Web Analytics
scris sâmbătă, 09.03.2024

Comoara de la Arhive. Gentea a descoperit alte 165 ha de pădure-parc în Trivale!

Lovitură de teatru! După cele 26 de ha din Parcul Trivale, descoperite la Arhivele Statului în urmă cu două săptămâni ca aparținând Primăriei Pitești, cu act de proprietate încă din 1906, primarul Cristian Gentea a perseverat și a cerut ca arhivele să fie scotocite în continuare pentru aflarea întregului istoric al pădurii simbol a Piteștiului. Și bine a făcut!

Comoara de la Arhive. Gentea a descoperit alte 165 ha de pădure-parc în Trivale!

Citeşte şi: Gură de oxigen pentru tabăra pădure-parc, lovitură pentru cei cu aria protejată! S-au descoperit actele prin care Primăria Piteşti e proprietară pe 26 ha din miezul Pădurii Trivale

Astfel, săptămâna aceasta s-a descoperit încă un act, din 1943, prin care Ministerul Agriculturii si al Domeniilor ceda “Primăriei Comunei Pitești o porțiune de 165 ha din Pădurea Statului Trivalea, în vederea constituirei unei păduri de agrement”.

Și în ‘43 tot pădure-parc se voia

Adică exact ce își doresc astăzi primarul Cristian Gentea, consilierul Tiberiu Irimia si majoritatea din Consiliul Local care au votat pentru acest proiect. Și nu arie protejată, așa cum își dorește prefectul Radu Perianu, care, din păcate, a atacat HCL și a blocat proiectul de pădure-parc în instanță.

Relevant și revelator totodată este că autoritățile centrale din 1943, prin Consiliul de Miniștri, echivalentul Executivului de azi, au dat o hotărâre de guvern prin care au cedat cele 165 ha din Pădurea Trivalea “pe termen nelimitat”. Și, ca să cităm din nou din hotărârea de guvern dată în 1943, pe cele 165 ha destinate “pădurii de agrement”, Primăria Pitești “ va putea executa deschiderea de alei, plantațiuni de agrement, construcțiuni de pavilioane și chioșcuri, instalațiuni de iluminat electric, construcțiuni de lemn sau zidărie potrivit scopului urmărit, așezări de bănci și în genere orice amenajări de recreație și sport”.

E clar ca lumina zilei că destinația de atunci era exact ce se dorește și acum, adică pădure-parc de care să se bucure toți piteștenii. Păcat însă că prefectul liberal Radu Perianu a atacat hotărârea de CL cu proiectul de pădure-parc în instanță și astfel s-a pierdut timp prețios, precum și o finanțare UE de 8 milioane euro pentru amenajarea de agrement.

De ce Pendiuc, în 22 de ani de mandat, n-a vrut să caute la Arhivele Statului?

La fel, mare păcat e că primarul Tudor Pendiuc, cel care, în 22 de ani cât a condus Piteștiul, n-a catadicsit, alături de secretarul Iosiv Cerbureanu, să facă o simplă cerere la Arhivele Statului ca să descopere aceste documente (pentru 26 ha din 1906 și alte 165 ha din 1943), pe care le-a găsit primarul Cristian Gentea, printr-o simplă cerere, în nici trei săptămâni de căutare.

Dar e o întreagă conspirație aici, despre care vom avea timp să mai vorbim. Mai ales că vom avea surpriza să aflăm că demnitari liberali și de la PSD, deopotrivă, au pus în mod ticălos umărul ca pe cele 165 ha primite de Primăria Pitești, prin actul din 1945, să se facă, începând cu anul 2006, împroprietăriri și teleportari de păduri, de la dracu’n praznic, fix în pădurea Trivale.

Piteștenii trebuie să afle tot adevărul despre Pădurea Trivale

Ca să rezumăm, Trivalea trebuie să devină pădurea-parc a piteștenilor și asta trebuie să se întâmple, după documentele imbatabile descoperite de primarul Gentea în ultima lună. Va dura ceva timp fiindcă mafia e mare și interesele pe măsură, dar se va întâmpla până la urmă.

Vă prezentăm în continuare, integral și în exclusivitate, conținutul actului din 1943 prin care Guvernul vremii cedează, pe termen nelimitat, Primăriei Pitești o suprafață de 165 ha din Pădurea Trivalea pentru înființarea unui parc de agrement. Anunțăm totodată ca demarăm un serial cu tot istoricul de proprietate sau folosință a Pădurii Trivale în raport cu Primăria, asta ca să afle toți piteștenii, odată și odată, tot adevărul.

Gabriel Grigore

Convențiune

Între Ministerul de Domenii, respectiv Administrația Casei Pădurilor Statului, reprezentată prin D-l inginer consilier silvic N.N. Caragea, directorul Direcției a VI-a Regională Silvică Pitești, autorizat cu ordinul nr 89.269 din 16 decembrie 1943 al CAPS, asistat de D-l advocat al Statului, Jud Argeș, Pompiliu Ștefănescu, pe de o parte și Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Primăria Comunei Pitești, reprezentată prin D-l Lt col Emil Poruțiu, primarul orașului, pe de altă parte, asistat de de dl avocat al primăriei Traian Murgu, în baza Jurnalului Consiliului de Miniștri nr 1023, din ședința de la 23 noiembrie 1943, publicat în Monitorul Oficial nr 285 din 6 decembrie 1943, a intervenit următoarea convențiune:

1. Ministerul Agriculturii și Domeniilor, respectiv Administrația Casei Pădurilor Statului, prin Direcția VI-a Regională Silvică Pitești cedează în folosință Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Primăriei Comunei Pitești, o porțiune de circa 165 ha din Pădurea Statului Trivalea, în vederea constituirei unei păduri de agrement.

2. Suprafața de pădure este delimitată astfel: a. O fâșie de pădure la Vest de reședința Ocolului Silvic Trivalea, de-a lungul a șoselei ce străbate pădurea, de la reședința Ocolului Silvic Trivalea până la Izlazul comunei Moșoaia, fâșie care conform planului anexat ce face parte integrantă din convențiune, este cuprinsă între punctele: litera R- punctul de contact al extremității Sudice al drumului spre comuna Găvana cu perimetrul reședinței de Ocol notat în plan cu litera R-apoi un fir de apă care curge paralel cu șoseaua menționată spre comuna Moșoaia, până în punctul 502 de pe plan și în continuare o linie paralelă cu șoseaua la o distanță de 125 m de șosea, în punctul X de pe plan și în continuare până la litera Z.

Din acest punct apoi până la limita de delimitare a perimetrului ce se cedează se îndreaptă spreNord-Vest până la punctul 86 d, iar de aici urmează hotarul către proprietatea N. Gh. Popescu-Moșoaia, urmând movilele de hotar 86 d-112 de pe plan, continuând în partea de sud după linia de hotar a pădurei statului către izlazul comunei Moșoaia prin punctele 122-129 de pe plan, iar din acest punct după ce se formează un intrând de 20 m în pădure pe direcția punctelor 129-130, punct însemnat cu nr 129 a. se continuă delimitarea după o linie paralelă cu șoseaua Moșoaia-Pitesti la o distanță de 125 m lățime, continuându-se astfel până la punctul 506 a. de pe plan, punct care se unește cu o linie dreaptă cu punctul 183 de pe plan și de aici urmează hotarul către proprietatea locuitorilor Papucești după linia 183-189.

În această extremitate Estică a porțiunii de pădure care se cedează, linia de demarcație o formează însuși hotarul perimetrului reședinței de ocol. B. O porțiune de pădure din partea de Nord-Est a reședinței de Ocol care se limitează astfel: aceeași literă R-punctul de contact al drumului către comuna Găvana cu hotarul perimetrului reședinței de ocol notat pe plan cu R-apoi spre Nord pe drumul menționat către comuna Găvana, pe o distanță de 300 m.l. până în punctul V de pe plan, de unde apoi se deschide o linie dreaptă spre Est până la un punct situat la 35 m.l. la sud de movila nr 11 de pe plan, punct însemnat pe plan cu nr 11a. de unde urmează linia de hotar către proprietatea Regimentului 4 Argeș din Pitești, după linia 11.a.

De aici, în partea de Sud urmează linia de hotar spre proprietatea Primăriei Pitești, după linia punctelor 4-198 de unde, în fine, continuă limita de hotar a perimetrului reședinței de Ocol până la litera R arătată mai sus, așa cum este indicat și pe plan. Întreaga suprafață de pădure cedată, compusă din fâșia și porțiunea arătată mai sus, este figurată distinct pe planul anex la scara 1×5000 cu puncte ce reprezintă sume de hotar și cu o linie roșie.

3. Termenul de folosire este nelimitat.

4. Primăria Comunei Pitești va executa lucrările de agrement după un plan întocmit de specialiști și aprobat de Comisiunea Superioară a Planurilor de Sistematizare, Înfrumusețare și Desvoltare de pe lângă Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, Primăria va putea executa deschiderea de alei, plantațiuni de agrement, construcțiuni de pavilioane și chioșcuri, instalațiuni de iluminat electric, construcțiuni de lemn sau zidărie potrivit scopului urmărit, așezări de bănci și în genere orice amenajări de recreație și sport.

5. Ministerul Agriculturii și Domeniilor, respectiv Administrația Casei Pădurilor Statului își păstrează dreptul de proprietate asupra pădurii si face exploatarea produselor lemnoase după un amenajament special, întocmit de comun acord cu Primăria orașului Pitești în care această pădure va fi considerată pădure de protecție. Administrația Casei Pădurilor Statului, prin Direcția VI-a Regională Silvică Pitești, va pune în valoare, în folosul său, întreg materialul lemnos, adică atât cel rezultat din defrișare și cel prevăzut a se exploata prin amenajament, cât și orice produse accidentale.

Paza și Administrația pădurei afectată ca pădure de agrement se va face atât de Administrația Casei Pădurilor Statului, prin Direcția VI-a Regională Silvică Pitești, fiecare în părțile ce le privesc și anume organele silvice vor face paza și administrația pădurei propriu zise, iar organele primăriei admnistrarea și paza lucrărilor de agrement.

6. În același timp, Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Primăria Comunei Pitești, ca o compensare, cedează în plină proprietate liber de orice sarcini și servituți Admnistratiei Casei Pădurilor Statului, prin Direcția VI-a Regională Silvică Pitești, un teren în suprafață de 1435 mp. 7. Acest teren are forma și dimensiunile din alăturatul plan la scara 1×500 care face parte integrantă din Convențiune și se limitează după cum urmează: – La Nord cu proprietățile Ecaterina Trepteanu pe o lungime de 35,50 m și Ioan Gutter pe o lungime de 39,20 m. – La Est cu str. Brătianu pe o lungime de 12 m și Ioan Gutter pe o lungime de 19, 60 m. -La vest cu terenul Tribunalului Județului Argeș, proprietatea Prefecturii, pe o lungime de 26, 80 m. La Sud cu str Justiției pe o lungime de 76 m. 8. Convențiunea de față dă dreptul fiecăreia din părți de a deveni beneficiarii clauzelor stipulate mai sus din chiar momentul semnării și autentificării actului, iar pentru Casa Pădurilor Statului, recte Direcția VI-a Silvică Pitești, convențiunea de față ține loc și de act de proprietate pentru terenul de 1435 mp cedat definitiv de Primăria comunei Pitești.

Făcut în 6 exemplare, astăzi, 22 decembrie 1943.

Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, Casa Pădurilor Statului, Direcția VI-a Reg Silvică Pitești, Ministru N.N Caragea, Avocat Stat Pompiliu Ștefănescu, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria comunei Pitești, Primar Lt. Col. Emil Poruțiu, Avocat Primărie Traian Murgu

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Bravo…vrem sa aflam totul ….să nu vă lăsați…continuați să publicați tot ce aflați despre pădurea Trivale…și sperăm că vor dispărea unul câte unul cei care distrug pădurea….

    Răspuns
  2. Ia să vedem cum vor începe mafioții să se răsucească, să găsească cum să facă dispărut documentul sau să-l „pedepsească ” pe primar că nu își poate face tot omul „cinstit” o viloaie de neam prost în mijlocul pădurii! Probabil că deja au început oamenii” de bine” să se agite și pe la București. Problema lor este că,cel puțin până după alegeri ,nu are nimeni curajul să apuce acest cartof fierbinte.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită