Web Analytics
scris marți, 28.09.2021

Comisia Europeană: Lansarea proiectului de monitorizare a proprietății asupra mass-media

În 27 septembrie, Comisia Europeană a lansat instrumentul Euromedia Ownership Monitor, finanțat de UE.

Comisia Europeană: Lansarea proiectului de monitorizare a proprietății asupra mass-media

Monitorul, coordonat de Paris Lodron Universitat Salzburg, va furniza o bază de date pentru fiecare țară, care va conține informații privind proprietatea asupra mass-media, va evalua în mod sistematic cadrele juridice relevante și va identifica posibilele riscuri în ceea ce privește transparența în materie de proprietate asupra mass-media.

Citește și: A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Devine din ce în ce mai greu de înțeles cine deține mass-media în UE. Acest lucru nu este acceptabil, deoarece, în democrație, oamenii merită să știe cine le furnizează informații. Acest nou instrument va contribui la înțelegerea pieței mass-media și va furniza informații pentru viitoarele inițiative politice.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Este vital să se evidențieze și să se combată amenințările la adresa mass-media independente, un pilon esențial al democrațiilor noastre. Rămânem hotărâți să prezentăm noi inițiative, cum ar fi legislația privind libertatea mass-media și să sprijinim mai mult proiectele de promovare a transparenței în acest sector.”

Acest nou instrument va sta la baza evaluărilor politice și de reglementare și a inițiativelor dedicate sprijinirii libertății și pluralismului mass-media. Va indica cine deține proprietatea asupra mass-media, sporind vizibilitatea unor eventuale probleme de concentrare și, prin urmare, contribuind la o mai bună înțelegere a pieței mass-media. Valoarea sprijinului acordat de UE proiectului, care se preconizează că va dura până în septembrie 2022, este de 1 milion de euro. În plus, se va publica o a doua cerere de propuneri în săptămânile următoare.

Citește și: Raport privind acțiunile de dezinformare și a efectelor acestora în România

Beneficiarii acestui proiect-pilot au fost selectați în urma unei cereri de propuneri care vizează părțile interesate ce își desfășoară activitatea în domeniul libertății și pluralismului mass-media la nivel european, regional și local. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu în domeniul libertății și pluralismului mass-mediei, astfel cum se subliniază în „Planul de acțiune pentru democrația europeană”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...