Web Analytics

Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” a sărbătorit 123 de ani de existență

de | 29.11.2022 17:04 | Actualitate, Home

Astăzi s-au sărbătorit 123 de ani de existență a Colegiului Economic „Maria Teiuleanu” și s-au comemorat 100 de ani de la moartea Mariei Teiuleanu. Cadrele didactice, elevii, foști profesori și oficialitățile județene au asistat la slujba de pomenire a Mariei Teiuleanu, fiind comemorați și dascăli ai colegiului. 

Cum a fost înființat colegiul: „În noiembrie 1899, o argeșeancă ce considera că școala este temelia societății pentru o Românie puternică și modernă donează „Ministerului Instrucţiunii Publice” o moşie de 800 pogoane, numită Funia Domnească (în comuna Teiu, judeţul Argeş) şi o pereche de case destinate „Şcolii Profesionale de Fete” ce luase fiinţă la data de 6 septembrie 1897. Imobilul se situa în strada Târgul de Afară (apoi Târgul din Vale), la numerele 5-7, astăzi strada Maria Teiuleanu din Pitești şi era format din două case cu etaj. Prin această donaţie Maria Teiuleanu a dorit să păstreze vie memoria fiului său Constantin I. Teiuleanu, student la „Facultatea de Drept” din Paris, copil de excepţie, dar care a pârjolit inima mamei sale prin dispariţia lui, la numai 21 de ani (1862-1883). Maria Teiuleanu nu și-a dorit decât ca şcoala să îi poarte numele, iar după dispariţia sa, cavoul familiei să rămână sub îngrijirea conducerii şcolii”, a transmis CJ Argeș. 

Citește și Inspectorul șef al ISU Argeș a trecut în rezervă

„Mă simt onorat să fiu împreună cu dvs. și promit să vă fiu alături ori de câte ori va fi nevoie. Colegiul Economic “Maria Teiuleanu” rămâne o instituție de elită în învățământul argeșean și nu numai. Lucru acesta este de bun augur și constituie un exemplu de bună practică și pentru celelalte instituții de învățământ din județ. Acest lucru vă obligă și știu că învățământul argeșean este pe mâini bune. În semn de profundă apreciere pentru generațiilor de dascăli și elevi care, prin profesionalism și dăruire, au contribuit la construirea valorilor românești, din partea Consiliului Județean Argeș, vă ofer <Placheta de excelență>” – a spus Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte CJ Argeș.  

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *