Colaborarea cu DNA l-a scăpat pe fostul ofiţer SRI, Mugur George Voinea, de puşcărie

de | 2.04.2014 12:28 | Dezvăluiri

# Deznodământ surpriză în dosarul „Şpagă de 1,2 milioane euro la APIA” # Acesta a primit doar trei ani și două luni de închisoare cu suspendare, prin sentinţă definitivă, în timp ce procesul fostului director adjunct al APIA, Aurel Pană, beneficiarul șpăgii de 1,2 milioane cerute de Voinea, merge înainte. Trimis în judecată anul trecut, alături de fostul director adjunct APIA, Aurel Pană, pentru trafic de influență și complicitate la luare de mită (în cuantum de 1,2 milioane de euro), totul pentru a favoriza o firmă să câștige o licitație, fostul ofițer al SRI Argeș și membru al Partidului Conservator, Mugur George Voinea, a fost condamnat de Tribunalul București, pe 9 decembrie 2013, la trei ani și două luni de închisoare cu suspendare. Trebuie spus că instanța a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani. Fostul director de la Evalserv Standard a fost scos din afaceri de decizia tribunalului, instanța interzicându-i să desfăşoare activitatea de comerciant „sub orice formă, respectiv în nume propriu sau ca reprezentant”. Sentința, care a fost menținută și de Curtea de Apel București pe 18 martie a.c, devenind una definitivă, e destul de blândă pentru Voinea, raportat la gravitatea faptelor și valoarea șpăgii cerute-1,2 milioane euro. Și asta pentru că fostul ofițer SRI și-a recunoscut în totalitate faptele, acceptând să colaboreze cu DNA. Cum și în ce fel, aflați în continuare.
Cum spuneam, colaborarea cu autoritățile e cea care l-a scăpat pe Mugur George Voinea de închisoare. Iar această colaborare reiese și din decizia instanței, în care se spune la un moment dat: „În baza art. 170 rap. la art. 357 alin.2 lit.f C.p.p. si la art 445 C.p.p., dispune anularea contractului încheiat cu SC Eval Serv Standard SRL pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse de inculpat.” Iar articolul 170 din Codul Penal spune negru pe alb că „Nu se pedepseşte persoana care mai înainte de a se fi început urmărirea penală pentru infracţiunea nedenunţată, încunoştiinţează autorităţile competente despre acea infracţiune sau care, chiar după ce s-a început urmărirea penală ori după ce vinovaţii au fost descoperiţi, a înlesnit arestarea acestora.”
Dovada colaborării lui Voinea cu anchetatorii apare și în referatul întocmit anul trecut de către procurorii DNA: „Inculpatul Voinea George Mugur recunoaște că potrivit înțelegerii cu inculpatul Pană Aurel trebuia să identifice persoane cu putere de decizie în cadrul societăților ofertante indicate de acesta, să le contacteze și să le transmită că poate influența rezultatul licitației de achiziție ulei prin intermediul unor persoane angajate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și că poate determina descalificarea anumitor societăți ofertante în favoarea altora, – toate acestea în schimbul unui procent de 15 – 20% din valoarea contractului pe care urmau să îl incheie în cazul câștigării licitației.”
Reamintim că directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană și Mugur George Voinea, au fost arestați preventiv în 14 august 2013, printr-o decizie a Tribunalului București.
Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive.

Potop de contracte cu Ministerul Agriculturii

Conform DNA, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care  Evalserv Standard, societate la care Voinea Mugur George era director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezenta, susţin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.
Foarte interesant este referatul procurorilor DNA în care se precizează modul în care funcționa Evalserv Standard: „Societatea figura ca angajator a trei persoane cu handicap, însă lucrările contractate erau subcontractate, astfel că se poate constata că înființarea acestei societăți a avut ca unic scop obținerea de lucrări beneficiind de prevederile Legii 448/2006. Inculpatul Voinea George Mugur era director economic la SC And Secom Intexim SRL, dar administra pe bază de procură  SC Trustul de Construcții SRL Câmpulung și SC Evalserv Standard SRL  – societate înființată de Anghel Răzvan la solicitarea inculpatului și care în mod aparent îndeplinea condițiile pentru a fi autorizată ca «unitate protejată»  în sensul Legii 448/2006 (operatorul economic de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căruia cel puțin 30% din numărul total de angajați cu contract individual de muncă sunt persoane cu handicap).”
În luna aprilie 2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat cu  Evalserv Standard un contract de lucrări de reparații curente de renovare, la holurile etaj III și camera 119 din sediul MADR, în valoare de 74.998,92 lei. De asemenea,  Evalserv Standard  a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un Acord de parteneriat având ca obiectiv implicarea persoanei cu handicap în realizarea produselor sau serviciilor oferite de unitatea protejată entității care optează pentru aplicarea prev. art. 78 din Legea  448/2006. În luna aprilie 2013 un astfel de acord a fost semnat de  Evalserv Standard și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură București.
În timpul derulării contractului de lucrări încheiat cu APIA București,  Mugur George Voinea  l-a cunoscut pe Aurel Pană – director general adjunct APIA care i-a pus la dispoziție date despre licitația pentru furnizare de ulei organizată de APIA și i-a propus  să mearga la potențialii ofertanți și să le transmită mesajul său: „dacă veți câștiga licitația sunteți dispuși să platiți un comision?”.

Numele vicepremierului Daniel Constantin, în stenogramele DNA din dosarul APIA

Trebuie spus că pe 18 martie Curtea de Apel București a respins apelul făcut de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de către DNA împotriva sentinței Tribunalului București din 9 decembrie 2013, aceasta din urmă rămânând astfel definitivă. Dacă Mugur George Voinea este liber pentru că a colaborat cu anchetatorii, procesul fostului director general adjunct al APIA, Aurel Pană, merge înainte.
Revenind la dosarul șpăgii de la APIA, trebuie spus că din stenogramele DNA reiese că Voinea a folosit inclusiv numele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Astfel, pe 5 august 2013, Aurel Pană și Mugur George Voinea i-au solicitat denunțătorului Păuna Ioan, directorul general al fabricii de ulei ARGUS, o întrevedere în scopul de a exercita presiuni asupra acestuia pentru primirea banilor. Întrevederea a avut loc în mașina lui Voinea care pe timpul discuţiilor „s-a deplasat cu autoturismul în jurul Ministerului Agriculturii pe un itinerar stabilit dinainte de Aurel Pană. În mașină, discuţiile s-au purtat pe fond muzical pentru a nu fi interceptaţi, iar tonul şi limbajul utilizat sunt de ameninţare.
Pentru a crea o presiune şi mai mare asupra denunțătorului, în timpul discuţiilor din data de 05.08.2013, cei doi membri ai Partidului Conservator susţin din nou că foloasele pretinse de ei sunt şi pentru alte persoane cu funcţii importante. Astfel, Aurel Pană vorbeşte despre „o scară mare” („…Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!”) şi despre alte persoane cu funcţii mai mari – „…credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…”.
La rândul său, Voinea afirmă că personal a participat la discuţiile de la minister cu Aurel Pană şi cunoaşte presiunile care s-au exercitat asupra acestuia pentru încasarea foloaselor pretinse, afirmând:
Voinea George Mugur: …Eu am participat la discuţia aia. D-aia v-am şi întrebat, vreţi să mergem la minister, să vorbiţi cu vreunul, să vedeţi că nu e treaba mea personală? A mea sau a dumnealui? Şi aicea este o chestiune de minister.
Şi ştiţi de la ce-a pornit discuţia asta? Că ministrul a plecat în concediu. Înţelegeţi? Şi se aştepta să plece şi el cu… (neinteligibil)
Păuna Ioan: (neinteligibil)
Voinea George Mugur: Nu, a plecat.
Păuna Ioan: A, să te duci să le duci.
Voinea George Mugur: Şi a crezut că până pleacă se-ntâmplă ceva. Acela p-acela, acela pe mine şi eu v-am sunat. Dom’le, nu am fost. Dom’le, nu a sunat. Păi bine mă tată, chiar aşa?…”.

Vicepremierul Daniel Constantin: „Nici nu ştiam că domnul Voinea este membru al Partidului Conservator”

Contactat în noiembrie 2013 de către Jurnalul de Argeș, ministrul  Daniel Constantin declara la vremea respectivă:
„În primul rând, nu cred că trebuie să mă justific vizavi de o chestiune faţă de care nu am nicio implicare. Dar, din respect pentru presa argeşeană, o să vă spun câteva cuvinte. Numele meu este invocat în acel rechizitoriu şi înregistrări de o persoană pe care nu am cunoscut-o niciodată, este vorba de domnul Voinea, şi cred că lucrul acesta spune tot. Audierile în acest dosar au fost încheiate şi dosarul a fost trimis spre judecare. Nu am fost audiat, citat sau întrebat într-un fel în acest dosar”, a spus Daniel Constantin, care a adăugat că cei doi inculpaţi au fost îndepărtaţi din rândul partidului: „Eu ştiu că deja au fost excluşi colegii noştri, de fapt foştii noştri colegi. Despre domnul Voinea nici nu aveam cunoştinţă că este membru al Partidului Conservator”.
Material realizat de Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii