Web Analytics

Comesad Drumuri şi Construct Steel Market au dat în judecată Consiliul Concurenţei

de | 5.08.2021 13:00 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie

# Amendate cu sume uriașe pentru cartelizare, cele două firme au cerut anularea sancțiunii

În septembrie 2020, Consiliul Concurenței a sancţionat cinci companii cunoscute din Argeș pentru trucarea licitației privind reabilitarea unor străzi din municipiul Pitești. Este vorba despre Construct Steel Market SRL (165.485,61 lei), Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL (187.969,87 lei), Comesad Drumuri SRL (865.947,83 lei), General Trust Argeş SRL (649.623,96 lei) şi Selca SA (368.066,74 lei). Trei dintre asfaltatori au recunoscut fapta anticoncurențială, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă S.R.L., General Trust Argeş S.R.L. şi Selca S.A., iar amenda le-a fost micșorată.

La acea vreme, Virgil Dumitru, patronul de la Comesad, a declarat în „Jurnalul de Argeș” că va ataca decizia. În data de 18 ianuarie 2021, Comesad Drumuri a deschis acţiune în contencios administrativ şi fiscal, la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva Consiliului Concurenţei. Și Construct Steel Market a procedat la fel, dar pe data de 25 ianuarie 2021, la aceeaşi instanţă. Cele două firme au cerut anularea deciziei prin care au fost acuzate de înțelegere anticoncurențială și/sau practici concertate de împărțire a pieței lucrărilor de reabilitare a străzilor din Pitești și sancționate pentru încălcarea unor dispoziții din Legea concurenței. Abia la un an după decizia Consiliului Concurenței au fost programate primele termene, pe 7 septembrie în cazul Construct Steel Market SRL și pe 27 septembrie în cazul Comesad Drumuri SRL.

Reamintim că investigația a fost declanșată în 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti. „Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărțită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Pitești. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitației. În cadrul investigației, Autoritatea de concurență a constatat faptul că, sub aparența de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înțeles să nu se concureze între ele și să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.

Citește și Patronul de la Comesad îşi menţine decizia de a ataca amenda uriaşă dată de Consiliul Concurenţei / Virgil Dumitru: „Nu a venit decizia. Noi considerăm că avem dreptate”

Citește și Cinci exemple de licitaţii în care drumarii investigaţi de Consiliul Concurenţei au participat singuri şi au câştigat

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii