Web Analytics

Comisia desemnează cele 100 de orașe care vor participa la misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030

de | 28.04.2022 22:35 | Actualitate, Bani europeni, Politica si Administratie

Comisia a desemnat astăzi, 28 aprilie, cele 100 de orașe din UE care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, așa-numita misiune „Orașe”. 

Cele 100 de orașe se află în toate cele 27 de state membre, iar alte 12 orașe se află în țări asociate sau cu potențial de a fi asociate la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021 – 2027).

Citește și: Comisia acordă Marca patrimoniului european unui număr de 12 situri istorice din întreaga Europă, printre care și Palatul Comisiei Europene a Dunării, de la Galați

Zonele noastre urbane găzduiesc 75 % dintre cetățenii UE. Pe plan mondial, zonele urbane consumă peste 65 % din energia mondială, generând peste 70 % din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca orașele să acționeze ca ecosisteme de experimentare și inovare pentru a le ajuta pe toate celelalte în tranziția lor spre a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Tranziția verde este în plină desfășurare în întreaga Europă. Dar întotdeauna este nevoie de deschizători de drumuri, care își stabilesc obiective și mai ambițioase. Aceste orașe ne arată calea spre un viitor mai sănătos. Le vom sprijini în acest sens! Haideți să începem să acționăm chiar de astăzi.”

Misiunea „Orașe” va primi finanțare în valoare de 360 milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030. Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a elabora inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.

Beneficiile pentru orașe includ consiliere și asistență personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities, finanțare suplimentară și oportunități de finanțare, precum și posibilitatea de a se alătura unor acțiuni de inovare și unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunități de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între orașe și de sprijin pentru implicarea cetățenilor în misiune.

Etapele următoare

Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să elaboreze contracte pentru orașe în domeniul climei, care vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat. Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în cadrul contractelor pentru orașe în domeniul climei le vor permite să colaboreze cu UE, cu autoritățile naționale și regionale și, cel mai important, cu propriii cetățeni, pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.

Citește și: Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la reuniunea Comitetului interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE

În plus, având în vedere interesul covârșitor din partea a 377 de orașe de a se alătura misiunii, Comisia pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul programului de lucru al misiunii „Orașe” a programului Orizont EuropaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••.

Membrii colegiului au declarat:

Vicepreședintele executiv Frans Timmermans, responsabil de Pactul verde european, a declarat: „Orașele se află în prima linie a luptei împotriva crizei climatice. Fie că este vorba de ecologizarea spațiilor urbane, de combaterea poluării aerului, de reducerea consumului de energie în clădiri sau de promovarea unor soluții de mobilitate curată: orașele sunt adesea pivotul schimbărilor de care Europa are nevoie pentru a reuși în tranziția noastră către neutralitatea climatică. Felicitările mele pentru orașele selectate astăzi. Aștept cu nerăbdare soluțiile pe care le veți dezvolta pentru a orienta locuitorii și întreprinderile dumneavoastră către un viitor mai ecologic.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă de strategia privind o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Trebuie să accelerăm tranziția Europei către neutralitate climatică, să punem capăt dependenței noastre de combustibilii fosili și să generăm beneficii precum un aer mai curat și facturi la energie mai mici pentru cetățenii noștri. Este remarcabil faptul că vor participa atât de multe orașe. Putem sprijini ambiția lor cu ajutorul bugetului UE pentru cercetare și inovare. Misiunea „Orașe” are potențialul de a contribui major la Pactul nostru verde și la transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Misiunile programului Orizont Europa au un mare potențial de a realiza obiectivele Pactului verde european, inclusiv securitatea energetică europeană. Selectarea acestor orașe reprezintă un prim pas, reprezentând o mare zonă geografică. Dorim ca toate regiunile și cetățenii noștri să aibă beneficii concrete, prin inovare, implicând orașe mari și mici, cu niveluri diferite de experiență și posibilități. Încurajez toate orașele să se mobilizeze și să colaboreze cu toate părțile interesate, inclusiv, bineînțeles, cu cetățenii lor, pentru a realiza împreună obiectivele noastre ambițioase.”

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi, a declarat: „În cadrul ofensivei lor de a deveni inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030, cele 100 de orașe din UE anunțate astăzi vor fi «bancuri de testare» naturale pentru soluții inovatoare integrate la multe dintre problemele cu care se confruntă în prezent cetățenii noștri, inclusiv mobilitatea urbană. În contextul noului nostru cadru privind mobilitatea urbană, ele dispun de instrumentele necesare pentru ca mobilitatea interurbană și urbană să devină sănătoasă și sustenabilă, de exemplu prin dublarea traficului feroviar de mare viteză și prin dezvoltarea unei infrastructuri suplimentare pentru biciclete în următorii 10 ani, prin investiții în benzi sigure pentru biciclete și prin asigurarea conectivității cu zonele rurale și suburbane, astfel încât navetiștii să beneficieze de opțiuni de mobilitate sustenabilă. Sunt sigur că vor reuși și încurajez alte orașe din întreaga Europă să le urmeze exemplul.”

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Misiunea pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei ne va ajuta să ne îndeplinim angajamentele în domeniul mediului vizând reducerea la zero a poluării, biodiversitatea și economia circulară. Multe dintre orașele selectate și-au demonstrat deja interesul pentru mediu în inițiativele noastre «Capitala verde», «Frunza verde» și «Acordul privind orașele verzi», abordând problemele legate de aer, zgomot și deșeuri. Ambițiile acestor orașe în ceea ce privește clima și inovarea, precum și finanțarea mai amplă a activităților de cercetare ale misiunii vor contribui la o viață urbană mai ecologică, mai curată și mai sănătoasă pentru cetățenii europeni.”

Citește și: Scandal cu filmări şi acuzaţii din cele mai grave. Preot reclamat de vecini că îi bombardează cu petarde şi afumă cu tămâie

Orașele au fost invitate în noiembrie 2021 să își exprime interesul de a participa la Misiune. Perioada de exprimare a interesului s-a încheiat la 31 ianuarie 2022. Într-o primă etapă, experți independenți au evaluat fiecare candidatură. Într-o a doua etapă, Comisia a aplicat criterii suplimentare pentru a asigura un echilibru geografic și o diversitate de orașe în ceea ce privește dimensiunea, impactul și ideile inovatoare. În total, 377 de orașe și-au depus candidatura pentru a face parte din misiunea „Orașe”. Cele 100 de orașe din UE alese astăzi reprezintă 12 % din populația UE. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *