Comisia Europeană: Combaterea poluării cauzate de instalațiile industriale

de | 24.09.2020 10:18 | Actualitate, Bani europeni, Home

       Comisia Europeană a prezentat ieri, 23 septembrie, o evaluare a măsurilor europene de combatere a poluării cauzate de instalațiile industriale mari, pe baza mai multor studii. Din evaluarea Directivei privind emisiile industriale (DEI), reiese că aceasta a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanți din industrie, în special în aer, însă a adus o contribuție mai limitată la decarbonizare și la tranziția către economia circulară.

Modelul de guvernanță al acesteia, bazat pe crearea de standarde de mediu în comun cu statele membre, industria și ONG-urile din domeniul mediului, este un mare succes.

Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Directiva privind emisiile industriale își servește scopul, anume acela de a proteja sănătatea umană și de a contribui la curățarea aerului și a mediului. Dar ea poate încă să fie îmbunătățită. Prin Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării demonstrăm că ambiția noastră este mare, iar anul viitor vom revizui măsurile comunitare privind poluarea provenită de la marile instalații industriale. 

Printre domeniile identificate a necesita îmbunătățiri se numără extinderea acoperirii sectoriale a directivei, îmbunătățirea dispozițiilor-cheie referitoare la autorizarea și controlul instalațiilor industriale, precum și garantarea unui acces mai eficient la informațiile despre mediu și a unei participări mai active a reprezentanților societății civile la luarea deciziilor cu privire la autorizările în temeiul DEI. Scopul revizuirii este acela de a face progrese către obiectivul ambițios al UE de reducere la zero a poluării, de a obține un mediu fără toxicitate și de a sprijini politicile privind clima, energia și economia circulară. O consultare publică deschisă va fi lansată pe site-ul internet al Comisiei în următoarele săptămâni.

Revizuirea va acoperi atât Directiva privind emisiile industriale (DEI), cât și Regulamentul privind Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR), care este strâns legat de aceasta și care facilitează accesul cu ușurință al publicului la informații privind emisiile de poluanți în mediu de către cele mai mari instalații industriale din UE. 

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

ARGEȘ: Accident între două autoturisme, la Buzoiești!
ARGEȘ: Accident între două autoturisme, la Buzoiești!

Un accident rutier între două autoturisme a avut loc în această diminieață în localitatea argeșeană Buzoiești.Posibil două victime, neîncarcerate, conștiente.Pompierii intervin la fața locului cu o autospecială de intervenție, alături de un echipaj al SAJ Argeș....