D-le comisar-șef, ce reacții mai au colegii dv. din poliție în legătură cu interviurile din ziarul nostru?
– Mare parte din dezvăluirile mele – am însă și puncte de vedere – provin de la colegi sau foști colegi de serviciu. Ceea ce mă deranjează – deși, de multe ori, cunoscându-le caracterul, îi înțeleg – e că foști inspectori-șefi care știu multe și n-au făcut nimic, decât că au fost plimbați de șefi de partide, de mână, pe la comune, fiind prezentați ca arma lor secretă, mă sună să-mi spună „bă, ai dat așa, mai moale, doar îi mângâi; ar trebui să fii mai incisiv și să le spui mai pe nume”. Păi, eu le zic așa: să spună ei! Eu spun ce știu și o fac sub o formă astfel încât să nu jignesc și să nu sărim calul. Și e numai 10-15% din ce știu.
„De unde știe Mihalcea? Găbiță, vino la mine, că-ți spun eu de la cine”
Nu aveți voie să spuneți mai mult?
– Reiterez faptul că toate interviurile mele sunt în baza Avertizorului public. Nu e vorba de dat voie, dar pentru instituția Poliției ar fi prea… Tot discută ei acolo, pe la etajul I, că de unde știe Mihalcea… Și mai ales Gherghe (Gabriel Gherghe, adjunctul IPJ Argeș – n.a.), că el e vizat. Găbiță, vino la mine, că-ți spun eu de la cine: de la prietenul tău, până la colegii tăi.
Dați și numele când ziceți, de exemplu, „prietenul tău”…
– Uite, de exemplu, de la Cătălin Chirilă (fost șef la Serviciul Operațiuni Speciale Argeș – n.a.). Și vino că-ți spun eu mai multe! Nu le pot reproduce… Pentru că au un stil, așa, te sună, spun și pe urmă se duc în partea cealaltă: „Măi, a zis Mihalcea…” Multe chestii chiar nu le-am zis, dar așa sunt ei obișnuiți să ți le-arunce în cârcă.
Ce-i deranjează pe cei care vă sună în acest mod? Ce nu spuneți cum trebuie? Ce vor să accentuați?
– Fiecare are ceva… Dar, cum vă spuneam într-un interviu anterior, doar Mihalcea se ridică. Ei cum să se ridice?! Pe ei i-a dus de mână partidul. Păi, nu știu foștii inspectori-șefi cum se punea mâna pe telefon?! Păi, unii dintre foștii inspector-șefi au fost pe telefon în cazul Miuțescu! Ce tot o dăm de gard! Păi, nu știu ce aranjamente făceau cu Aioanei, cu…?! Haideți să fim serioși!
Credeți că odată cu pensionarea dv., care se apropie cu pași repezi, va fi o relaxare la nivelul Poliției Argeș?
– E problema lor. Va fi o relaxare de ambele părți (râde – n.a.). Cu siguranță.
„Au ieșit la pensie, inclusiv de la Apărare, la 47-50 de ani, iar acum sunt fie cu o juma` de normă, fie că li se dă și o mașinuță…”
Ce părere aveți despre Legea pensiilor, care întârzie?
– De ce nu iese Legea pensiilor din Parlament? Păi, cine s-o facă? Acolo sunt numai „figuri” adunate! Încă o dată spun: ei sunt puși politic – corect, au stat la cârma partidelor, unele au stat prin patul politicienilor; au muncit, săracele, asta e viața – dar să-și ia, domnule, niște consilieri buni, cu care să poți face legi pentru țara asta! Ați văzut că tot așteaptă de la Fondul Monetar, nu știu de unde, să ne dea indicații. Adică noi suntem proști, nu?! Chiar așa, nu putem să facem o lege d-asta?! Să se adune atâtea minți luminate, de la facultăți, profesori universitari, să facem o lege, hai, nu pentru 20 de ani, dar pentru 10 ani! Să terminăm cu mizeriile astea, uite nu e cum se suie (așa glumeam noi când eram mici)… Fetele alea de prin Parlament știu ele pe cine se suie, dar asta e partea a doua…
În privința cumulului pensiei cu salariul ce aveți de spus?
– În sistemul nostru bugetar – nu vorbesc despre Poliție, că aici e un sistem care cât de cât mai cerne, datorită examenelor – deci, în instituțiile bugetare, ce știu eu, credeți-mă, în primării, dar mai ales în societățile subordonate consiliilor locale, angajații au ajuns la a treia generație! Deci, bunica, fata și nepoata – în același birou! Nu mai e loc! Faceți o comparație între cei care stau la birouri – lor le mai trebuie vreo cinci clădiri, că nu mai au loc! – și cei care muncesc efectiv, fie cu coasa, fie electrician etc, și o să vedeți o discrepanță fantastică! Toată lumea vrea să fie șef în țara asta, nimeni nu mai muncește! În aceste societăți bugetare și-au găsit locul tot felul de scursuri – îmi pare rău că le spun așa, dar n-au făcut nimic – care au ieșit la pensie, inclusiv din sistemul de Apărare, la 47-50 de ani, iar acum sunt fie cu o juma` de normă, fie că li se dă și o mașinuță… Vă mai pot spune că chiar tatăl unei doamne deputat, care se fâlfâie pe la televiziuni și pe Facebook, a fost angajat în ultima perioadă până să iasă la pensie doar cu numele: nu-l vedea nimeni.
E greșit sistemul și vă spun și de ce. În momentul în care ai ieșit anticipat, ca să spun așa, nu la termen, de ce să ieși cu aceeași pensie? Eu am stat până la 60 de ani, poate mai sunt în stare să muncesc doi, trei, cinci ani, dar celălalt care a ieșit la 47 de ani a câștigat foarte mulți bani; și a ieșit și cu pensie mai mare decât a mea, cu certitudine. Dacă nu se face o reformă în sistemul bugetar, să fie văzute fișele postului, elementele care se suprapun, și să dai afară – dar n-o să dea nimeni afară, pentru că masa bugetarilor și a pensionarilor e masă de manevră la votat! – țara va ajunge rău! Și-așa e datoare vândută… Mai devreme sau mai târziu vom suporta repercusiuni, cineva va trebui să pună piciorul în prag și atunci va fi și mai greu pentru populație!
Trecând în alt registru, strict al Poliției, ați avut dreptate când vorbeați despre amantlâcurile ce vor bubui în Muscel, de exemplu la Schitu Golești…
– Da. Și am avut dreptate și când vă spuneam despre dl. deputat Nicolae Georgescu… Efectua acte de comerț; este prevăzut în Legea 78 (privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție). Eu când am spus că DNA ar trebui să se ocupe de activitatea domnului, știam la ce mă refer.
0 Comentarii