Web Analytics

COMUNICAT DE LA POLIȚIE

de | 16.10.2019 21:38 | Actualitate

page1image6322192

ROMÂNIA. INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN

POLIȚIA ROMÂNĂ ARGEŞ
Nr. 465.335 din 19 Septembrie 2019

TRECERILE LA NIVEL CU CALEA FERATĂ, ÎN ATENŢIA POLIŢIŞTILOR

 

 

În ziua de 17 octombrie a.c., polițiștii argeşeni vor desfăşura o acţiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere care se petrec în zona trecerilor la nivel cu calea ferată din Judeţul Argeş.

În cursul zilei de mâine, 17 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Argeş, împreună cu poliţiştii structurilor rutiere şi cu poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Argeş, vor desfăşura, timp de mai multe ore, activităţi la trecerile la nivel cu calea ferată fără bariere, cu scopul prevenirii accidentelor de circulaţie produse în zona acestora.

Activitatea are ca scop conştientizarea de către participanţii la traficul rutier, în principal a conducătorilor auto, cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea semnalizării rutiere şi a obligaţiilor care le revin în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, pentru prevenirea producerii acestor evenimente.

Reamintim prevederile legale referitor la trecerea la nivel cu calea ferată:O.U.G. 195/2002R – Codul Rutier, prevede:

Art. 60. (1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

H.G. 1391/2006 – Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, prevede:

Art. 69. (1) Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele Trecere la nivel cu calea feratăsimplă, fără bariere sau Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere, însoţite de indicatorul Oprire.

www.ag.politiaromana.ro

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Pitesti, str. Victoriei nr. 45, România Telefon: 0248.60.70.00

Fax: 0248.21.33.99
E-mail: presa.ag@gmail.com

page2image6549488

ROMÂNIA INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN

POLIȚIA ROMÂNĂ ARGEŞ
(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumina intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.

Art. 71. (1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se consideră realizatăchiar şi numai în una din următoarele situaţii :
a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu luminăintermitent-alternativă roşie;

b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontală a unei singure semibariere.
(2) Circulaţia rutieră se consideră de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.

Art. 136. (1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
(2) La traversarea căii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.

Art. 138. (1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care existăvizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.

www.ag.politiaromana.ro

BIROUL DE PRESĂ

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

Pitesti, str. Victoriei nr. 45, România Telefon: 0248.60.70.00

Fax: 0248.21.33.99
E-mail: presa.ag@gmail.com

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii