Comisia îndeamnă România și alte 5 state să asigure transpunerea corectă a normelor UE privind combaterea terorismului

de | 12.11.2021 17:09 | Actualitate, Bani europeni, Politica si Administratie

 

Comisia Europeană îndeamnă România, Ungaria, Letonia, Suedia, Slovenia și Slovacia să asigure transpunerea corectă a normelor UE privind combaterea terorismului!

Comisia a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor 5 state membre pentru transpunerea incorectă a anumitor elemente ale normelor UE privind combaterea terorismului [Directiva (UE) 2017/541].

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Comisia a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, Ungariei, Letoniei, Suediei, Sloveniei și Slovaciei pentru transpunerea incorectă a anumitor elemente ale normelor UE privind combaterea terorismului [Directiva (UE) 2017/541.

Aceste norme includ dispoziții care incriminează și sancționează infracțiunile legate de terorism, cum ar fi deplasarea în străinătate pentru a comite o infracțiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul UE pentru astfel de activități, instruirea în scopuri teroriste și finanțarea terorismului. Normele stabilesc și dispoziții speciale pentru victimele terorismului, pentru a se asigura că acestea au acces la informații fiabile, precum și la servicii de sprijin oferite de profesioniști și de specialiști, imediat după un atac și atât timp cât este necesar.

Ele reprezintă o parte importantă a Agendei UE privind combaterea terorismului. Statele membre trebuiau să le transpună în legislațiile naționale până la 8 septembrie 2018. Ungaria, Letonia, România, Suedia, Slovenia și Slovacia au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii