Web Analytics

Comunicat al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

de | 18.03.2020 16:59 | Actualitate

Îndemn la solidaritate și iubire milostivă

În contextul epidemiei cu noul Coronavirus (COVID-19) în care se preconizează creșterea accentuată a numărului solicitărilor de asistență din partea persoanelor aflate în izolare voluntară la domiciliu, în situații excepționale, cum ar fi persoanele vârstnice, aflate în imposibilitatea de a se deplasa, a persoanelor cu afecțiuni cronice grave, cu risc crescut de dezvoltare a unor complicații în caz de îmbolnăvire, adresăm un îndemn la solidaritate și iubire milostivă, de a merge în întâmpinarea acestor oameni suferinzi.
Pentru a veni în sprijinul persoanelor și familiilor afectate în mod direct de către epidemia de Coronavirus, transmitem slujitorilor Sfintelor Altare, ca împreună cu autoritățile locale din teritoriu, să identifice persoanele infectate cu acest nou virus din cadrul parohiilor unde își desfășoară activitatea pastoral-misionară.
Preoții împreună cu membrii organismelor parohiale, se vor implica ulterior în sprijinirea acestor persoane aflate în autoizolare sau în carantină, care nu au posibilități financiare sau întâmpină lipsuri de orice fel de pe raza parohiilor păstorite, le vor oferi hrană la domiciliu și medicamente și în măsura dispozițiilor autorităților, și asistență spirituală de care aceștia au nevoie.
În cazurile în care preoții vor fi solicitați pentru oferirea asistenței religioase la domiciliile persoanelor aflate în carantină, vor colabora cu autoritățile locale, pentru a se găsi modalitatea sigură din punct de vedere sanitar și epidemiologic de acces a preotului, pentru ca acesta să nu devină un factor de propagare a epidemiei.
În vederea eficientizării transmiterii cazurilor grave de vulnerabilitate socială din cauza epidemiei de Coronavirus, care necesită ajutorul Bisericii, la nivelul Centrului Eparhial, s-a stabilit ca persoană de contact părintele Panciuc Alexandru, inspector în cadrul Sectorului Social, Filantropic și Misionar, care poate fi contactat la numărul de telefon: 0742.121.716, în intervalul orar 08:00 – 16:00.
În urma verificării eligibilității solicitărilor de ajutor primite la acest număr de telefon, în baza unor proceduri clare, cazurile urgente vor fi soluționate. Ajutorul se va acorda fiecărei persoane pe o perioada de 14 zile (perioada de izolare voluntară).
Preoților li se recomandă ca în această perioadă să săvârșească sfintele slujbe în condiții de maximă siguranță sanitară pentru credincioși.
Se vor respecta măsurile dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă.
Desfășurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii