Web Analytics

Comisia Europeană cere consolidarea aplicării drepturilor fundamentale în UE

de | 2.12.2020 17:59 | Actualitate, Bani europeni

Comisia Europeană prezintă astăzi, 2 decembrie, o nouă strategie de consolidare a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în UE. Noua strategie confirmă un angajament reînnoit de a se asigura aplicarea dispozițiilor cartei la potențialul lor maxim. Începând de anul viitor, Comisia va prezenta un raport anual care va analiza modul în care statele membre aplică dispozițiile cartei în anumite domenii tematice.

 

Citește și:  Marius Pascu, medic coordonator la UPU Argeş: „Situaţia este îngrozitoare. (…) Nu mai putem izola pacienţii”

 

Strategia se axează pe patru direcții de acțiune care stabilesc modalitățile de punere în aplicare a cartei în următorii 10 ani:

  • punerea în aplicare efectivă de către statele membre: dispozițiile cartei sunt obligatorii pentru statele membre atunci când acestea pun în aplicare legislația UE. Începând din 2021, Comisia va prezenta un raport anual cu privire la cartă, analizând mai amănunțit punerea acesteia în aplicare în statele membre în anumite domenii. Raportul din 2021 se va concentra asupra drepturilor fundamentale în era digitală.

 

Citește și:  Veste bună! Aspretele – peștele „dinozaur” – nu a dispărut din apele munților Făgăraș

 

  • responsabilizarea societății civile: Comisia va monitoriza îndeaproape măsurile naționale care afectează activitățile societății civile și care contravin legislației UE și va lua măsuri împotriva acestora. Unele state membre nu dispun încă de instituții naționale pe deplin funcționale în domeniul drepturilor omului, care reprezintă legături importante între guvern și societatea civilă. Statele membre sunt invitate să înființeze astfel de instituții și să se asigure că acestea dispun de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în deplină independență.
  • carta ca punct de reper pentru instituțiile UE: instituțiile UE trebuie să respecte dispozițiile cartei în toate acțiunile lor. Comisia își va consolida capacitatea internă în ceea ce privește respectarea cartei, inclusiv prin e-learning, orientări actualizate pentru personal și planuri de formare.
  • creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor: un sondaj Eurobarometru recent arată că șase din zece respondenți doresc să afle mai multe informații cu privire la drepturile lor și la organismele cărora li se pot adresa dacă le sunt încălcate drepturile prevăzute în cartă. Comisia va lansa o campanie de informare cu privire la cartă și va utiliza programul Erasmus+ pentru a crește gradul de sensibilizare al tinerilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii