupus reabilitarea (parter) şi construcţia (la etajul I) de grupuri sanitare moderne, achiziţia de mobilier şcolar, echipamente IT etc. În aceste 2 săli funcţionează diminieaţa 2 clase pregătitoare şi după-amiaza formaţiuni de gimnaziu, contrar metodologiei în vigoare. Prin solicitarea făcută autorităţilor locale s-a dorit funcţionarea în baza legislaţiei a claselor pregătitoare; în noua sală de clasă modulară alcătuită din containere va funcţiona clasa pregătitoare cu 25 de elevi. Cu siguranță că spațiul educațional nou creat va fi la nivel ridicat al dotărilor și va oferi copiilor oportunitatea de a învăța într-o clasă nouă, care este conform regulilor privind învățământul primar”, a spus directorul Marian Haiducu.

Citește și O poveste despre durere şi reuşită / Mama băiatului cu autism care a luat Bacul: „Când am dorit să îl integrez în şcoala de masă m-am izbit de ziduri”

„Părinții au înţeles exact datele problemei şi ne-au sprijinit”

Părerile oamenilor despre containerele folosite ca săli de clasă sunt împărțite. „Părerile părinţilor sunt foarte importante pentru Consiliul de administraţie al Şcolii Gimnaziale «Mihai Eminescu» Piteşti. Pe această temă, ele acoperă tot intervalul posibil al punctelor de vedere, de la păreri negative până la cele pozitive. Foarte important este ca părinţii să înţeleagă exact contextul dinamicii populaţiei şcolare, contextul legislativ, contextul epidemiologic, problemele de spaţiu ale instituţiei şi, nu în ultimul rând, eforturile consiliului de administraţie de a găsi an de an soluţii compatibile. Celor care au înţeles le mulţumim, celorlalţi încercăm să le explicăm cu răbdare contextul în care se află instituţia de învăţământ. Ne bucurăm că, în proporţie covârșitoare, părinţii au înţeles exact datele problemei şi ne-au sprijinit, atât individual, cât și prin intermediul Asociaţiei Părinţilor”, a declarat Marian Haiducu.

Citește și Medicul militar Valeriu Gheorghiță: Susțin total prezența fizică a copiilor la școală!

„Containerul nu este o soluţie pe termen lung”

Este containerul o soluție pe termenul lung? „Nu. Containerul nu este o soluţie pe termen lung. Soluţia este la îndemâna autorităţilor locale, care deţin toată documentaţia proiectului «Reabilitare şi extindere Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Piteşti», la compartimentul Proiecte al Primăriei Municipiului Piteşti. Proiectul, reactualizat acum doi ani, aşteaptă să fie implementat din anul 2015. În anii următori, problemele legate de spaţiile educaţionale se vor accentua. Spre exemplu, în acest an şcolar avem 6 clase a IV-a, cu efective peste 30 de elevi (unele au 35 elevi). Cum legislaţia prevede maximum 29 de elevi (cu aprobarea IȘJ Argeş), la fiecare formaţiune de studiu consecinţa inevitabilă va fi crearea unei a doua formaţiuni de studiu. Aceasta nu va avea sală de clasă în incinta instituţiei de învăţământ, context în care vom apela din nou, vrem-nu vrem, la o sală de clasă tip container; în acest sens, vom notifica în perioada următoare autorităţile locale”, ne-a răspuns directorul școlii.

Citește și Alina Gorghiu: Inspectorul şcolar general al judeţului Argeş trebuie demis de urgenţă pentru că a dus politicul în şcoală ca să asigure victoria unui lider

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii