Web Analytics
scris luni, 07.11.2022

Codul muncii: O nouă minivacanță pentru salariați la sfârșitul lunii noiembrie!

Conform Codului muncii, salariații din țara noastră, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, vor primi liber pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și pe 1 decembrie, de Ziua Națională. În cazul în care angajații sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere, angajatorii trebuie să-i recompenseze. Pentru acest an, Guvernul a stabilit ca bugetarii să aibă liber și pe 2 decembrie, aceștia bucurându-se astfel de o minivacanță de cinci zile.

Codul muncii: O nouă minivacanță pentru salariați la sfârșitul lunii noiembrie!

Citește și: A murit preotul Gheorghe Bărănescu, fost  primar timp de patru mandate la Băiculești
 

30 noiembrie și 1 decembrie sunt, potrivit Codului muncii, zile nelucrătoare, în care salariații primesc liber. Chiar dacă, prin Codul muncii, este stabilit că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile. Concret, vorbim aici despre cei ce lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Spor la salariu pentru cei care lucrează de sărbători legale

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător (în următoarele 30 de zile). Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii. Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *